Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντανακλαστική αντίδραση στο Χρηματιστήριο εν αναμονή Λαγκάρντ

Στον ρυθμό των ευρωπαϊκών οι εντολές και στην εγχώρια αγορά, αναμένοντας την έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ μετά το ξεπούλημα στους κρατικούς τίτλους του Νότου. Αλλαγές θέσεων από «πώληση» σε «αγορά». Μεταβολή της εικόνας και στα παράγωγα.

Αντανακλαστική αντίδραση στο Χρηματιστήριο εν αναμονή Λαγκάρντ

Πολεμικό κλίμα στη Φρανκφούρτη, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεδριάζει εκτάκτως σε λίγη ώρα, μετά το επιθετικό ξεπούλημα στα κρατικά ομόλογα των χωρών του Νότου.

Η επικίνδυνη τροπή που είχαν προσλάβει οι εξελίξεις -ειδικότερα η προσέγγιση του ορίου συναγερμού του 2,5% στη διαφορά απόδοσης ιταλικού vs γερμανικού 10ετούς- δεν επέτρεπε την παραμικρή ολιγωρία στην ΕΚΤ, με την επικεφαλής της να έπρεπε (και όφειλε) να δράσει/απαντήσει άμεσα.

Δεν είναι τυχαίο πως με την κυκλοφορία της είδησης στα ευρωπαϊκά media ήταν ραγδαία η αποκλιμάκωση στην απόδοση και των τεσσάρων κρατικών τίτλων, ειδικότερα για το επίμαχο ιταλικό, που κλίνοντας 5,95% χαμηλότερα, ξαναπέρασε κάτω από το σημείο του 4%. Στο 4,55% το αντίστοιχο ελληνικό, εμφανής η τάση και για το ισπανικό, πορτογαλικό.

Αντανακλαστική η αντίδραση των επενδυτών στα χρηματιστήρια, με τη συνεδρίαση στη Φρανκφούρτη να ξεκινά για τον DAX από τις 13.428,34 και σε διάστημα 15' να αντιδρά προς τις 13.440 (0,97%).

Στον ρυθμό των ευρωπαϊκών οι πρώτες εντολές και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αλλαγή τάσης να διαφαίνεται από την προσυνεδρίαση, όταν στις 10:25 άλλαξαν αρκετές θέσεις από «πώληση» σε «αγορά».

Ενδεικτικό το ότι σχεδόν άμεσα άλλαξε η εικόνα και στα Παράγωγα, με νέες θέσεις για λίγα μεν, πλην όμως με premium 1,14% για ΣΜΕ μηνός Ιουνίου.

Από τις 825,36 ο ΓΔ στις 830,74 μονάδες, με τον ΔΤΡ από τις 534 περί τις 5 μονάδες υψηλότερα και τον FTSE25 να περνά οριακά το όριο των 2.000 μονάδων.

Συναλλαγές 3,2 εκατ. στα πρώτα 10', επικεντρωμένες σε Mytilineos, OTE, Eurobank, ΟΠΑΠ και Alpha Bank.
Συνεδρίαση με ταχύτατο ρυθμό, προϊδεάζοντας για intraday εντολές, που λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης απαιτούν αυξημένη εγρήγορση και προπάντων ανάλογη σοβαρότητα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v