Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο μπαράζ πωλήσεων σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα

Μια μέρα «κράτησε» η αντίδραση που προκάλεσαν οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ. Οι πωλητές πήραν ξανά το πάνω χέρι στο Χρηματιστήριο, που ακολουθεί τις ευρωπαϊκές αγορές. Με περιορισμένο τζίρο η σημερινή συνεδρίαση.

Νέο μπαράζ πωλήσεων σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα

Δεν πείθονται οι πωλητές για την αποτελεσματικότητα των δράσεων Fed και ΕΚΤ και επανέρχονται δριμύτεροι. Αιφνίδιο σημαντικό «γύρισμα» στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης πυροδότησε ομοβροντία ρευστοποιήσεων από Φρανκφούρτη μέχρι Μιλάνο.

Με απώλειες, που γρήγορα διευρύνθηκαν σε πάνω από 2,50% για τον DAX, σχεδόν 3% για τον ΜΙΒ, ενεργοποιήθηκαν εντολές σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Ηρθε και η Ελβετία να αυξήσει τα επιτόκιά της για να ξεκινήσει νέος γύρος πωλήσεων στα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, με την επαναφορά του ιταλικού 10ετούς πάνω από το όριο του 4% να σημαίνει -εκ νέου- συναγερμό στο Μιλάνο.

Στα 4,024% το ιταλικό 10ετές, με παράλληλες πωλήσεις σε τραπεζικές μετοχές, παρασύροντας το αντίστοιχο ελληνικό στο 4,377%, επιβεβαιώνοντας το πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση (και) στις αγορές. Και πάλι σε κατάσταση συναγερμού οι επενδυτές -και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού-, ανεβάζοντας μεταβλητότητα και ρίσκο στα ύψη, με ενδεικτική την υπέρβαση των 30 μονάδων για τον δείκτη VIX νωρίτερα στη Νέα Υόρκη.

Με τα futures του S&P500 να δείχνουν 2,21% χαμηλότερα -από τις 3.702 μονάδες- πολύ δύσκολα θα μπορούσε να αυτονομηθεί -έστω και εν μέρει- η στάση των επενδυτών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Στο στόχαστρο κυρίως ο τραπεζικός κλάδος, με τον ΔΤΡ να διορθώνει 3,83% στις 525 μονάδες, αλλά με τους πωλητές να συμπεριλαμβάνουν την πλειονότητα των θέσεών τους σε blue chips.

Εως 2,26% χαμηλότερα στις 1.982 μονάδες ο FTSE25, με τη διάσπαση της στήριξης να εντείνει τις πωλήσεις σε τίτλους των ΟΤΕ (15,97), ΟΠΑΠ (13,86), Motor Oil (17,50), Mytilineos (14,70), ΔΕΗ (5,265) κ.ά

Ενδεικτικό του κλίματος νωρίτερα τα «νέα χαμηλά 52 εβδομάδων» για μετοχές των ΔEΗ, Πειραιώς, Viohalco, ElvalHalcor, ΑΔΜΗΕ, από τα χαρτιά του δείκτη.

Στα 29,5 εκατ. η αξία συναλλαγών λίγο μετά τις 13:10.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v