Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Μάχες στα χαμηλά για τράπεζες και βαριά χαρτιά

Με βαρίδι τις τραπεζικές μετοχές και ορισμένα βαριά χαρτιά, η εγχώρια αγορά βρίσκεται στη μέγγενη διπλών πιέσεων, που ξεδιπλώνονται εντός και εκτός συνόρων. Κινήσεις με μικρές δυνάμεις στο συναλλακτικό πεδίο για να μη χαθούν κρίσιμες στηρίξεις.

Χρηματιστήριο: Μάχες στα χαμηλά για τράπεζες και βαριά χαρτιά

Με τη Wall Street ανοιχτή σήμερα, με τα futures του S&P500 από λίγο υψηλότερα στις 3.841,75 μονάδες, η συνεδρίαση στα ευρωπαϊκά αναμένεται πιο ενδιαφέρουσα από τη χθεσινή.

Εκτός, η προσοχή σήμερα στην ανακοίνωση των Δεικτών Βιομηχανικής Παραγωγής για την Ευρώπη τον Ιούνιο, με τον DAX στη Φρανκφούρτη από τις 12.775,05 (-0,30%), αύριο, στην ανάγνωση των πρακτικών της Fed και την Παρασκευή, τα στοιχεία για νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Σημαντικά ορόσημα, θα επηρεάσουν -κατ' αρχάς- τη στάση των βραχυπρόθεσμων επενδυτών, σε μία συγκυρία που ο Γερμανός καγκελάριος χαρακτηρίζει «ιστορική πρόκληση» την τρέχουσα κατάσταση, συγκρίνοντάς την με τις κρίσεις πληθωρισμού της δεκαετίας του 1960 και του 1970.

Την ίδια στιγμή, που η Bundesbank αντιτίθεται στην προσπάθεια της ΕΚΤ/Λαγκάρντ για συνέχιση της (υπο)στήριξης των χωρών του Ευρωνότου.

Είναι σε αυτή τη συγκυρία, που (και) λόγω απεργιών στη Νορβηγία, οι τιμές φυσικού αερίου έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, παράλληλα με το κλείσιμο -για λόγους συντήρησης- του Nord Stream την προσεχή εβδομάδα. Η Λία Δεληγιάννη περιγράφει την εκτόξευση 700% για το... χρηματιστηριακό πλέον φυσικό αέριο, κύριο υπαίτιο της πληθωριστικής έκρηξης.

Σε ό,τι μας αφορά, η Αθηνά Καλαϊτζόγλου αναφέρεται στα αντίμετρα της χώρας μας στην περίπτωση που η Μόσχα διακόψει την παροχή.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, εντός -στο Χρηματιστήριο Αθηνών- δεν αλλάζουν και πολλά, ει μη μόνον η περαιτέρω απουσία επενδυτών, ενδιαφέροντος, όπως αποτυπώθηκαν στον τζίρο των ούτε καν 40 εκατ. στη χθεσινή συνεδρίαση. Πιθανότατα με την αγορά της Νέας Υόρκης σήμερα ο τζίρος θα ξεπεράσει τα 50 εκατ., μέγεθος μέτριο από κάθε άποψη.

Στάσιμη η αγορά όσον αφορά στην τελική διαμόρφωση των δεικτών, με τον ΓΔ στις 805,55 (-0,03%), τον FTSE25 στις 1.928,16 (-0,07%), με βαρίδι τον ΔΤΡ στις 486,99 (-1,72%), τον FTMidCap στις 1.288,25, ο μόνος με θετικό πρόσημο (0,28%).

Μονόδρομος οι επιλεκτικές/στοχευμένες κινήσεις, με επίκεντρο (κυρίως) τον ΟΤΕ, τον ΟΠΑΠ, αλλά και Jumbo, ΕΥΔΑΠ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, όπως και mid caps επικαιρότητας, με ενδεικτικότερη την περίπτωση της Intrakat (Intracom).

Συνεδρίαση με νέα χαμηλά 52 εβδομάδων για 5 μετοχές του δείκτη: Alpha Bank (0,8066), Πειραιώς (0,90), ΤΙΤΑΝ (10,92), Mytilineos (13,28), Lamda Development (5,40), παραπέμποντας (και) σε ξένο πωλητή.

Ισχυροί αγοραστές και αλλαγή θέσεων θεσμικών στον ΟΤΕ με θεαματική κίνηση έως τα 16,37 ευρώ, άνετη επανάκτηση του αποκοπέντος μερίσματος για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, διακριτή προσπάθεια να μη χαθούν και τα 5 ευρώ για τον τίτλο της ΔΕΗ, εμφανές συγκριτικό πλεονέκτημα για την Εθνική από τις συστημικές του κλάδου, αγορές προεξόφλησης στην Intrakat και μόχλευση σε επιμέρους mid/small caps, τα σημαντικότερα της Δευτέρας.

Ομως είναι (κυρίως) το τεράστιο ενεργειακό βάρος/κόστος που «καίει» ζωτικούς τομείς της οικονομίας, επιχειρηματικότητας. Ενδεικτικά όσα αναφέρει η Ελενα Λάσκαρη για την περίπτωση του τουρισμού.

Οπως και η προσπάθεια των εισηγμένων για αναζήτηση πηγών άντλησης ρευστότητας/κεφαλαίων, με τον Στέφανο Κοτζαμάνη να εστιάζει στον τομέα των ακινήτων.

Τεχνικά, «συντεταγμένες» δόθηκαν από χθες (στον Εκηβόλο), θυμίζοντας ωστόσο πως για τον S&P500 οι 3.900 και 3.950 είναι σημαντικές αντιστάσεις, με στόχευση -στην περίπτωση υπέρβασης- προς τις 4.062 μονάδες. Κύρια στήριξη και βασικό stop για short θέσεις οι 3.690 μονάδες.

Για τον FTSE25, κοντινή αντίσταση στις 1.985 και κύρια στις 2.042 μονάδες. Στήριξη και... εσχατιά για την αποφυγή «νέων χαμηλών έτους» η περιοχή των 1.905-1.880 μονάδων.

Μένει να δούμε εάν η επικείμενη αξιολόγηση από τον οίκο Fitch, την Παρασκευή, θα μπορούσε να αποτυπωθεί βραχυπρόθεσμα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v