Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα περιθώρια για window dressing στο Χρηματιστήριο

Οι υποτονικές συναλλαγές καθιστούν ευάλωτη την εγχώρια αγορά σε νέο κύκλο πιέσεων. Οι μετοχές που μπορούν να διαφοροποιηθούν και οι αποκοπές μερισμάτων. Πώς διαμορφώνεται η εικόνα στον τραπεζικό κλάδο.

Τα περιθώρια για window dressing στο Χρηματιστήριο

Στην τελική ευθεία για το «κλείσιμο» Ιουνίου και πρώτου εξαμήνου στις αγορές. Με προσπάθεια αντίδρασης την τελευταία εβδομάδα σε διάστημα μηνός, που μέχρι την Παρασκευή βρίσκει τον S&P 500 με απώλειες 5,93%, τον DAX με 9,29% και στο Χρηματιστήριο Αθηνών με 6,35% για τον Γενικό Δείκτη.
Δύσκολη η συνολική αναστροφή της τάσης, στις τέσσερις συνεδριάσεις που μένουν μέχρι και την τελευταία της Πέμπτης, πλην όμως δεν θα πρέπει να αποκλειστεί -εκ προοιμίου- προσπάθεια ωραιοποίησης των χαρτοφυλακίων.

Στις 834,83 μονάδες ο ΓΔ, στις 2.003,16 ο FTSE25, στις 522,32 ο ΔΤΡ και στις 1.326,59 ο FTMidCap.

Εβδομάδα με περαιτέρω μείωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, υποτονική την συμμετοχή από την πλευρά των ξένων, απουσία στρατηγικής από την πλειονότητα των εγχώριων. Μία αγορά, που συντηρείται κυρίως σε πρωτοβουλίες επιχειρηματιών, σε προσδοκίες για συμφωνίες, σε ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων κ.α. και όχι σε μία συντονισμένη προσπάθεια των ανθρώπων της αγοράς. Στερείται ουσιαστικών παρεμβάσεων η αγορά, απουσιάζει το κίνητρο για την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων με τις συνέπειες να τις βλέπουμε καθημερινά στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Μόλις 37 εκατ. η αξία συναλλαγών (καθαρή/χωρίς τα πακέτα) στην συνεδρίαση της Παρασκευής ενδεικτική της κατάστασης, που παγιώνεται πλέον καθώς (και )η αγορά δείχνει να εισέρχεται σε (προ) εκλογική περίοδο.

Από τα λιγοστά που χαρακτήρισαν την εβδομάδα, η διακριτή στροφή των επενδυτών προς μετοχές εταιρειών με υψηλή μερισματική απόδοση λ.χ. Motor Oil (18,20), Mytilineos (14,53), ΟΛΠ (15,70) κ.ά. Μερίσματα, αποκοπές παραμένουν στην ημερήσια διάταξη, αύριο είναι η σειρά των ΕΛΠΕ (0,10), την Πέμπτη του Fourlis (0,11) ενώ την Παρασκευή, ξεκινά ο Ιούλιος με αποκοπή μερίσματος 0,558 ευρώ/μτχ για τον ΟΤΕ.

Κλάδος «κλειδί» και αδύναμο σημείο για το ΧΑ ο τραπεζικός, με εμφανή αδυναμία ανοδικής διόρθωσης ευρύτερης των 2-3 συνεχόμενα θετικών συνεδριάσεων. Προβληματικό για τον κλάδο, τις 4 θεσμικές: Eurobank (0,896), ETE (2,951), Alpha Bank (0,8576), Πειραιώς (0,9984) με κύριο βάρος το χαρτοφυλάκιο ομολόγων (συνολικά εκδόσεις 20 δισ.) με το 10ετές στο 3,777%.

Σε αποκλιμάκωση μεν -σχεδόν 100 μ.β σε μία εβδομάδα- με την συνεχή αρωγή της ΕΚΤ αλλά με «τριπλή πίεση στην Ιταλία και φόβους για τις τράπεζες» (σύμφωνα με τους FT). Το «ενεργειακό» παραμένει σταθερά ψηλά, και προβληματικό για την επιχειρηματικότητα. Στην ατζέντα των G7 το πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, αλλά -προσώρας- ελάχιστες οι ουσιαστικές ενέργειες σε κεντρικό επίπεδο.

Εβδομάδα με έντονο χρώμα ΔΕΗ -λόγω της επικείμενης γενικής συνέλευσης την Τετάρτη- με τη μετοχή να μετρά τις μεγαλύτερες απώλειες από κάθε άλλη του 25άρη, με 42,02% (!) από την αρχή του έτους. Αρνητικός πρωταγωνιστής και διαμορφωτής τάσης με μέρος της αγοράς να επιρρίπτει ευθύνες (και) στους κυβερνητικούς χειρισμούς. Στα 5,45 ευρώ, με 11 σερί συνεδριάσεις χαμηλότερα των 6 ευρώ και με ελάχιστο απαιτούμενο για αλλαγή τάσης την υπέρβαση των 5,93 ευρώ.

Τεχνικά για τον ΓΔ όσο συντηρείται πάνω από τις 835 μονάδες είναι εφικτή η προσέγγιση των 860 (gap) με την ευρύτερη περιοχή σύγκλισης ΚΜΟ 60 και 200 ημερών να ορίζεται μεταξύ 873 έως 895 μονάδες να αποτελεί σημαντική αντίσταση.

Αύριο Δευτέρα είναι οι ειδικές Γ.Σ ομολογιούχων (σειρών 2018 και 2019) της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (9,50 ευρώ) -επαναληπτική στις 30/6 εάν δεν υπάρξει απαρτία- ενώ Τετάρτη ξεκινά η δημόσια προσφορά μετοχών της Dimand, για είσοδο στην Κύρια Αγορά.

Πληθωρισμός Ιουνίου για την Γερμανική οικονομία και ΑΕΠ πρώτου τριμήνου των ΗΠΑ μπορεί να επηρεάσουν την στάση των επενδυτών. Στις 13.118,13 ο DAX, στις 3.911,74 ο S&P 500.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v