Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Βαρίδια διεθνές ρίσκο και εκλογολογία

Παρότι απομένουν μόλις δύο συνεδριάσεις για τη λήξη 6μήνου στην εγχώρια αγορά, τόσο οι ανησυχίες διεθνώς για τον στασιμοπληθωρισμό όσο και η πολιτική αβεβαιότητα στο εσωτερικό μπλοκάρουν κάθε διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου. Οι ρωγμές.

Χρηματιστήριο: Βαρίδια διεθνές ρίσκο και εκλογολογία

Συνεδρίαση δύο όψεων χθες το βράδυ στη Wall Street, με τους βασικούς δείκτες να ξεκινούν ανοδικά και με κέρδη που έφθασαν το 1% και να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές με βαριές απώλειες: Dow Jones 30.946,99 μονάδες (1,56%, από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη, μόνο τρεις έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 27 με αρνητικό), S&P 500 3.821,55 μονάδες (-2,01%) και Nasdaq 11.181,54 μονάδες (-2,98%).

Για απόλυτη επικράτηση των πωλητών πάνε σήμερα το πρωί οι μεγάλες αγορές Ασίας και Ειρηνικού, ενώ σε αρνητικό ξεκίνημα παραπέμπουν και τα futures των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών.

Η προσοχή και στην αγορά των Crypto, καθώς δείχνουν να επιστρέφουν οι πιέσεις, με το Bitcoin να υποχωρεί προς τα $20.150 και το Ethereum προς τα $1.130.

Ερχόμενοι στο ελληνικό Χρηματιστήριο και παρά το γεγονός ότι απομένουν μόλις δύο συνεδριάσεις για τη λήξη του χρηματιστηριακού εξαμήνου, όλα δείχνουν ότι και η σημερινή συνεδρίαση θα αποτελέσει συνέχεια των αμέσως προηγούμενων, με την εκλογολογία να μπλοκάρει κάθε διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου, παρά τις φήμες για πιθανά deals που μπορεί να βρίσκονται επί θύραις.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, «τα ξένα χαρτοφυλάκια έχουν διακόψει τις πρωτοβουλίες τους, λόγω του ρίσκου που φέρνει η ενδεχόμενη πολιτική αβεβαιότητα και η εγχώρια Αγορά έχει μπει σε βαθιά κόπωση, που δεν προέρχεται από την παραδοσιακή θερινή εποχικότητα των χαμηλών συναλλαγών αλλά από τη μονότονη επανάληψη ενός μοτίβου ειδήσεων, έστω και αν αυτές αποδειχθούν περισσότερο επιθυμία παρά μια ουσιώδης πολιτική πράξη. Παράλληλα η ρητορική ένταση στο Αιγαίο βάζει και ένα στοιχείο γεωπολιτικού ρίσκου στην εικόνα της χώρας».

Υπενθυμίζεται ότι από 13 έως 15 ευρώ θα είναι το εύρος στην τιμή διάθεσης των μετοχών της DIMAND, με τη δημόσια προσφορά να ξεκινάει σήμερα και να διαρκεί μέχρι και την 1η Ιουλίου. Οι μετοχές αναμένεται να ξεκινήσουν διαπραγμάτευση στις 6/7 και η τελική τιμή διάθεσης θα ανακοινωθεί την 1/7.

Επίσης από σήμερα, οι μετοχές της Έλτον διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,10 ευρώ ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογών φόρος (καθαρό ποσό: €0,095 ανά μετοχή), ενώ είναι προγραμματισμένες οι γ.σ. των ΔΕΗ και Ιντρακάτ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v