Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλήγμα στα ευρωπαϊκά ομόλογα από την... Ελβετία

Η αιφνιδιαστική αύξηση των επιτοκίων του φράγκου προκάλεσε νέο συναγερμό στην αγορά, μια μέρα μετά τη βουτιά των αποδόσεων που προκάλεσε η έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Πλήγμα στα ευρωπαϊκά ομόλογα από την... Ελβετία

Οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης αυξήθηκαν μετά την απροσδόκητη αύξηση των επιτοκίων από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB).

Η SNB αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης για πρώτη φορά εδώ και 15 χρόνια, ακολουθώντας άλλες κεντρικές τράπεζες στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Μετά τις ανακοινώσεις η απόδοση των 10 ετών ομολόγων της Γερμανίας, το σημείο αναφοράς για το μπλοκ, αυξήθηκε κατά 10 μονάδες βάσης στο 1,75%.

Η απόδοση των 2ετών τίτλων της Γερμανίας, που θεωρούνται πιο «ευαίσθητοι» στις προσδοκίες για τα επιτόκια, ανέβηκε κατά 12 μ.β. στο 1,18%. 

Η απόδοση του 10ετούς της Ιταλίας αυξήθηκε κατά 10 μονάδες βάσης, ανεβαίνοντας ξανά πάνω από το 4%. Ωστόσο η διαφορά στην απόδοση μεταξύ γερμανικών και ιταλικών 10ετών διατηρήθηκε περίπου στις 227 μονάδες βάσης, έχοντας φτάσει στις 250 μ.β. πριν από τη δέσμευση της ΕΚΤ για νέα στήριξη στα πιο υπερχρεωμένα μέλη της ευρωζώνης.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετους ανέβηκε επίσης, στο 4,3%.

Η σημερινή κίνηση έρχεται μετά τη μεγάλη πτώση των αποδόσεων χθες, αφού η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή να επιταχυνθεί ο σχεδιασμός ενός νέου εργαλείου κατά του κατακερματισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v