Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Συνεχίζει ανοδικά μετά την υπόσχεση Λαγκάρντ

Τις ανάσες στα ευρω-χρηματιστήρια ακολουθεί η εγχώρια αγορά, μετά το μήνυμα της ΕΚΤ, με την Κριστίν Λαγκάρντ να υπόσχεται το δικό της "whatever it takes" σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αγορές.

Χρηματιστήριο: Συνεχίζει ανοδικά μετά την υπόσχεση Λαγκάρντ

Προχωρά ανοδικά το ελληνικό χρηματιστήριο μετά τις αποφάσεις από την έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ, καθώς στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων/μετοχών επικρατούσε εύλογη αδημονία.

Από λίγο χαμηλότερα επίπεδα της απόδοσης κρατικών ομολόγων, από λίγο υψηλότερες τιμές μετοχών σε Φρανκφούρτη, μέχρι το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Εν αρχή η ΕΚΤ, καθώς η προσοχή των επενδυτών ήταν στραμμένη από πριν στις ανακοινώσεις της Fed αργότερα το βράδυ.

Σε συναγερμό οι δύο κυριότερες Κεντρικές, με όχι κατ' ανάγκη ίδια ατζέντα και προτεραιότητες, για αυτό και το ενδιαφέρον πώς θα απαντήσει η Κριστίν Λαγκάρντ.

Το ότι η είδηση της έκτακτης συνεδρίασης πρωτοβγήκε στην Corriere della Sera επιβεβαιώνει το αυτονόητο, πως Λαγκάρντ-Ντράγκι είναι σε «ανοιχτή γραμμή», με τη Γαλλίδα να καλείται 10 χρόνια μετά το περίφημο "Whatever it takes" του Ιταλού να πείσει τις αγορές για την αποτελεσματικότητα των δράσεων της ΕΚΤ.

Ηδη από χθες η Ιζαμπέλ Σνάμπελ αναφέρθηκε ρητά σε δυνατότητα ενεργοποίησης συμβατικών, κυρίως όμως αντι-συμβατικών «εργαλείων», προκειμένου να μη διαταραχθεί η ευστάθεια στο ευρω-σύστημα.

Η αρχική αντίδραση των traders, χαμηλότερα του 4% το ιταλικό 10ετές, υψηλότερα ο ΜΙΒ στο Μιλάνο και οι αγορές από Φρανκφούρτη, Μαδρίτη, μέχρι Παρίσι έδωσαν ένα πρώτο στίγμα προθέσεων.

  • Εάν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες των long, θα περιμένουν το ύψος της αύξησης του επιτοκίου από τη Fed για να κινηθούν ανάλογα. Σε αυτό το ενδεχόμενο, ανάλογα με την έκταση της διόρθωσης, θα μπορούσε να είναι η έκταση της αντίδρασης.
  • Σε αντίθετη περίπτωση, οι short αναλαμβάνουν δράση, επιθετικότερα μάλιστα.

Κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα στο χρηματιστήριό μας η αλλαγή στάσης προδιαγράφηκε από τις 10:25, επιβεβαιώθηκε με τις πρώτες εντολές από τις 825,36 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη. Τις πρώτες συναλλαγές των 3,2 εκατ. (10:40) σε τραπεζικά χαρτιά και blue chips, για να ακολουθήσουν μικρής έκτασης πωλήσεις (10:50) και εκ νέου αγορές από τις 825,36 μονάδες έως τις 833,24 (11:15).

Ανάλογη διακύμανση για τον FTSE 25 από τις 1.989,20, με χαμηλή τις 1.989,20 και υψηλή τις 2.010,64 μονάδες.
Σε αυτό το εύρος έγιναν αρκετές συναλλαγές σε ΟΤΕ (έως τα 16,30), ΔΕΗ (έως τα 5,49), Mytilineos (έως τα 15,07), ΟΠΑΠ (έως τα 14,07), Jumbo (έως τα 14,81 ευρώ).

Στο εύρος των 531,50-540,22 ο ΔΤΡ, με Alpha Bank (0,8506), Εθνική (3,204) μπροστά σε αξία συναλλαγών.
Στις 68/21 η σχέση ανοδικών/πτωτικών (στις 12:00), με τζίρο 16,2 εκατ.

Εύλογα επιφυλακτική, προσεκτική η στάση κυρίως των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Με ανάλογη εικόνα στα παράγωγα, όπου έχει αυξηθεί μεν ο αριθμός των Συμβολαίων, έχει μειωθεί δε η θετική απόκλιση.

Ενδεικτικά στην τρέχουσα σειρά (Ιουνίου) στα 331 τα ΣΜΕ, με 0,86% το premium.

Την ίδια ώρα, στη Νέα Υόρκη τα futures του S&P500 από 0,61% υψηλότερα και τις 3.762 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v