Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες μετοχές στηρίζουν την ανάκαμψη στο Χρηματιστήριο

Πτώση στο ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη. Την ισχυρή ανοδική διόρθωση στη Wall Street, μετά και τις «πυροσβεστικές παρεμβάσεις» των κεντρικών τραπεζών, καλούνται να δουν οι εγχώριοι επενδυτές. Τα στατιστικά και το μεγάλο εμπόδιο για τους long.

Ποιες μετοχές στηρίζουν την ανάκαμψη στο Χρηματιστήριο

Ισχυρές «ανάσες» για τους long, μετά τις παρεμβάσεις ΕΚΤ και Fed. Δυναμική επαναφοράς από Νέα Υόρκη και Φρανκφούρτη μέχρι τις αγορές της Ασίας τα ξημερώματα.

Ανάκτηση μέρους των σημαντικών απωλειών, που καταγράφηκαν τις τελευταίες 3-4 συνεδριάσεις, με την ΕΚΤ πρώτη να περνά το μήνυμα πως παραμένει ο κύριος φορέας σταθερότητας και εγγύησης για την Ευρώπη.

Η Ελενα Λάσκαρη έχει όλο το ρεπορτάζ για το πώς σχεδιάζει το νέο «μπαζούκα» η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, παρεμπιπτόντως καταγράφοντας μία σημαντική νίκη των «περιστεριών» της Φρανκφούρτης σε βάρος των «γερακιών».

Εξέλιξη που έχει τη σημασία της και για -τουλάχιστον- το άμεσα επόμενο διάστημα μπορεί να διασφαλίσει συνθήκες σχετικής σταθερότητας. Εξέλιξη που ευνοεί και την Ελλάδα, τιμολογήθηκε ήδη -κατ' αρχάς με λογική αποκλιμάκωση της απόδοσης των κρατικών ομολόγων και με επιστροφή αγοραστών σε μετοχές ισχυρών ομίλων.

Από τις 3.784 μονάδες, κατά 0,25% χαμηλότερα, τα futures του S&P500, με ελάχιστο ζητούμενο για τους long ένα «κλείσιμο» του δείκτη πάνω από τις 3.810 μονάδες, αύριο Παρασκευή.

Συνεδρίαση triple witching, με θεαματική εναλλαγή θέσεων από short -με μεγάλο discount- σε long -με επίσης ευρύ premium. Αν μη τι άλλο, η μεταβλητότητα, τόσο ενδοσυνεδριακά όσο και σε διάστημα 1+1 συνεδριάσεων, αυξήθηκε αισθητά, προσελκύοντας -εκ νέου- «γρήγορο χρήμα», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει σήμερα-αύριο.

Με premium 2,53% τα 1.530 ΣΜΕ Ιουνίου, με 2,37% τα 1.430 μηνός Ιουλίου, με τριπλή λήξη αύριο και επαναφορά long τάσης για επιμέρους δείκτες, μετοχές με ορίζοντα τη συνεδρίαση της Πέμπτης 30 Ιουνίου.

Στις 838,94 μονάδες ο ΓΔ με απώλειες 5,38% σε εβδομαδιαίο -πιθανότατα τη χάνουν οι long- αλλά με αρνητική διαφορά 2,38% που μπορεί να ανακτηθεί ή και καλυφθεί σε μηνιαίο. Και τέλος πρώτου 6μήνου, κάτι που ενδιαφέρει τους διαχειριστές.

Στις 546,38 ο ΔΤΡ με απώλειες 7,61% και 1,68% αντίστοιχα -και στην περίπτωσή τους μπορεί να κερδηθεί ο μήνας, στις 2.028,26 ο FTSE25 σε ανάλογη θέση.

Επαναφορά με μόλις 6 δεικτοβαρείς μετοχές: ΟΤΕ (16,40), Coca Cola (20,39), Jumbo (14,88), ΟΠΑΠ (14,14), Motor Oil (17,62) και Alpha Bank (0,8908) από τις τραπεζικές.

Ισχυρή ανοδική διόρθωση με αυξημένες συναλλαγές, απόρροια και της ενίσχυσης του ενδοσυνεδριακού-βραχυπρόθεσμου παιχνιδιού, που αν μη τι άλλο επιβεβαιώνει την παρουσία «χρήματος» που τοποθετείται σε καλά χαρτιά μετά από κάθε σημαντική πτώση.

Σε εφεδρεία μετοχές των Mytilineos (15,04), ΕΛΠΕ (6,80), ΔΕΗ (5,420), Viohalco (3,49), Aegean (5,20) κ.α., που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να συνεχίσουν σε «κλείσιμο» εβδομάδας.

Στα 75,792 εκατ. ο χθεσινός τζίρος, με ΟΤΕ, Alpha Βank, ΟΠΑΠ, Eurobank, Εθνική να απαρτίζουν την πρώτη 5άδα.

Μερική επαναφορά και για αρκετά mid caps: Profile, Cenergy Holdings, AVAX, Papoutsanis, Intrakat, BriQ κ.α., που θα μπορούσε να έχει συνέχεια με ανάλογη βοήθεια από τα large caps.

Τεχνικά για τον ΓΔ οι 854 μονάδες (του πτωτικού χάσματος της Τρίτης) είναι το πρώτο από τα εμπόδια που θα πρέπει να υπερβούν οι long για να επιβεβαιωθεί το ενδεχόμενο θετικής επαναφοράς για τον Ιούνιο και το 6μηνο.

Ορόσημα που ενδιαφέρουν -κατ' αρχάς- τους βραχυπρόθεσμους: η ανακοίνωση -αύριο- των τελικών μεγεθών για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, η τριπλή λήξη στα Παράγωγα και η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE, FTSE Russell και Stoxx.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v