Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Φρανκφούρτη έδωσε ανάσες στο χρηματιστήριο

Ανέβηκε στις 838 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με οδηγούς Coca Cola, και τραπεζικές μετοχές. Μειώθηκε και η απόδοση των ελληνικών ομολόγων. Πώς διαμορφώνεται η τεχνική εικόνα σε βασικούς δείκτες και μετοχές.

Η Φρανκφούρτη έδωσε ανάσες στο χρηματιστήριο

Με διαθέσεις αντίδρασης τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, με αφορμή την είδηση πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει εκτάκτως, για να συζητήσει τους κλυδωνισμούς στις Αγορές.

Έτσι, το ΔΣ της ΕΚΤ αποφάσισε ότι θα εφαρμόσει ευελιξία στην επανεπένδυση των ομολόγων που λήγουν και βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο PEPP (σ.σ. πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στο πλαίσιο της πανδημίας), με σκοπό τη διατήρηση της λειτουργίας του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, μια προϋπόθεση για να μπορέσει η ΕΚΤ να ανταποκριθεί εντολή για τη σταθερότητα των τιμών.

Επίσης, το ΔΣ έδωσε εντολή να σχεδιαστεί ένα νέο εργαλείο κατά του κατακερματισμού της Αγοράς ομολόγων της Ευρωζώνης.

Άμεσο αντίκτυπο είχε η είδηση και στην Αγορά ομολόγων, όπου παρατηρείται σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων για όλους τους Εκδότες, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να υποχωρεί στο 4,227%.

Από εκεί και πέρα, όλα τα βλέμματα, σήμερα, είναι στραμμένα στη Fed και στις ανακοινώσεις Πάουελ, για το ύψος της αύξησης των επιτοκίων αναφοράς.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στην εβδομάδα, θα ακολουθήσουν οι ανακοινώσεις από τις Τράπεζες Αγγλίας, Ελβετίας και Ιαπωνίας, με την απαισιόδοξη σχολή σκέψης να προεξοφλεί ότι το κόστος χρήματος θα ανέβει πολύ παραπάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις και ως εκ τούτου θα πληγεί η ανάπτυξη.

Μετά τα χθεσινά χαμηλά τριμήνου, για τον ΓΔΧΑ, σε μία συνεδρίαση που αφαίρεσε από την συνολική κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου 2,5 δισ. ευρώ, σήμερα επιχειρήθηκε προσπάθεια αντίδρασης, μάλλον τεχνικού χαρακτήρα, καθώς η επενδυτική ψυχολογία παραμένει αρνητική και η διάθεση για ανάληψη ρίσκου έχει “χτυπήσει συνεχόμενα limit down”.

“Για τους ‘βετεράνους’ των Αγορών, η συγκυρία που διανύουμε δεν είναι μια ξαφνική, ή αναπάντεχη εξέλιξη, αλλά ένα απόλυτα φυσιολογικό κομμάτι του κύκλου των Χρηματιστηρίων”, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης. Αυτή τη φορά το “ραντεβού με τις αρκούδες” άργησε, σε σχέση με τη στατιστική συχνότητα της διάρκειας ανάπτυξης των Οικονομιών και δη της Αμερικανικής.

Τα άσχημα νέα για τους αισιόδοξους είναι ότι αυτή την περίοδο είναι δύσκολο να βρεθεί κάποιο αξιόγραφο, ή ιδέα που να συγκεντρώνει χαρακτηριστικά “επενδυτικού καταφυγίου”.

Όσο και αν ακούγεται βαρύ οι μηδενικές αποδόσεις των καταθέσεων σε ένα τέτοιο περιβάλλον, δείχνουν πιο σίγουρες από οτιδήποτε άλλο, καθώς Μετοχές, Ομόλογα, Εμπορεύματα και Κρυπτονομίσματα βρέθηκαν στο επίκεντρο ρευστοποιήσεων.

Η έντονα αρνητική εικόνα των Χρηματιστηρίων στις ΗΠΑ, φορτίζεται από τέσσερις βασικές παραμέτρους κόστους: Μισθοί, επιτόκια, Ενέργεια και δημοσιονομικό κόστος. Κανένας από αυτούς τους τέσσερις παράγοντες δε δείχνει, επί του παρόντος, ότι έχει φθάσει σε κάποιο σημείο καμπής.

Σημείο αναφοράς που συνδέει πολλές από αυτές τις αρνητικές παραμέτρους είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι σημαντικές ανατιμήσεις που πηγάζουν από το ενεργειακό κόστος.

Για τη συντριπτική πλειοψηφία των Εταιρειών, τα ανωτέρω μεταφράζονται σε πίεση των λειτουργικών περιθωρίων και μείωση των κερδών ανά μετοχή, με ότι αυτό συνεπάγεται για την αξία των παραγόμενων ταμειακών ροών.

Μέχρι σήμερα οι καθοδικές αναθεωρήσεις παραμένουν σε θεωρητικό επίπεδο και δεν έχουν ενσωματωθεί στις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών για το σύνολο της χρήσης, αφού στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς τα σημάδια της πίεσης στα περιθώρια κέρδους είχαν δείξει μια μετριοπαθή εικόνα.

Η διαφορά με το πρόσφατο παρελθόν, είναι ότι τα περιθώρια ευελιξίας των Επιχειρήσεων είναι περιορισμένα. Η χρήση της Τεχνολογίας για την αύξηση της αποτελεσματικότητας, ή η μείωση εξόδων με αναδιαρθρώσεις πόρων έχουν εξαντλήσει τα περιθώριά τους. Το ίδιο συμβαίνει και με τη δυνατότητα των Εταιρειών να περάσουν το επιπλέον κόστος στην κατανάλωση.

Το “νεκρό σημείο” μετατοπίστηκε βίαια υψηλότερα, χωρίς οι Εταιρείες να έχουν ανάλογες λύσεις για να εξομαλύνουν τα κοστολόγιά τους.

Το παρήγορο της υπόθεσης είναι ότι οι ισολογισμοί διαθέτουν αρκετή ρευστότητα και η σημαντική απομόχλευση που παρατηρήθηκε πέρυσι, θα βοηθήσει να περάσει η χρονιά χωρίς δυσάρεστες συνέπειες για τις περισσότερες Επιχειρήσεις. Και λέγοντας “δυσάρεστες” δεν εννοούμε φυσικά τη μείωση της κερδοφορίας τους.

Ο πληθωρισμός φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει και οι κεντρικοί τραπεζίτες μιλούν πλέον για “ταξίδι επιτοκίων” και όχι για διορθωτικές κινήσεις. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί η χρυσή τομή που δε θα στείλει τις Οικονομίες σε μια μακρά ύφεση, με αυξητικές τάσεις τιμών στην Οικονομία.

Επί του παρόντος η οικονομική σύσφιξη και η απόσυρση ρευστότητας από το σύστημα χωρίς να προκληθεί ύφεση, είναι μια άσκηση που απαιτεί “κινήσεις μπαλέτου πάνω σε σπασμένα γυαλιά”.

Ακόμα και έτσι το εγχείρημα θα χρειαστεί και τύχη, αφού οι κίνδυνοι που απορρέουν από γεωπολιτικούς παράγοντες, ή την πανδημία είναι ακόμα εδώ, ενώ το ρυθμιστικό περιβάλλον σε περιβαλλοντικά θέματα (Net zero, εκπομπές διοξειδίου) κάνει ακόμα πιο δύσκολη την ενεργειακή προσαρμογή στις νέες συνθήκες.

Είθισται τα Χρηματιστήρια να προεξοφλούν πάντα τα χειρότερα και να φθάνουν στα χαμηλά τους, πριν τα πραγματικά δεδομένα γράψουν τη χαμηλότερη τιμή τους. Η πτώση των μετοχικών αξιών αλλά και των ομολόγων αυτή τη στιγμή, προηγείται μακράν των πραγματικών δεδομένων, για τα οποία θα έχουμε μια πιο σαφή εικόνα τον Ιούλιο.

Τα δύσκολα βρίσκονται ακόμα μπροστά και το να αναζητεί κανείς πυθμένες στις Αγορές, χωρίς να υπάρχει η προφανής αιτία στον ορίζοντα, μοιάζει περισσότερο με επιθυμία.

Η λήξη του πολέμου στην Ουκρανία είναι μια αιτία. Όχι, όμως ακόμα προφανής.

Η Ελληνική Αγορά θα ακολουθήσει με τον ένα, ή τον άλλο τρόπο, αφού οι αποτιμήσεις των μετοχών συγκρίνονται με τις αντίστοιχες ομοειδείς Επιχειρήσεις στο εξωτερικό, “εισπράττοντας” και μια έκπτωση, λόγω της σχετικά χαμηλής εμπορευσιμότητάς τους.

“Η συσχέτιση με τις Ξένες Αγορές δεν είναι απαραίτητα κακή εξέλιξη. Κακή εξέλιξη θα ήταν η φυγή Ξένων κεφαλαίων και η αλλαγή του επενδυτικού αφηγήματος της Χώρας, εξαιτίας χειρισμών που παραπέμπουν σε άλλες εποχές”, τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, θα μπορούσε να καταχωρηθεί η κίνηση του Γενικού Δείκτη μόνιμα με θετικό πρόσημο και το κλείσιμο κοντά στα υψηλά ημέρας, η σημερινή προσπάθεια αντίδρασης συνοδεύτηκε από σαφώς χαμηλότερο τζίρο και χαρακτηρίστηκε από τις επιλεκτικές κινήσεις – τοποθετήσεις των traders σε Δεικτοβαρείς τίτλους, ενώ σαφώς πιο επιφυλακτική ήταν η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, παρά την “πανωλεθρία” που έχουν υποστεί από το τελευταίο πτωτικό κύμα.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (7,6), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (7,3), ΟΠΑΠ (5), Eurobank (3,4), Εθνική (3), Μυτιληναίο (2,1), ΔΕΗ (2,1), Alpha Bank (2,1), Ελ. Πετρέλαια (2,1) ΤΕΝΕΡΓ (2) και Jumbo (2 δισ. ευρώ).

Δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η μετοχή της Εθνικής (+2,31%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Alpha Bank (+5,37%), Eurobank (+1,80%) και Πειραιώς (+0,93%).

Εννοείται ότι για τους παραπάνω τίτλους, μοναδικό ζητούμενο είναι η σημερινή εικόνα να έχει συνέχεια και συνέπεια.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 530,86 (-0,10%) και 544,9 μονάδων (+2,54%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 544,13 (+2,40%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 546,38 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,82%.

Υπενθυμίζεται ότι όσο ο ΔΤΡ συνεχίζει να δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 562 (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και ακόμα χειρότερα, χαμηλότερα των 550 μονάδων, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 500 - 490 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 573, 584 (gap), 597 - 604 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), 606 (ημερήσιο “stop short”), 631 και 650 μονάδες.

Με σαφές πλεονέκτημα των “πράσινων” τίτλων, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου υστέρησαν μόνο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,98%), ΤΕΝΕΡΓ (-1,11%), ΕΥΔΑΠ (-1,30%) και TITC (-0,35%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΕΛΧΑ.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι μοναδικοί τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης που κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ήταν αυτοί των ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΤΕΝΕΡΓ, εν μέσω ανεπιβεβαίωτων φημών για μη αίσιο τέλος στις διαπραγματεύσεις με την Macquarie, του Επενδυτικού Ομίλου από την Αυστραλία, που εξέταζε την εξαγορά του 54,34% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, λόγω απόκλισης στο τίμημα και της διεθνούς κρίσης.

Να σημειωθεί ότι η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,98%) συμπλήρωσε “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων. Για τη σχετική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, ο τίτλος θέλει ανοδική διαφυγή υψηλότερα της ζώνης 9,41 – 9,61 ευρώ (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών) και κίνηση προς τα 10,60 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Αν επιμείνουν οι πωλητές, οι επόμενες στηρίξεις στα 9,27 – 9,25 και 9,14 ευρώ.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και η μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ (-1,11%), συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα των 16,80 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών), μπορεί να πιέσει προς τα 16,35 (ημερήσιο “stop long”) και 16,20 ευρώ. Σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών και κλεισίματος υψηλότερα των 17,00 ευρώ (απλός ΚΜΟ 60 ημερών), ίσως ακολουθήσει αναρρίχηση προς τα 17,50 και 18,33 ευρώ.

Όχι μόνο υποχώρησε από τα πρωινά υψηλά των 4,605 ευρώ (+2,33%), αλλά χρειάστηκε τις τελικές δημοπρασίες για να κλείσει οριακά θετικά η μετοχή της Quest (+0,22%), συμπληρώνοντας 8 συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα των 5,00 ευρώ. Για τη σχετική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα των 5,29 (ημερήσιο “stop short”) και κίνηση προς τη ζώνη 5,31 – 5,61, μέσα στην οποία συνωστίζονται οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών.

Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και το χθεσινό κλείσιμο σε χαμηλά τριμήνου, σήμερα η μετοχή του ΟΤΕ (+4,26%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, δίνοντας σημαντικές βοήθειες στους βασικούς δείκτες του Χ.Α. Οι επόμενες αντιστάσεις στα 16,59 – 16,63 (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), 17,33 – 17,37 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών) και 18,25 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, καλό θα ήταν η όποια υποχώρηση, να μην επεκταθεί χαμηλότερα των 15,73 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν πάρει προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες αποδόσεις από την αρχή του χρόνου, προηγείται η ΥΑΛΚΟ (+190%), ακολουθούμενη από ΑΑΑΠ (+54,84%), ΕΥΠΙΚ (+50,2%), ΜΑΘΙΟ (+49,19%), ΤΡΑΣΤΟΡ (+35,2%) και ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+30,87%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Θα ήθελαν πειστικότερους αγοραστές οι ΑΝΕΚ (+9,84%), ΒΟΣΥΣ (+4%), ΚΤΗΛΑ (+5,03%), ΜΕΝΤΙ (+9,03%), ΕΛΙΝ (+4,40%), ΛΟΓΟΣ (+3,13%), ΣΠΕΙΣ (+1,26%), ΚΑΜΠ (+1,79%), ΚΟΡΔΕ (+3,86%), ΜΟΥΖΚ (+3,17%), ΛΑΒΙ (+2,63%), ΝΑΥΠ (+5,45%), ΒΙΟΤ (+9,33%), ΚΕΚΡ (+6,01%), ΙΝΤΕΤ (+3,53%) και ΜΑΣΟΠ (+0,63%).

Επιστροφή αγοραστών σε Frigoglass (+4,55%), Profile (+4,04%), Πετρόπουλο (+2,66%), Παπουτσάνη (+2,08%), Τρ. Αττικής (+3,41%) και Ιντεάλ (+1,48%).

Προσπάθεια αντίδρασης από τα χαμηλά διετίας για Κρι Κρι (+0,35%).

Παρουσία πωλητή σε ΜΕΒΑ (-8,13%), ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ (-0,18%), ΠΕΡΦ (-2,63%), ΣΠΙ (-1,72%), ΚΡΕΚΑ (-7,89%), ΕΠΙΛΚ (-7,59%), ΕΛΤΟΝ (-2,65%) και ΛΥΚ (-0,93%).

Τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΠΛΑΙΣ (-1,38%), ΕΛΣΤΡ (-1,34%), ΑΛΜΥ (-0,92%), ΙΝΤΚΑ (-0,86%), πέντε για ΕΠΣΙΛ (-0,38%), ΦΒΜΕΖΖ (-0,19%), ΠΛΑΘ (-0,40%) και ΟΤΟΕΛ (-0,57%) και έξι οι συνεχόμενες πτωτικές για ΕΝΤΕΡ (-0,54%) και ΔΟΜΙΚ (-3,45%).

Σε χαμηλά 16 μηνών ο ΦΡΛΚ (-1%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Όσο ο Γενικός Δείκτης δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 848 και ακόμα χειρότερα χαμηλότερα των 837 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 μηνών), η “καταπακτή” προς τις 789 – 786 μονάδες παραμένει ανοιχτή. Οι αντιστάσεις στις 883 – 898 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών), 904 (ημερήσιο “stop short”) και 944 μονάδες (gap).

Όσο ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 2054 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 1975 – 1970 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 2090 – 2092 (gap), 2110, 2135 – 2169 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών), 2192 (ημερήσιο “stop short”) και 2202 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Η μεσαία κεφαλαιοποίηση είναι αυτή που κτυπιέται περισσότερο στην Αγορά. Ουσιαστικά ήταν ο μεγάλος νικητής σε απόδοση τα τελευταία 2 χρόνια, διορθώνοντας πλέον όλη την κίνηση από το 2020. Για τον δείκτη FTSEM, η διάσπαση του 1400 ήταν καθοριστική, με το επίπεδο πλέον να γίνεται σημαντική αντίσταση. Το 1267 θα μπορούσε να δώσει μία αντίδραση προς το 1335 - 1350. Όσο κλείνει κάτω από αυτό το επίπεδο η τάση είναι επιθετικά πτωτική. Στις 1434 μονάδες, το ημερήσιο ‘stop short”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Ο Α∆ΜΗΕ ανακοινώνει σήμερα τα μεγέθη του για το 1ο τρίμηνο. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο συγχρονίστηκε με τους κλυδωνισμούς των Διεθνών Αγορών, με το όριο στήριξης των 850 μονάδων του ΓΔ να αποτελεί πλέον όριο αντίστασης. Στις 805 μονάδες η πλησιέστερη στήριξη, με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τη βραχυχρόνια κίνησή του ΓΔ”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Σε αυτό το περιβάλλον υψηλής αβεβαιότητας, θα αυξάναμε το βάρος σε μετοχές με υψηλή μερισματική απόδοση και ισχυρό ισολογισμό όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo”, σημειώνει η Piraeus Sec.

“Μία επιφυλακτική αντίδραση, λόγω τεχνικών επιπέδων, καθώς πολλές μετοχές διαπραγματεύονται σε τεχνικά υπερπουλημένα επίπεδα τιμών”, επισημαίνει η Beta Sec.

“Ο ΓΔΧΑ βρέθηκε απευθείας στα πρώτα κρίσιμα επίπεδα στήριξης των 830 - 820 μονάδων, με την συνεισφορά των Δεικτοβαρών τίτλων που τον απαρτίζουν. Σημειώνουμε ότι η τελευταία σημαντική περιοχή στήριξης είναι η ζώνη των 790 μονάδων, η οποία δεν αποκλείεται να δοκιμαστεί, καθώς το επενδυτικό περιβάλλον εμφανίζεται ιδιαίτερα τοξικό. Οι Αγορές έχουν σπεύσει να προεξοφλήσουν την αύξηση του κόστους του χρήματος, με την Ελληνική 10ετια να προσεγγίζει σταδιακά το 5%, καθιστώντας τις μετοχές όλο και λιγότερο ελκυστικές. Παράλληλα, τα λειτουργικά περιθώρια, όπως φάνηκε μόνο μερικώς και στο Α΄ τρίμηνο του έτους, αναμένεται να υποχωρήσουν τα επόμενα τρίμηνα και σε ορισμένες περιπτώσεις η υποχώρηση εκτιμάται ότι θα είναι σημαντική. Η ανθεκτικότητα των επιχειρηματικών μοντέλων των Εισηγμένων και η ικανότητά τους να παράγουν ελεύθερες ταμειακές ροές υψηλότερες του 5% - 6% (σε σχέση με την κεφαλαιοποίησή τους, συνεκτιμώντας φυσικά και το επενδυτικό πλάνο) θα αποτελέσει μία από τις βασικές παραμέτρους επιλογής τίτλων”, τονίζει η Leon Depolas Sec.

“Προ εκπλήξεως έπιασε τις Ευρωπαϊκές Αγορές η ΕΚΤ, με την Cristine Lagarde να ξεδιπλώνει την επιθετικότερη στάση που θα τηρήσει τις επόμενες συνεδριάσεις, όσον αφορά την νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Η ολοκλήρωση του APP και η αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης ήταν προεξοφλημένη, όμως η επιθετικότερη στάση που δύναται να τηρήσει, σε συνάρτηση με την πορεία του πληθωρισμού, έφερε τα πάνω κάτω στις Ευρωαγορές, εκτοξεύοντας παράλληλα τις αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης”, όπως επισημαίνει ο Νικόλας Πετράκης.

Κατευναστικά φαίνεται πως λειτούργησε η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ, με στόχο την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των Ευρωπαϊκών ομολόγων και ιδιαίτερα αυτών του Νότου.

Η απόδοση του Ελληνικού 10ετους είχε χθες σκαρφαλώσει ψηλότερα του 4,7%, ενώ πλέον βρίσκεται πέριξ του 4,3%.

Η αποκλιμάκωση των αποδόσεων φαίνεται πως προεξοφλεί κάποια παρέμβαση από την ΕΚΤ, με τους επενδυτές να βγαίνουν αγοραστές στα Κρατικά ομόλογα, προσδοκώντας νέα μέτρα στήριξης.

Οι εξελίξεις επιτάχυναν την πτωτική κίνηση του Γενικού Δείκτη, φέρνοντάς τον στο 78,6% Fibonacci Retracement της μεταπολεμικής ανόδου και τις 824 μονάδες. Πλέον η τάση είναι καθαρά πτωτική, με την Αγορά να αντιμετωπίζει ισχυρές αντιστάσεις.

Πρώτο σημείο ενδιαφέροντος οι 840 μονάδες και η μέση της χθεσινής πτώσης, ενώ ψηλότερα το τελευταίο πτωτικό “χάσμα” με τον ΕΚΜΟ 9 ημερών που εντοπίζεται στις 860 μονάδες.

Η σημερινή αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα από τα βραχυπρόθεσμα υπερπουλημένα επίπεδα, δικαιολογείται από την προσδοκία των Κεντρικών Τραπεζών, όμως τα περιθώρια συνέχισης της πτώσης είναι υπαρκτά.

Απώλεια των 820 μονάδων και του χθεσινού χαμηλού, ανοίγει τον δρόμο για το κρίσιμο επίπεδο των 790 μονάδων. Τα επίπεδα αυτά αποτελούν τα χαμηλά του πολέμου, ενώ εκεί εντοπίζεται ο ΚΜΟ 200 εβδομάδων και ο ΚΜΟ 30 μηνών, διαμορφώνοντας κρίσιμες μακροχρόνιες στηρίξεις.

Ο Τραπεζικός δείκτης απώλεσε την στήριξη των 540 μονάδων και πρέπει να επιστρέψει ψηλότερα, προκειμένου να κινηθεί προς τις αντιστάσεις των 560 και 584 μονάδων.

Πλέον η ζώνη των 500 μονάδων αποτελεί και την κυριότερη στήριξη του ΔΤΡ, με τον κλαδικό δείκτη να “κρατάει” αυτά τα επίπεδα μετά από τρείς “κρούσεις” που είχε τους τελευταίους 15 μήνες.

Πέρα από την έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ, το επίκεντρο του ενδιαφέροντος και για αυτή την εβδομάδα βρίσκεται στην Αντίπερα Όχθη του Ατλαντικού, με την προγραμματισμένη συνεδρίαση της Fed και την ανακοίνωση των παρεμβατικών επιτοκίων.

“Οι αναλυτές έχουν ως δεδομένη μια αύξηση 50 μονάδων βάσης, όμως μετά τα νέα στοιχεία πληθωρισμού, οι Αγορές πιθανολογούν μια αύξηση 75 μονάδων βάσης, κατακρημνίζοντας το τελευταίο διάστημα τις αποτιμήσεις”, επισημαίνει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης η Ευρώπη, αλλά και οι πρώτες ώρες συναλλαγών στην Wall Street.

Κατοχυρώνουν κέρδη στο Πετρέλαιο, ήπιες πιέσεις στο Ευρώ.

Προσπαθούν για ψηλότερα Χρυσός και Ασήμι, προς τα $21200 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $1100 το Ethererum.

Η Goldman Sachs αναθεώρησε τις τιμές – στόχους για τον Χρυσό, εκτιμώντας ότι τα χειρότερα μπορεί να έχουν περάσει.

Αναθεωρεί τους στόχους τριών και έξι μηνών σε $2.100 και $2.300, έναντι $2.300 και $2.500 αντίστοιχα. Ο στόχος 12 μηνών στα $2.500 παραμένει αμετάβλητος.

Σύμφωνα με τον Οίκο, “οι επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να μειώσουν την ανάπτυξη στη Χώρα, να αυξήσουν τους φόβους για ύφεση και να τονώσουν τη ζήτηση για επενδύσεις σε Χρυσό. Εξάλλου, η Ρωσική παραγωγή Χρυσού θα παραμείνει εντός της Χώρας καθώς, δεδομένων των περιορισμένων επιλογών για επενδύσεις σε Ξένα Περιουσιακά Στοιχεία, φαίνεται ως ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να αποφευχθεί η υπερβολική ανατίμηση του Ρουβλιού”.

Η Παγκόσμια ζήτηση από τις Κεντρικές Τράπεζες εξακολουθεί να υποστηρίζει τις προβλέψεις της Goldman Sachs για 750 τόνους το 2022.

“Η Ελβετική Οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί 2,6% το 2022”, όπως ανακοίνωσε η Κρατική Γραμματεία Οικονομικών Υποθέσεων (SECO), έναντι πρόβλεψης για ανάπτυξη 2,8% τον Μάρτιο. Η SECO υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της και για την ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2023 στο 1,9%, από 2% που ανέμενε προηγουμένως.

“Η Οικονομία της Γερμανίας αναμένεται να αναπτυχθεί πιο αδύναμα από ότι αναμενόταν προηγουμένως φέτος, λόγω των οικονομικών συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία”, ανακοίνωσε το Ifo. Το Ινστιτούτο μείωσε την πρόβλεψή του για τη Γερμανική ανάπτυξη στο 2,5%, από 3,1% που προέβλεπε τον Μάρτιο, για το 2022, ενώ αναθεώρησε την πρόβλεψή του για τον πληθωρισμό στο 6,8%, έναντι 5,1%.

Κατά 0,4% αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη, σε μηνιαία βάση, τον Απρίλιο και κατά 0,3% στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε ετήσια βάση, η παραγωγή μειώθηκε κατά 2,0% στην Ευρωζώνη και κατά 0,5% στην ΕΕ.

Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ διολίσθησαν 0,3% τον Μάιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο κατά 0,2%.

Η εμπιστοσύνη των Κατασκευαστών στις ΗΠΑ υποχώρησε τον Ιούνιο. O δείκτης της NAHB σημείωσε πτώση δύο μονάδων, στις 67 μονάδες. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Ιούνιο του 2020.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Νέα σημαντική υπέρβαση κατέγραψαν τα φορολογικά έσοδα του προϋπολογισμού τον Μάιο, ξεπερνώντας κατά 1,16 δισ. ευρώ το στόχο.

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μεταβαίνει στο Λουξεμβούργο, προκειμένου να συμμετάσχει, 16 και 17 Ιουνίου, στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, καθώς και στις ετήσιες συνόδους των Συμβουλίων Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Το Χρηματιστήριο Αθηνών και ο Οίκος FTSE Russell αποφάσισαν να αναπροσαρμόσουν το επίπεδο τιμών του κλαδικού δείκτη FTSE/X.A. Εμπόριο, πολλαπλασιάζοντας την τρέχουσα τιμή του επί 20, μετά το πέρας των συναλλαγών τη Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 839,54 μονάδες (+2,03%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 838,2 (+1,87%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 838,94 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,96%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 76,1 εκατ., από τα οποία τα 4,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΜΥΤΙΛ, ΜΠΕΛΑ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΟΤΕ, ΑΛΦΑ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 37% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΣΑΡ και με το θετικό οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΤΕΝΕΡΓ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Lamda Development, ΕΕΕ και Ελ. Πετρέλαια.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 73 ανοδικούς τίτλους, έναντι 48 πτωτικών, ενώ 21 τίτλοι τερμάτισαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν νεότερη αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (169.598 συμβόλαια), καθώς συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 3.009 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.383 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 0 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 2.960, 1.530 για τον Ιούνιο, 1.430 για τον Ιούλιο και 0 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.028), κινήθηκε μεταξύ 1.991 και 2.033 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 537).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (12.000 Jumbo, 9.000 Ελλάκτωρ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (47.231), Εθνική (9.249), Eurobank (12.116), Πειραιώς (17.947), ΔΕΗ (17.811), Cenergy (2.401), ΕΕΕ (1.033), Τέρνα Ενεργειακή (2.802), ΓΕΚ (1.656), Μυτιληναίο (2.311), ΟΠΑΠ (343), ΑΔΜΗΕ (7.288), ΕΧΑΕ (254), Lamda Development (4.577), Ελ. Πετρέλαια (1.074), Ιντρακόμ (1.663), Jumbo (492), ΟΤΕ (1.350), ΟΛΠ (441), Motor Oil (523), Viohalco (1.224), Fourli (992), MIG (32.875), Ελλάκτωρα (812), TITC (1.049).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 87.862, Πειραιώς 19.679, MIG 29.534, Eurobank 20.369, ΔΕΗ 14.183.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                             Name of Issuer                    NSP            Date

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 58.722.008 τεμ., (από 58.722.008 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.157.283 τεμ. (1.911.283), Eurobank 36.807.806 τεμ. (36.807.806), ΟΠΑΠ 1.493.040 τεμ. (1.525.551), Εθνική 10.735.108 τεμ. (10.735.108), Πειραιώς 3.129.283 τεμ. (2.945.343), ΟΤΕ 1.155.794 τεμ. (1.155.794).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v