Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ ενισχύει τα ευρωομόλογα

Ανακούφιση στις αγορές. Βουτιά κάνει το κόστος κρατικού δανεισμού σε Ελλάδα και Ιταλία. Πιο ήπιες κινήσεις για την απόδοση του 10ετούς γερμανικού, αντανακλώντας ίσως κάποια επιφυλακτικότητα ενόψει Fed.

Η έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ ενισχύει τα ευρωομόλογα

Απότομη πτώση σημειώνουν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων ενώ ράλι κάνει το ευρώ την Τετάρτη, αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα πραγματοποιήσει μη προγραμματισμένη συνεδρίαση για να συζητήσει το πρόσφατο sell off των κρατικών ομολόγων.

Από τη Γερμανία έως την Ιταλία, το κόστος δανεισμού της κυβέρνησης σε ολόκληρη την ευρωζώνη έχει εκτοξευθεί σε υψηλά πολλών ετών αυτή την εβδομάδα, επηρεασμένο από τις διπλές προσδοκίες για επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ και την ανησυχία για την έλλειψη σχεδίου της ΕΚΤ για περιορισμό της πίεσης στις αγορές ομολόγων της ευρωζώνης.

Οπως σημειώνει το Reuters, η είδηση ότι η ΕΚΤ θα πραγματοποιήσει ad-hoc συνεδρίαση την Τετάρτη αντιμετωπίστηκε με ανακούφιση σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας υποχωρεί 34 μονάδες βάσης στο 3,87%, μετά τα υψηλά οκτώ ετών που σημειώθηκαν αυτήν την εβδομάδα. Ετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από την 1η Μαρτίου.

Το ευρώ επωφελήθηκε από τις ειδήσεις και σημείωσε άνοδο σχεδόν 0,6% με την ισοτιμία στο 1,047 δολάριο, από το χαμηλό ενός μηνός που έφτασε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Βρίσκεται σε υψηλό 16 μηνών έναντι της λίρας Βρετανίας, στις 87,20 πένες.

Οι αποδόσεις των ισπανικών και ελληνικών ομολόγων σημειώνουν επίσης μεγάλη πτώση. Του 10ετούς ισπανικού κινείται 22 μονάδες βάσης χαμηλότερα, στο 2,87%, ενώ του αντίστοιχου ελληνικού κινείται καθοδικά κατά 39 μονάδες βάσης, στο 4,27% και του 5ετούς ελληνικού - πτώση 33 μονάδων βάσης - στο 3,40%.

Οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων αναφοράς είναι λίγο υψηλότερες, αντανακλώντας ίσως κάποια επιφυλακτικότητα μεταξύ των επενδυτών ενόψει της απόφασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ σήμερα.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας κινείται 10 μονάδες βάσης χαμηλότερα, στο 1,63%, έχοντας αγγίξει υψηλό οκτώ ετών περίπου στο 1,77%.

Η Fed αναμένεται να αποφασίσει αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδων βάσης αργότερα μέσα στην ημέρα.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v