Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Η αρνητική διαφοροποίηση και τα ερωτήματα

Οι κινήσεις τελευταίας στιγμής που οδήγησαν χθες σε κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας. Προσδοκίες για να φανούν σημάδια ανάκαμψης στην εγχώρια αγορά, εν μέσω δύσκολης συγκυρίας τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό μέτωπο.

Χρηματιστήριο: Η αρνητική διαφοροποίηση και τα ερωτήματα

Συγκρατημένη άνοδος στη Wall Street, μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της Fed. Ανοδικά, νωρίτερα, οι αγορές στην Ασία, παρά τις ανησυχίες για τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και τα νεότερα από το μέτωπο της πανδημίας.

Ισχυρή ανοδική διόρθωση, χθες, στα ευρωπαϊκά, με εξαίρεση το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς ο μεν DAX ενισχύθηκε 1,56% στις 12.594,50 μονάδες, ο δε ΓΔ οριακά χαμηλότερα στις 779,20 μονάδες. Κυρίως μέσω στοχευμένων πωλήσεων στο «κλείσιμο» σε ΟΤΕ (15,92), Jumbo (13,32) και της προσφοράς/πίεσης στη Motor Oil (17,13), η σχεδόν κάθετη διόρθωση για τον FTSE25 στις 1.857,60, που ήταν και το χαμηλό ημέρας.

Τουλάχιστον άξια αναφοράς η στοχευμένη διαμόρφωση του δείκτη στο χαμηλό ημέρας και μάλιστα με τη ΜΟΗ να χάνει 3,22% μία ημέρα πριν την αποκοπή (υπολοίπου) μερίσματος (καθαρό ποσό 0,66949775/μτχ.), με τα όποια εύλογα ερωτήματα να απαντώνται σήμερα(;) για την πίεση (κυρίως) σε ΟΤΕ, Jumbo ακριβώς στη διαδικασία των δημοπρασιών.

Στις 1.857,60 ο δείκτης, στις 1.850 τα 801 Συμβόλαια (επί του δείκτη) στα Παράγωγα -σειρά Ιουλίου- και πιθανότατα σήμερα θα έχουμε εικόνα για τα σημαντικά πακέτα που άλλαξαν χέρια στη μετοχή του ΟΤΕ. Ειδικότερα για τα 2 από 70.740 τμχ. στα 16,03 (17:06) και 16,04 (17:07), θυμίζοντας πως τη Δευτέρα «κόπηκε» μέρισμα 0,571 μτχ.

Περισσότερο τεχνικής μορφής λεπτομέρειες, που ωστόσο έκαναν την (αρνητική) διαφορά για το ΧΑ, έναντι των ευρωπαϊκών, συζητήθηκαν σε χρηματιστηριακά γραφεία και προς τούτο καταγράφονται εκτενέστερα.

Στα 76,104 εκατ. ο τζίρος με 8,071 εκατ. με πακέτα, εκ των οποίων τα σχεδόν 7 εκατ. στον τίτλο του ΟΤΕ.
Με τα futures του S&P 500 από 0,47% υψηλότερα, τις 3.852 μονάδες, στη Νέα Υόρκη στρέφουν την προσοχή τους στην ανακοίνωση των θέσεων εργασίας, αύριο Παρασκευή. Ενδιαφέρον το πιθανότατο ενδεχόμενο η εβδομάδα να διαμορφωθεί με θετικό πρόσημο για τον «δείκτη των δεικτών», μετά από αρκετές αρνητικές. Με ενδείξεις εκτόνωσης των πιέσεων σε επιμέρους μέτωπα (λ.χ. WTI στα 98,70$, US10Y στα 2,934%, ευρώ/$ 1-1,02) καθώς traders, επενδυτές «τιμολογούν» την επιθετικότερη πολιτική της Fed, ενσωματώνουν τις συνέπειες (ήδη ο δείκτης διορθώνει 14,56% στο 3μηνο), δείχνουν ευελιξία και προσαρμοστικότητα (αναγκαστικά) στο νέο περιβάλλον.

Σε ό,τι μας αφορά, εκτιμώ ότι σήμερα θα αποσαφηνισθεί ο λόγος του χθεσινού «αδειάσματος» (σε ΟΤΕ, Jumbo), συνεκτιμώντας το γεγονός πως τα «ισχυρά χέρια» επεδίωξαν να συγχρονιστούν περισσότερο με την προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης παρά με τη Φρανκφούρτη.

Από τα θέματα προς συζήτηση, οι εξελίξεις στον ενεργειακό κλάδο με αφορμή και την πρόθεση του Παρισιού να «εθνικοποιήσει» την EDF. Εχοντας ολοκληρωθεί ένας γύρος (εξελίξεων) στον κατασκευαστικό, ενώ νέος ετοιμάζεται να ανοίξει στην πληροφορική. Για ταξίδια στην Ευρώπη με ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης στο... κινητό κάνει λόγο η Μαρία Μόσχου, σε μία συγκυρία που οι μετοχές εταιρειών του κλάδου μόλις διορθώνουν ανοδικά μετά από σημαντική πτώση/εξορθολογισμό των αποτιμήσεών τους. Ξεκινούν ψηφιακά έργα 1,4 δισ. με διαδικασίες-εξπρές συμπληρώνει -στα του κλάδου- η συνάδελφος.

ΟΠΑΠ, Mytilineos, Lamda Development, ΔΕΗ με αγοραστές χθες, επάνοδός τους και σε Fourlis, Entersoft, ΚΡΙ ΚΡΙ, Intracom, Cenergy Holdings κ.α. από τα mid caps.

Από τα λίγα ενθαρρυντικά, τα στοιχεία από το μέτωπο του τουρισμού, με την Αθήνα να ανακάμπτει με ταχείς ρυθμούς, σύμφωνα με την Εύα Δ. Οικονομάκη, γιατί τα νέα από το ενεργειακό -όπως τα αποτιμά η Αθηνά Καλαϊτζόγλου- μόνο ευοίωνα δεν είναι ούτε για τον Αύγουστο. Νέες «φωτιές» ανάβουν τα τιμολόγια ρεύματος για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και καταναλωτές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v