Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πιάστηκαν στην παγίδα οι πρωινοί αγοραστές

Σημαντικές απώλειες για ΔΕΗ, Πειραιώς, Mytilineos, ΑΔΜΗΕ σε συνεδρίαση με συναλλαγές μόλις 41,2 εκατ. ευρώ. Στις 823 μονάδες επέστρεψε ο Γενικός Δείκτης. Κράτησαν άμυνα Εθνική και ΟΠΑΠ.

Χρηματιστήριο: Πιάστηκαν στην παγίδα οι πρωινοί αγοραστές

“Ευνόητο είναι, για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, ότι κλείσιμο που θα βρει τον Γενικό Δείκτη μακριά από τα υψηλά ημέρας, μόνο θετική ένδειξη δεν θα είναι για την συνέχεια”, ανέφερε ο επίλογος του ενδοσυνεδριακού σχολίου και η Αγορά κατόρθωσε να επιβεβαιώσει και τα πλέον απαισιόδοξα σενάρια.

Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά, δεν επιβεβαιώθηκαν οι “στοιχήματα” όσων “ποντάρισαν” σε κάποια αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα, στην λογική του “window dressing” και έσπευσαν να πάρουν θέσεις στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης και στα υψηλά ημέρας, βλέποντας και τα θετικά πρόσημα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, που τώρα υποχωρούν αισθητά από τα πρωινά υψηλά, ή έχουν γυρίσει και σε οριακές απώλειες (CAC 40).

Ξεκινώντας από τις τελευταίες, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για την εβδομάδα που ξεκίνησε, το κυρίαρχο θέμα είναι η ανακοίνωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, την ερχόμενη Παρασκευή. Σύμφωνα με αναλυτές, “μία μέτρηση πάνω από το 4% θα ασκούσε περαιτέρω πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα”. Ξεχωρίζουν επίσης η ανακοίνωση του ΑΕΠ και των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις Ξένων διαχειριστών, “η ανάκαμψη των τελευταίων ημερών, είναι ένα ‘bear market rally’, από τις βαθιά υπερπωλημένες θέσεις, με τα στοιχεία να μεταβάλλονται διαρκώς και την μεταβλητότητα να παραμένει κυρίαρχη. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα μέτωπα των ανησυχιών παραμένουν ανοιχτά και σε πλήρη ισχύ και κάθε ανοδική αντίδραση δεν σημαίνει απαραίτητα αλλαγή τάσης, έστω και σε απόλυτα βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Άλλωστε οι επενδυτές δεν πρέπει να ξεχνάνε ότι και για τις Διεθνείς Αγορές ολοκληρώνεται το χρηματιστηριακό εξάμηνο και δεν αποκλείεται να υπάρξει προσπάθεια καλυτέρευσης των αποτιμήσεων. Προσοχή στους αυξανόμενους κινδύνους ύφεσης και στην υποβάθμιση των εταιρικών αποτελεσμάτων".

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το Bloomberg, “η Ρωσία αθέτησε πληρωμή χρέους σε Ξένο Νόμισμα για πρώτη φορά μετά από έναν αιώνα, εν μέσω των ολοένα και αυστηρότερων κυρώσεων της Δύσης που έχουν κλείσει τις οδούς πληρωμών προς τους πιστωτές στο εξωτερικό. Στο τέλος της χθεσινής ημέρας, έληξε η περίοδος χάριτος για πληρωμή τόκων ύψους περίπου $100 εκατ. που έπρεπε να είχαν καταβληθεί στις 27 Μαΐου, προθεσμία που θεωρείται γεγονός αθέτησης υποχρέωσης εάν δεν τηρηθεί”.

Ο Ρώσος Υπουργός Οικονομικών αποκάλεσε “φάρσα” τον χαρακτηρισμό της μη καταβολής αυτής ως αθέτησης υποχρέωσης.

Ανοδικών διαθέσεων συνέχεια, όσον αφορά τις αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να αναρριχάται στο 3,847%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ενώ απομένουν μόλις τρεις συνεδριάσεις για την λήξη του χρηματιστηριακού εξαμήνου, δεν ήταν λίγοι οι αναλυτές που θεωρούσαν ότι οι διαθέσεις αντίδρασης των Διεθνών Αγορών, θα “άνοιγαν παράθυρο ανοδικής ευκαιρίας” και για την Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά και το ζητούμενο ήταν η αντίδραση να συνοδευτεί από σταδιακή αύξηση τζίρου και ενδιαφέροντος.

Αντ΄ αυτού έγιναν μάρτυρες σε μία συνεδρίαση διαδικαστικού χαρακτήρα, η οποία ούτε πειστική αντίδραση έδωσε, ούτε τζίρο αύξησε και ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε την τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, εγκλωβισμένος στην “μέγγενη” της συναλλακτικής απαξίωσης.

Απόλυτα ενδεικτική η ατάκα παλαιού παράγοντα της Αγοράς, ο οποίος περιγράφοντας τη σημερινή εικόνα στο Χ.Α. τη χαρακτήρισε “συνεδρίαση που ακόμα και οι μύγες, θα πέθαιναν από την πλήξη”.

Μένει να φανεί αν θα δικαιωθούν οι “Κασσάνδρες” που συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι “ο τζίρος θα διατηρηθεί σε ‘χαμηλές πτήσεις’, όσο ο ΓΔ κινείται ανάμεσα στις 800 και τις 900 μονάδες” και η όποια αντίδραση, αν υπάρξει, θα καταρρεύσει στην πρώτη υποτροπή του διεθνούς κλίματος”.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 845,82 (+1,32%) και 821,39 μονάδων (-1,61%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 824,57 (-1,23%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 823,18 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,40%.

Ο τζίρος στα 40,6 εκατ., ενώ από αυτά τα .1,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΜΟΗ), ενώ ΑΛΦΑ, ΔΕΗ, ΕΤΕ και ΟΤΕ απασχόλησαν το 45% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (7,8), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (7,3), ΟΠΑΠ (4,9), Eurobank (3,3), Εθνική (2,7), Μυτιληναίο (2), Alpha Bank (2), ΔΕΗ (2), ΤΕΝΕΡΓ (2), Ελ. Πετρέλαια (2), Motor Oil (2) και Jumbo (2 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας και σήμερα την αναφορά από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Alpha Bank (-2,64%), Εθνική (+0,03%) Eurobank (-0,11%) και Πειραιώς (-3,89%).

Η Πειραιώς ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα ιστορικά χαμηλά και η Alpha Bank σε χαμηλά 16 μηνών.

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, οι αντιστάσεις στα 0,90 (ημερήσιο “stop short”), 0,93 και 1,06 – 1,10 ευρώ (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 200 ημερών), ενώ σαν ύστατη στήριξη δείχνει αυτή στα 0,805 ευρώ.

Για την ΕΤΕ, οι αντιστάσεις στα 3,07 – 3,10 (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), 3,23 (ημερήσιο “stop short”) και 3,28 – 3,31 ευρώ (gap) και η στήριξη στα 2,87 ευρώ (gap).

Για την ΕΥΡΩΒ, οι αντιστάσεις στα 0,9280 (ημερήσιο “stop short”), 0,932 – 0,95 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), 0,979 (gap) και 1,02 – 1,03 ευρώ. Οι στηρίξεις στα 0,864 – 0,858 και 0,818 ευρώ.

Για την ΠΕΙΡ, οι αντιστάσεις στα 1,05, 1,10 – 1,12, 1,199 (ημερήσιο “stop short”) και 1,18 – 1,23 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών) και η έσχατη στήριξη στα 0,90 ευρώ.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 538,78 (+3,15%) και 513,66 μονάδων (-1,66%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 516,56 (-1,10%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 516,05 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,20%.

Υπενθυμίζεται ότι για τη στοιχειώδη καλυτέρευση της τεχνικής εικόνας, πρέπει ο ΔΤΡ να αφήσει πίσω του τις 544 (ημερήσιο “stop short”), 550, 560 (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) 577, 584 (gap) και 586 – 602 μονάδες (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών). Αντίθετα, αν χαθεί η στήριξη στις 490, θεωρείται μονόδρομος η κίνηση προς τις 430 – 400 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “τη δωρεάν απόδοση στους μετόχους της, των μετοχών της Κυπριακής Εταιρείας ‘SunriseMezz Ltd’, στην οποία η Εισηγμένη Εταιρεία Συμμετοχών του Ομίλου Πειραιώς έχει εισφέρει το 44% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης των δύο τιτλοποιήσεων ‘Sunrise I’ και ‘Sunrise II’ καλείται να αποφασίσει η τακτική γ.σ. της Πειραιώς στις 22/7, ενώ ταυτόχρονα προχωρά στο συμψηφισμό ζημιών παρελθουσών χρήσεων με ποσό από το υπέρ το άρτιο. Ως αντάλλαγμα για την εισφορά η Πειραιώς Financial Holdings έλαβε 178.623.889 μετοχές της ‘SunriseMezz Ltd’ τις οποίες θα αποδώσει δωρεάν στους μετόχους της σε αναλογία 1 μετοχή της SunriseMezz για κάθε 7 μετοχές Πειραιώς (οι μετοχές της SunriseMezz θα εισαχθούν στην ΕΝΑ του Χ.Α.). Οι mezzanine ομολογίες φέρουν κουπόνι 9%, το οποίο καταβάλλεται, μετά από αυτό των τίτλων υψηλής διαβάθμισης (senior notes) και πριν την εξόφληση κεφαλαίου των ίδιων τίτλων. Στα θέματα της γ.σ. περιλαμβάνεται η μείωση σε είδος του μετοχικού κεφαλαίου της Εισηγμένης, με μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε κοινής ονομαστικής μετοχής κατά ποσό 0,02 ευρώ ανά μετοχή, χωρίς αλλαγή του συνολικού αριθμού των κοινών μετοχών”.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου η τελική εικόνα δεν είναι εντυπωσιακά καλύτερη, με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο ΟΠΑΠ (+0,65%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΑΡΑΙΓ και ΕΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές των ΕΛΠΕ (-2,29%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2021, €0,10 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, (καθαρό ποσό: €0,095 ανά μετοχή).

Απώλειες για την ΕΥΔΑΠ (-1,71%) μετά την αλλαγή ημερομηνίας της γενικής συνέλευσης και της αποκοπής του μερίσματος. Πιο συγκεκριμένα, η Εισηγμένη ανακοίνωσε ότι μετατίθεται η τακτική γ.σ. για τις 19/8 (από 20/7) και η αποκοπή μερίσματος για τις 25/8, από 25/7/2022.

Ο τίτλος συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, ενώ σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο. Το κλείσιμο χαμηλότερα των 7,44 ευρώ, δίνει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή υψηλότερα των 7,94 ευρώ. Οι επόμενες στηρίξεις στα 7,23 (απλός ΚΜΟ 60 ημερών) και 7,19 ευρώ.

Εξαιρετικά βραχύβιες αποδεικνύονται οι τελευταίες προσπάθειες αντίδρασης για την μετοχή της ΔΕΗ (-4,59%), καθώς οι εν δυνάμει πωλητές δείχνουν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο της βραχυπρόθεσμης τάσης. Σε περίπτωση που ο τίτλος μπορέσει κλείσιμο υψηλότερα των 5,66 ευρώ (ημερήσιο “stop short”), μπορεί να κινηθεί προς τα 5,93 και 6,53 – 6,75 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών). Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται αν χαθεί η ζώνη στήριξης 5,18 – 5,15 ευρώ και ο τίτλος κινηθεί προς το ψυχολογικό όριο των 5,00 ευρώ. Η μετοχή σε νέα χαμηλά 19 μηνών.

“Σημαντικές συνέπειες θα έχει στο επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ, η απόφαση της ΡΑΕ σχετικά με τη σταθμισμένη μέση απόδοση κεφαλαίων (WACC)”, επισημαίνουν πηγές του (ενημερώθηκε άτυπα από τη ΡΑΕ ότι βρίσκεται στη διαδικασία λήψης απόφασης για WACC 6,1%).

Aν η ρυθμιστική απόφαση παραμείνει ως έχει, θα υπάρξουν τρεις σοβαρές συνέπειες για το Ηλεκτρικό Σύστημα:

Πρώτον, υφίσταται πολύ σοβαρός κίνδυνος καθυστέρησης των διασυνδέσεων των Δωδεκανήσων και των Νησιών του Βορείου Αιγαίου, που αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το 2028.

Δεύτερον, τίθενται σε σοβαρό κίνδυνο οι Εθνικοί στόχοι ενεργειακής μετάβασης, αφού είναι πολύ πιθανό να μην γίνουν όλες οι επενδύσεις που απαιτούνται στο Σύστημα Μεταφοράς ώστε να επιτευχθεί ηλεκτρικός χώρος 29 GW ως το 2030.

Τρίτον, διακυβεύεται η υλοποίηση των επενδύσεων σε διεθνείς διασυνδέσεις που διερευνά ο ΑΔΜΗΕ, σε συνεννόηση με την Ελληνική Κυβέρνηση, προκειμένου να προβεί σε βιώσιμες στρατηγικές επενδύσεις.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου, “τελεσίδικη θεωρεί η ΡΑΕ, παρά τις αντιδράσεις, την απόφαση της να έχει ο ΑΔΜΗΕ WACC 6,1%”.

Ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ (-4,40%) συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε χαμηλά 26 μηνών. Για τη σχετική βελτίωση της τεχνικής εικόνας ο τίτλος να πετύχει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 2,105 ευρώ και κίνηση προς τα 2,19 – 2,39 ευρώ (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών). Αν καταστρατηγηθεί η στήριξη στα 1,81 ευρώ, “θα πεταχτούν χαρτιά από τα παράθυρα”.

Οι τίτλοι που έχουν πάρει προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες αποδόσεις από την αρχή του χρόνου, προηγείται η ΥΑΛΚΟ (+190%), ακολουθούμενη από ΜΑΘΙΟ (+57,26%), ΕΥΠΙΚ (+51,39%), ΤΡΑΣΤΟΡ (+39,66%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+32,10%) και MOH (+30,18%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα, οι μετοχές της Μύλοι Λούλη ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2021, €0,06 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος (καθαρό ποσό: €0,057 ανά μετοχή).

Από σήμερα, οι μετοχές της Profile ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το ποσό €0,032413624 ανά μετοχή, προερχόμενο από διανομή κερδών προηγουμένων ετών, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος (καθαρό ποσό: €0,030792943 ανά μετοχή).

Από εκεί και πέρα, χωρίς πειστικούς αγοραστές οι ΕΒΡΟΦ (+9,14%), ΜΟΝΤΑ (+5,45%), ΑΝΕΚ (+5,17%), ΙΛΥΔΑ (+1,45%), ΠΑΠ (+2,77%), ΚΡΙ (+1,41%), ΑΤΡΑΣΤ (+1,25%0, ΙΝΛΙΦ (+1,95%), ΟΠΤΡΟΝ (+1,92%), ΕΛΤΟΝ (+1,60%), ΣΠΙ (+1,59%), ΔΟΜΙΚ (+1,53%), ΑΣΚΟ (+1,47%), ΜΑΘΙΟ (+7,59%), ΣΙΔΜΑ (+2,84%) και ΕΣΥΜΒ (+0,34%).

Υψηλή μερισματική απόδοση και επιχειρηματική είδηση, έφεραν μικρή κινητοποίηση αγοραστών στον Βογιατζόγλου (+7,92%).

Αύξησε συναλλαγές η ΕΚΤΕΡ (+1,47%).

Παρουσία πωλητή σε ΜΠΤΚ (-4,96%), ΙΝΤΕΤ (-9,69%), ΜΕΡΚΟ (-5,66%), ΔΡΟΜΕ (-3,54%), ΙΚΤΙΝ (-4,44%), ΙΝΤΕΚ (-5,48%), ΠΕΡΦ (-2,83%), CENER (-4,01%), ΙΝΤΚΑ (-4%), ΙΑΤΡ (-0,65%), ΒΙΟΣΚ (-3,41%), ΟΤΟΕΛ (-2,62%), ΠΑΙΡ (-1,99%) και ΕΛΓΕΚ (-5,18%).

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΦΡΙΓΟ (-5%), ΑΝΔΡΟ (-1,53%) και ΑΒΑΞ (-5,05%) και τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές για ΚΕΚΡ (-6,16%).

Σε πρώτη φάση, θέλει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 0,0705 ευρώ η ΦΒΜΕΖΖ (+0,60%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχασε την στήριξη των 835 (εκθετικός ΚΜΟ 30 μηνών) και αν δεν αντιδράσει άμεσα, είναι θέμα χρόνου η δοκιμασία των 800. Αν παραβιαστούν οι 800, “καραδοκεί η καταπακτή” που οδηγεί προς τις 789 – 780 και 740 μονάδες.

Οι αντιστάσεις στις 860 (gap), 871 – 894 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών), 904 (ημερήσιο “stop short”) και 920 μονάδες. Για κίνηση υψηλότερα των 920 και προς τις 944 (gap) και 950 μονάδες, θα απαιτηθεί δραστική αλλαγή του διεθνούς κλίματος, αλλά και σημαντική συναλλακτική αναβάθμιση του Χ.Α.

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η όποια επιστροφή των πωλητών, δεν πρέπει να συνοδευτεί με παραβίαση της στήριξης στις 1939 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων). Πρώτο ζητούμενο είναι η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 2042 (ημερήσιο “stop short”) - 2053 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων). Αν αυτή στεφθεί με επιτυχία, ο επόμενος στόχος των αγοραστών θα είναι οι 2090 – 2092 (gap), 2104 – 2161 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών), 2194 και 2202 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Απομένουν τρεις ακόμη συνεδριάσεις για τη λήξη του 1ου εξαμήνου, με διατήρηση της πιθανότητας για προσπάθεια ‘καλλωπισμού’ των αποτιμήσεων των χαρτοφυλακίων, από μέρους Θεσμικών επενδυτών και με το ενδεχόμενο επιτυχούς κίνησης προς τις 850 μονάδες του ΓΔ”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Λόγω απουσίας σημαντικών ειδήσεων, περιμένουμε πως το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον στην Αγορά θα συνεχιστεί”, εκτιμά η Piraeus Sec.

“Μετά την ολοκλήρωση των δημοσιεύσεων αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου και λόγω απουσίας σημαντικών μακροοικονομικών ανακοινώσεων, η ψυχολογία των Διεθνών Αγορών αναμένεται να δώσει τον τόνο στην Ελληνική Αγορά αυτήν την εβδομάδα”, σύμφωνα με την εκτίμηση της Optima Bank.

“Περιμένουμε η Αγορά να συνεχίσει να συσσωρεύει γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα, με χαμηλούς όγκους συναλλαγών”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Euroxx Sec.

“Η υποχώρηση των τιμών Ενέργειας και των Εμπορευμάτων, μπορεί να δώσει μία ήπια αντίδραση. Το τέλος επίσης του πρώτου μισού του έτους, θα μπορούσε να φέρει κάποιες κινήσεις ‘ωραιοποίησης’ των αποτιμήσεων”, σύμφωνα με την Beta Sec.

“Η πιθανότητα μιας ανοδικής αντίδρασης υφίσταται και στα πλαίσια ενός πιθανού ‘window dressing’ καθώς βαδίζουμε στο τέλος του Α΄ εξαμήνου τους έτους. Κατά τα άλλα, δεν υπάρχει ουσιαστική διαφοροποίηση στο περιβάλλον, με την Επενδυτική Κοινότητα να αναζητά θετικές εξελίξεις, κυρίως στα μακροοικονομικά μεγέθη που θα αναδείξουν την συγκράτηση του πληθωρισμού και την διατήρηση της Παγκόσμιας Οικονομίας σε θετική τροχιά. Το εκτιμώμενο εύρος τιμών του ΓΔΧΑ, για τις επόμενες συνεδριάσεις, οριοθετείται μεταξύ των 880 και 780 μονάδων”, επισημαίνει η Leon Depolas Sec.

“Οι Αγορές δείχνουν ότι σταθεροποιούνται, με καλές πιθανότητες να δοκιμάσουν αντίδραση σε τιμές και σε χρόνο”, σύμφωνα με την άποψη του Ηλία Ζαχαράκη. Πετρέλαιο και Μέταλλα δείχνουν μία πρώτη διόρθωση και είναι πολύ κοντά να δώσουν τεχνικές εξόδους. Αν παράλληλα υπάρξει και μία πτώση του Δολαρίου, τότε μπορεί να βρούμε μία αφορμή για αντίδραση στις Αγορές. Όλα δείχνουν ότι φέτος η ανάπτυξη θα είναι οριακή σε Ευρώπη και Αμερική, ενώ χρειάζεται ακόμα χρόνος για να μας δείξει πόσο θα κρατήσουν οι αυξήσεις επιτοκίων και πόσο θα διαρκέσει ο υψηλός πληθωρισμός.

Αν δούμε τώρα την Ελληνική Αγορά, σίγουρα δεν είναι στην ίδια άσχημη κατάσταση. Θυμίζουμε ότι προέρχεται από μία πολυετή ύφεση, περιμένοντας σημαντική βοήθεια από τα Ευρωπαϊκά πακέτα, αύξηση στον δανεισμό, Ξένες επενδύσεις και πολύ υψηλότερα αποτελέσματα από τις προβλέψεις για τον Τουρισμό το 2022.

Σίγουρα προεκλογική περίοδος που έχει ανοίξει, ανεξάρτητα αν θα γίνουν ή όχι εκλογές, επηρεάζει και φοβίζει για το μέλλον, παρόλα αυτά τα νούμερα για το τρέχον έτος φαίνεται να είναι καλά, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα.

Τεχνικά συνεχίζουμε να γυρίζουμε γύρω από την μεγάλη στήριξη της ζώνης του 800, με την αντίδραση στην παρούσα να σταματάει στις 843 μονάδες, που σε περίπτωση κατοχύρωσης θα ανοίξει, αν μη τι άλλο, τον δρόμο για τις 868 μονάδες.

Όλα δείχνουν ότι από τα τρέχοντα επίπεδα μπορούμε να δούμε μία αντίδραση, θυμίζοντας ότι οι 900 μονάδες είναι πολύ σημαντικό επίπεδο, σε μεγαλύτερη εικόνα.

Το τεχνικό κομμάτι θα μας βοηθήσει να ακολουθήσουμε την κίνηση, από την στιγμή που δίνονται αγοραστικά σήματα.

“Ο τζίρος είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και το πιο πιθανό είναι να διατηρηθεί σε ‘χαμηλές πτήσεις’, όσο είμαστε ανάμεσα στις 800 και τις 900 μονάδες”, εκτιμά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, οριακές οι, μέχρι στιγμής, μεταβολές στην Wall Street.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, προσπαθεί για ψηλότερα το Ευρώ.

Αδύναμη εικόνα από τον Χρυσό, μικρά κέρδη για το Ασήμι, προς τα $20750 πιέζεται το Bitcoin, προς τα $1185 το Ethereum.

Σύμφωνα με την JP Morgan Chase & Co., “οι εξορύκτες Bitcoin που είναι Εισηγμένοι σε Χρηματιστήρια, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% του συνόλου, έχουν ήδη δημοσιοποιήσει πωλήσεις Bitcoin τον Μάιο και τον Ιούνιο για αύξηση της ρευστότητας, κάλυψη κόστους και πιθανώς απομόχλευση. Αυτοί που δεν είναι Εισηγμένοι μπορεί να έχουν πουλήσει περισσότερα για να καλύψουν το τρέχον κόστος και μπορεί να είναι λιγότερο μοχλευμένοι, λόγω της πιο περιορισμένης πρόσβασής τους στις Κεφαλαιαγορές. Η πώληση Bitcoin από τους εξορύκτες, προκειμένου να καλυφθούν τα τρέχοντα κόστη, ή να πληρωθούν οφειλές, θα μπορούσε να συνεχιστεί στο τρίτο τρίμηνο, εάν η κερδοφορία τους δεν βελτιωθεί”.

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), ζήτησε “να αυξηθούν τα επιτόκια γρήγορα και αποφασιστικά, για να αποφευχθεί η μετατροπή της έκρηξης του πληθωρισμού σε κάτι ακόμη πιο προβληματικό”.

“Η Αμερικανική Οικονομία δεν βρίσκεται ακόμη σε ύφεση, αλλά βρισκόμαστε πολύ κοντά της. Ίσως εμφανιστεί μέχρι το τέλος της χρονιάς. Ο συνδυασμός αργής οικονομικής ανάπτυξης και παρατεταμένου υψηλού πληθωρισμού, θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατακρήμνιση των μετοχών περισσότερο από το αναμενόμενο. Σε μια τυπική ύφεση, οι μετοχές πέφτουν κατά 35%, αλλά σε περίπτωση στασιμοπληθωρισμού τύπου δεκαετίας 1970 θα μπορούσαν να υποχωρήσουν περισσότερο από 50%”, δήλωσε ο Νουριέλ Ρουμπινί στο Bloomberg.

Όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου, οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά, τα οποία έχουν διάρκεια ζωής τουλάχιστον τρία χρόνια, σημείωσαν άνοδο 0,7% τον Μάιο.

Οι επικείμενες πωλήσεις κατοικιών κατέγραψαν αναπάντεχη άνοδο 0,7% τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Ένωσης Μεσιτών. Η άνοδος έβαλε τέλος σε ένα σερί έξι διαδοχικών μηνών πτωτικής ζήτησης. Σε σχέση με τον Μάιο του 2021 οι πωλήσεις υποχώρησαν 13,6%.

Η Citigroup αναλύει τρία σενάρια, τιμές – στόχους για τον δείκτη S&P 500 στο τέλος του έτους. Της ήπιας προσγείωσης (4.700 μονάδες) και της ύφεσης (3.650 και 3.150 μονάδες).

Επιστροφή στο Χ.Α.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο ο ΟΠΑΠ και με το θετικό η ΕΥΔΑΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Ελλάκτωρ, ΕΛΧΑ, Lamda Development, Μυτιληναίος, ΟΤΕ και ΤΕΝΕΡΓ.

Κακή η τελική εικόνα με 41 ανοδικούς τίτλους, έναντι 71 πτωτικών, ενώ 25 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

---ΧΠΑ

Με σημαντική υποχώρηση ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (16.116 συμβόλαια).

Στα 3.515 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.486 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Στα 0 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 795, 739 για τον Ιούλιο και 56 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.938,5), κινήθηκε μεταξύ 1.937 και 2.017,25 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 532,25).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 ΑΔΜΗΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (6.056), Εθνική (2.734), Eurobank (2.432), Πειραιώς (2.118), ΔΕΗ (1.516), Fourli (100), Ελ. Πετρέλαια (132), Ιντρακόμ (116), Τέρνα Ενεργειακή (108), Viohalco (111), Μυτιληναίο (166).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 95.014, Πειραιώς 21.843, MIG 28.318, Eurobank 21.702, ΔΕΗ 18.736, Εθνική 13.491.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

      Position Holder                                  Name of Issuer                      NSP           Date

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 58.192.145 τεμ., (από 58.192.145 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.303.283 τεμ. (2.303.283), Eurobank 35.582.446 τεμ. (35.002.446), ΟΠΑΠ 1.429.954 τεμ. (1.728.539), Εθνική 10.380.709 τεμ. (10.380.709), Πειραιώς 2.468.430 τεμ. (2.838.140), ΟΤΕ 1.155.037 τεμ. (1.155.037).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v