Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Για νηνεμία μετά την καταιγίδα προσεύχονται στο Χρηματιστήριο

Παράθυρα ευκαιρίας αναζητούν οι αγοραστές στην κόντρα με τους πωλητές, μετά την άγρια βουτιά της Τρίτης. Στα €55 δισ. περιορίζεται η αποτίμηση συνολικά των εισηγμένων, ο χαμηλότερος λόγος προς ΑΕΠ στην Ε.Ε. Ανοδικό ξεκίνημα.

Για νηνεμία μετά την καταιγίδα προσεύχονται στο Χρηματιστήριο

Μετά την καταιγίδα η νηνεμία; Θα επαληθευθεί ο κλιματικός κανόνας ή στην εποχή των αναταράξεων στις αγορές δεν θα υπάρχουν εξαιρέσεις;

Με τη συλλογιστική αυτή, η σημερινή νέα μάχη πωλητών vs αγοραστών, μετά τη χθεσινοβραδινή στη Wall Street, που φάνηκε να ανοίγει παράθυρο ευκαιρίας στους δεύτερους.

Πτωτική η φορά για τα ομόλογα των ΗΠΑ (στο 2,81% το 10ετές, στο 2,83% το 2ετές), χαμηλότερα στις 27,03 μονάδες ο CBOE/Volatility Index, οριακά στα 100$ το πετρέλαιο WTI, διορθώνουν έως 25% (μεσοσταθμικά) από τα υψηλά τους τα βασικά μέταλλα, στοιχεία που θα συνεκτιμηθούν από τους long για να πετύχουν μία ανοδική διόρθωση.

Το μάζεμα απωλειών, από τις 3.742 στις 3.832 μονάδες για τον S&P500, απέδωσε -βραχυπρόθεσμα- καρπούς στους traders, νωρίτερα τα futures παρέπεμπαν σε συνέχιση προς τις 3.835 μονάδες.

Ισχνές ενδείξεις για τη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση, εν αναμονή της ανάγνωσης των πρακτικών της Fed σήμερα και της ανακοίνωσης των νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ μεθαύριο. Με όσα αυτά μπορεί να σημαίνουν βραχυπρόθεσμα, σήμερα, μετά το χθεσινό sell off στην πλειονότητα των μετοχών/εισηγμένων της μεγάλης και δευτερευόντως της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στα 55 δισ. ευρώ περιορίζεται η αποτίμηση συνολικά των εισηγμένων, ο χαμηλότερος λόγος προς ΑΕΠ απ' οποιαδήποτε άλλη αγορά της Ε.Ε., δημιουργώντας ευκαιρίες μετά τη συνεχόμενη υποτίμηση, ακραία και άδικη για αρκετές εταιρείες με καλά θεμελιώδη το πρώτο και με ισχυρές αντοχές για το δεύτερο «καυτό» 6μηνο.

Από τις 779,68 μονάδες ο ΓΔ, με ελάχιστη προϋπόθεση για τους long την επαναφορά προς τις 788 μονάδες, προκειμένου να έχει τύχη η προσπάθειά τους, ενόψει και της αξιολόγησης από τον Fitch, μεθαύριο Παρασκευή.

Βαρίδι ο τραπεζικός, στη δίνη ρευστοποιήσεων πανευρωπαϊκά, σε διόρθωση μεγαλύτερη του 3% ο Stoxx Banks, σε «ελεύθερη βουτιά» 9% ο ΔΤΡ, με διαδοχικά χαμηλά και στρεβλώσεις που χρήζουν αναφοράς.

Ενδεικτική, για παράδειγμα, η αποτίμηση του μόλις 1 δισ. ευρώ της Πειραιώς, όταν τον Απρίλιο 2021 είχε αντλήσει 1,35 δισ. μέσω της αμκ. Ή το 1,72 δισ. της Alpha Bank, που ακριβώς ένα χρόνο πριν είχαν αντληθεί 800 εκατ. ευρώ.

Πιο ακραίες είναι οι στρεβλώσεις για μέρος των blue chips, που αναμφίβολα πλήττονται από τα τεράστια κόστη, προβληματίζονται από τον κίνδυνο της ύφεσης, περιορισμό της ζήτησης κ.λπ., αλλά επουδενί η αποτίμησή τους δεν είναι για 45 δισ. Οταν τα έσοδα από διανομές κερδών (2021), μερίσματα και επιστροφές ξεπέρασαν τα 2 δισ.

Στο χθεσινό sell off υπήρξαν διαφοροποιήσεις τόσο μεταξύ μετοχών του FTSE25 όσο και του FTMid Cap.
Εισηγμένες με -συγκριτικά πάντα- καλύτερη χρηματιστηριακή συμπεριφορά, όπως χαρακτηριστικά με ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Sarantis, οι μόνες δύο από τις 25 χωρίς αρνητικό πρόσημο (σταθερές). Αλλά και Motor Oil, OTE, Coca Cola, Viohalco, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, AEGEAN, TITAN με απώλειες μικρότερες του 2%.
Δεδομένης της αυξημένης μεταβλητότητας και ποσοστών διόρθωσης -ακόμη και διψήφιων- η συνεδρίαση προϊδεάζει για intraday και trading με ορίζοντα τη λήξη της συνεδρίασης της Παρασκευής.

Για αυτό και απαραίτητη η αυξημένη προσοχή και τα σφικτά όρια πώλησης-αγοράς, ειδικά για όσους ενεργούν στη διάρκεια της συνεδρίασης.

Ημέρα που χρηματιστηριακά/επενδυτικά θα ξεκινήσει με μία πραγματικά ουσιαστική νέα εισαγωγή της Dimand.

Μετά από καιρό, ένας ισχυρός παίκτης με συμμαχίες (EBRD), μετόχους μειοψηφίας (LatsCo, Orasis κ.α.) και ευρύ χαρτοφυλάκιο έργων στο «ρηχό» χρηματιστήριό μας.

Στα 15 ευρώ (το άνω όριο του εύρους 13-15 ευρώ), στα 8.873.423, εκ των οποίων οι 8.693.165 αφορούσαν σε ζήτηση στην υψηλή τιμή και με συντονιστές κύριους ανάδοχους-σύμβουλους έκδοσης τις Eurobank και Αlpha Bank.

Με την προσδοκία να υπάρξει συνέχεια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v