Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρεκόρ διμήνου με χαμηλό κόστος στο Χρηματιστήριο

Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει κοντά στα υψηλά ημέρας. Ισχυρά κέρδη για τις τράπεζες, ξεχώρισαν Εθνική, Eurobank. Η συνεδρίαση και τα σινιάλα για τη συνέχεια.

Ρεκόρ διμήνου με χαμηλό κόστος στο Χρηματιστήριο

Στα όρια της νευρικής κρίσης, οι περισσότεροι από τους επενδυτές στις Διεθνείς Αγορές, εναλλάσσουν πρόσημα στους δείκτες και προσπαθούν να παρακολουθήσουν και να τιμολογήσουν τις εξελίξεις σε πολλά ανοιχτά θέματα, όπως ο αγωγός “Nord Stream 1”, η επόμενη μέρα στην Ιταλική πολιτική σκηνή και βέβαια τις σημερινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ, αλλά και τις δηλώσεις Λαγκάρντ που ακολούθησαν.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, “η Ρωσία άρχισε να στέλνει ξανά Φυσικό Αέριο μέσω του μεγαλύτερου αγωγού της στην Ευρώπη, μετά από περίοδο συντήρησης 10 ημερών”, σύμφωνα με τη Nord Stream AG.

Σύμφωνα με το Bloomberg, “οι ροές ξεκίνησαν ξανά σήμερα, όπως δήλωσε τηλεφωνικά ένας εκπρόσωπος του Φορέα εκμετάλλευσης του αγωγού. Η αποκατάσταση των ροών στα ζητούμενα επίπεδα θα πάρει κάποιο χρόνο”. Η Gazprom αρνήθηκε να σχολιάσει.

Από την άλλη, η Ιταλική Προεδρία ενημέρωσε ότι “ο Πρωθυπουργός υπέβαλε την παραίτησή του και ότι ο Ιταλός Πρόεδρος του ζήτησε να παραμείνει υπηρεσιακός Πρωθυπουργός”.

Η είδηση είχε άμεσο αντίκτυπο στην Αγορά ομολόγων, παρά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ που ακολούθησαν, με την απόδοση του Ιταλικού 10ετους τίτλου να αναρριχάται κατά 23 μονάδες βάσης, στο 3,6%, τραβώντας ψηλότερα τις αποδόσεις για όλους τους Ευρωπαίους Εκδότες (στο 3,561% αναρριχάται η απόδοση του Ελληνικού 10ετους, 12 μονάδες βάσης ψηλότερα).

Εν τω μεταξύ, τέλος στα αρνητικά επιτόκια έβαλε η ΕΚΤ, αυξάνοντας τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, στη σημερινή της συνεδρίαση. Το ΔΣ ενέκρινε το μέσο για την προστασία της μετάδοσης (Transmission Protection Instrument - TPI).

“Καθώς το ΔΣ θα συνεχίζει να εξομαλύνει τη νομισματική πολιτική, το TPI θα διασφαλίζει ότι η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής μεταδίδεται ομαλά σε όλες τις Χώρες της Ζώνης του Ευρώ”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

“Η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη επιβραδύνεται. Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί μόνιμο ‘βαρίδι’ στην ανάπτυξη. Οι Επιχειρήσεις είναι αντιμέτωπες με υψηλότερα κόστη και διαταραχές στις Εφοδιαστικές Αλυσίδες. Το οutlook για το δεύτερο εξάμηνο είναι ‘συννεφιασμένο”, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Κόντρα στο επιφυλακτικό κλίμα των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, και μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., συμπληρώνοντας τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Για τους “λάτρεις” των στατιστικών, το “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων του ΓΔ, είναι ρεκόρ διμήνου και παραπέμπει στο διάστημα από 24 έως και 30/5/2022, όταν ο Δείκτης είχε συμπληρώσει “πενταρέ” ανοδικών συνεδριάσεων.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης ο χαμηλότερος, σε σχέση με χθες, τζίρος και το απόλυτα επιλεκτικό ενδιαφέρον των αγοραστών, καθώς επανειλημμένως η στήλη έχει τονίσει πως “τα λεφτά δεν φτάνουν για όλους”.

Παραμένει πρώτο ζητούμενο η διεύρυνση του ενδιαφέροντος σε περισσότερους ημερήσιους θετικούς πρωταγωνιστές, αλλά και η σταδιακή αύξηση της αξίας συναλλαγών, καθώς το “rotation” στα στενά όρια του FTSE25, δεν αρκεί, από μόνο του, να συντηρήσει το ενδιαφέρον και να αυξήσει τον αριθμό των ενεργών κωδικών.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 828,22 μονάδες (+1,58%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 826,11 (+1,32%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 826,11 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,32%.

Ίσως να είναι η πρώτη φορά, στα τελευταία πολλά χρόνια, που ο ΓΔ δεν αλλάζει τιμή μεταξύ 17.00 και μετά τις τελικές δημοπρασίες.

Ο τζίρος στα 49,2 εκατ., από τα οποία τα 2,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΤΕΝΕΡΓ), ενώ ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 57% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (8,3), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (7,2), ΟΠΑΠ (5), Eurobank (3,1), Εθνική (2,8), ΔΕΗ (2,2), Jumbo (2), ΤΕΝΕΡΓ (2), Μυτιληναίο (2), Ελ. Πετρέλαια (1,9), Motor Oil (1,9) και Alpha Bank (1,9 δισ. ευρώ).

Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν Εθνική (+6,02%) και Eurobank (+5,82%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (+3,74%) και Πειραιώς (+2,79%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, που βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τις 499,97 μονάδες (+5,61%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε υποχωρήσει στις 497,2 (+5,03%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 497,08 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 5%.

Το σημερινό κλείσιμο του ΔΤΡ συνοδεύτηκε και από ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 444 μονάδων. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 558 (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και 572 - 594 μονάδων (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Σε μία τέτοια περίπτωση οι αγοραστές μπορούν να ελπίζουν σε κίνηση υψηλότερα των 600 μονάδων. Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 444, θα φέρει υποχώρηση προς την “διακεκαυμένη ζώνη” στις 430 – 400 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “με στόχο την πρόληψη πιθανών αναταράξεων στην πληρωμή των δανείων, η Ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών βάζει στο κάδρο της συζήτησης τα υψηλά ποσοστά απορριψιμότητας στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού και κάλεσε Τράπεζες και Servicers ‘να κάνουν τη δουλειά τους και να εφαρμόσουν τον Νόμο’, ενώ από τα στοιχεία που παρουσίασε διαφαίνεται πως η Αγορά των πιστωτών λειτουργεί, ως προς τα ποσοστά εγκρισιμότητας, με δύο ταχύτητες. Μάλιστα, τον Σεπτέμβριο το θέμα θα έρθει προς συζήτηση στην Βουλή, ώστε όλα τα εμπλεκόμενα Μέρη να έχουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν δημόσια”.

Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ της ιδίας, “στη στήριξη των μετόχων της Τράπεζας στις απανωτές κρίσεις, αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, στην τακτική γ.σ. των μετόχων και επανέλαβε την πρόθεση για διανομή μερίσματος το 2023, από τα κέρδη του 2022, εφόσον δοθούν οι σχετικές εγκρίσεις από τις Εποπτικές Αρχές”.

Σύμφωνα με τον κ. Καραβία, “ο ουρανός της Παγκόσμιας Οικονομίας έχει μαζέψει πολλά σύννεφα”.

Επίσης, σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ της ιδίας, “το ΔΣ του εκκαθαριστή PQH της Τράπεζας της Ελλάδος έκρινε, κατά τη διάρκεια συνεδρίασής του, άγονο τον διαγωνισμό για την πώληση του πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων μικτής λογιστικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ, γνωστό ως project ‘Αριάδνη’. Σύμφωνα με τα στελέχη του εκκαθαριστή, οι δεσμευτικές προσφορές ήταν ‘οικονομικά απαράδεκτες”.

Με σαφές πλεονέκτημα των “πράσινων” τίτλων, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου υστέρησαν οι ΒΙΟ (-0,87%), ΕΕΕ (-0,93%), ΚΟΥΕΣ (-1,56%), ΛΑΜΔΑ (-0,18%), ΜΟΗ (-1,37%), ΟΛΠ (-0,13%), ΟΤΕ (-0,18%) και ΤΕΝΕΡΓ (-0,65%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου που ανακοίνωσε η Εισηγμένη, ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η μετοχή της Lamda Development (-0,18% δεν μπόρεσε για κάτι καλύτερο, αν και βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τα 5,66 ευρώ (+1,71%).

Οι επόμενες αντιστάσεις στα 5,82 – 5,83 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών), 6,00 (ημερήσιο “stop short”) και 6,41 – 6,61 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη σημαντική στήριξη στα 5,10 ευρώ.

Από τους ελάχιστους τίτλους του FTSE25 που κινήθηκε με αρνητικό πρόσημο, στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης, για να βρει το θετικό πρόσημο προς το τέλος, ήταν αυτός τη ΕΥΔΑΠ (+0,13%). Σε κάθε περίπτωση, αν η μετοχή μπορέσει να υπερκεράσει τη ζώνη 7,35 – 7,38 ευρώ, με συνεχόμενα κλεισίματα, θα δημιουργήσει τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τα 7,94 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Σε περίπτωση περαιτέρω διόρθωσης, δεν πρέπει να χαθεί η στήριξη στα 7,00 – 6,98 ευρώ.

Τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, δεν είναι λίγες για τη μετοχή του ΑΔΜΗΕ (+2,46%), που δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοια ανοδικά τινάγματα. Έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα, με την επόμενη αντίσταση στα 2,02 – 2,06 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών). Στα 1,73 ευρώ η πρώτη στήριξη.

Οι τίτλοι που έχουν  προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες αποδόσεις από την αρχή του χρόνου, προηγείται η ΥΑΛΚΟ (+190%), ακολουθούμενη από ΜΑΘΙΟ (+57,26%), ΕΥΠΙΚ (+55,38%), ΤΡΑΣΤΟΡ (+39,66%), ΚΡΕΚΑ (+35,29%) και ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+32,72%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Τo σχήμα EBRD-Dimand-Premia είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο προτιμητέος επενδυτής για το project “Skyline”. Πρόκειται για το πακέτο με 575 Ακίνητα της Alpha Bank, καθώς και τη Θυγατρική της Τράπεζας Alpha Αστικά Ακίνητα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από ΦΒΜΕΖΖ: Σε συνέχεια της από 19/7/2022 ληφθείσας γνωστοποίησης της Εταιρείας Helikon Investments Limited, ανακοινώνει ότι το συνολικό ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου που κατέχει έμμεσα η τελευταία, μέσω του Helikon Long Short Equity Fund Master ICAV και προέρχονται από κοινές μετοχές και χρηματοπιστωτικά μέσα, κατήλθε στις 14/7/2022 του ελάχιστου ορίου του 5%, σε ποσοστό 4,52% επί του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της Phoenix Vega Mezz Plc.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της ΦΒΜΕΖΖ (+3,38%) κατέβασε αισθητά συναλλαγές, όπως και οι τίτλοι των ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+3,56%) και ΕΣΥΜΒ (+2,70%).

Στο +3,04% η μετοχή της Fourlis, μετά τη συμφωνία με την Autohellas για την Trade Estates.

Τέταρτη μέρα σημαντικής ανόδου για την μετοχή της Κρέκα (+19,79%), αλλά αυτοί που ασχολούνται με την μετοχή “παίζουν μόνοι τους” βάζοντας μία εντολή στο limit up και μία στο limit down, αποθαρρύνοντας όσους θα επιθυμούσαν να ακολουθήσουν στην κίνηση. Πάντα στα υπ΄ όψιν το χιλιοπαιγμένο σενάριο, για πιθανό “κούρεμα” των ληξιπρόθεσμων δανείων της Εισηγμένης.

Πλαγιοκαθοδική κίνηση από τα 2,515 ευρώ (κλείσιμο 4/7) για την ΙΝΚΑΤ (-0,46%).

Ο υψηλότερος όγκος των τελευταίων 9 συνεδριάσεων για την Space Hellas (+3,21%), που βραβεύτηκε ως “Greek Business Champion” από τη Direction Business Network.

Στο τέλος βγήκε κάποιο “bid” στον Κέκροπα (+13,94%).

Παρουσία πωλητών σε ΚΟΡΔΕ (-0,64%), ΜΙΓ (-0,83%), ΕΛΙΝ (-3,23%), ΛΥΚ (-1,88%), ΟΛΘ (-1,22%), ΠΕΤΡΟ (-2,17%), ΠΑΙΡ (-3,31%) και ΓΕΒΚΑ (-1,21%).

Πλαγιοανοδική κίνηση από τα 3,40 ευρώ (κλείσιμο 30/6) για τα Πλ. Θράκης (+2,73%).

Θα ήθελαν πειστικότερους αγοραστές οι ΙΝΤΕΤ (+9,50%), ΙΛΥΔΑ (+5,77%), ΝΤΟΠΛΕΡ (+4,39%), REALCONS (+2,78%), ΑΛΜΥ (+1,54%), ΛΑΒΙ (+0,54%), ΣΠΙ (+3,77%), ΜΑΘΙΟ (+1,96%) και ΦΙΕΡ (+1,17%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 783 και με ενδιάμεση στήριξη στις 788 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων).

Οι επόμενες αντιστάσεις στις 820 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) 831 (εκθετικός ΚΜΟ 30 μηνών) 845 και 868 – 886 μονάδων (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι 900 μονάδες, παραμένουν το απόλυτο σημείο αναφοράς. Σε περίπτωση αρνητικής εξέλιξης και κλεισίματος χαμηλότερα των 788, οι επόμενες στηρίξεις στις 780 και 740 μονάδες.

Ημερήσιο αγοραστικό σήμα και από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1870 μονάδων, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 1850, 1800 και 1753 μονάδες και με ενδιάμεση στήριξη στις 1940 (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων).

Οι επόμενες αντιστάσεις στις 2042, 2050 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) 2090 – 2092 (gap),  2094 – 2139 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 200 ημερών), 2194 και 2202 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Παρά την επανεκκίνηση του Nord Stream, η επενδυτική ψυχολογία παραμένει εύθραυστη αναφορικά με την επάρκεια Ενέργειας στην Ευρώπη”, αναφέρει η Eurobank Equities.

“Όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στην απόφαση της ΕΚΤ για το ύψος των επιτοκίων σήμερα. Η μερική αποκατάσταση της ροής του Nord Stream, μείωσε τις ανησυχίες σχετικά με την προμήθεια του Φυσικού Αερίου”, σύμφωνα με την άποψη της Beta Sec.

“Η μακροπρόθεσμη τάση είναι πτωτική (bear market) με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 στις 869,19 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 779 και 770 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 840 και 867 μονάδες. Σήμερα ανακοινώθηκε η απόφαση της ΕΚΤ για το βασικό επιτόκιο, ενώ ξεκινά την λειτουργία του και ο αγωγός Nord Stream 1, που είχε τεθεί εκτός λειτουργίας από τις 11 Ιουλίου για εργασίες συντήρησης”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Merit Sec.

“O Γενικός Δείκτης συνεχίζει να έχει βραχυπρόθεσμα ‘ούριο’ άνεμο, καθώς το διαγραμματικό επίπεδο στήριξης το 790 - 790 μονάδων αποδείχθηκε ‘πολύ σκληρό για να πεθάνει, σύμφωνα με την άποψη του Πέτρου Στεριώτη. Εκτιμούμε ότι οι ανάσες που προσφέρει στις τελευταίες συνεδριάσεις η αντίδραση της Αγοράς, δεν αποτελούν ακόμη αντιστροφή της μακροχρόνιας καθοδικής τάσης, αλλά ένα καλό ξεκίνημα, με τον βασικό στόχο να παραμένει η κατοχύρωση των 800 μονάδων του ΓΔ σε επίπεδο μήνα (λήγει την επόμενη Παρασκευή).

Σε περίπτωση υπέρβασης των 840 - 845 μονάδων, που θα σημάνει και υψηλό ενάμιση μήνα, η αγοραστική διάθεση θα αποκτήσει επιβεβαιωμένο προβάδισμα.

Τα “bear markets” πάντα έχουν τον τρόπο να βγάζουν στην επιφάνεια διάφορα προβλήματα της Παγκόσμιας πολιτικής και οικονομικής σκηνής, τα οποία πρωτύτερα δεν μονοπωλούσαν τα δημοσιογραφικά πρωτοσέλιδα.

Στο ερώτημα εάν οι Αγορές πέφτουν προτού βγουν οι “εξηγήσεις” της πτώσης, ή αν πρώτα χαλούν τα θεμελιώδη και μετά υποχωρούν οι τιμές, θα επιλέξουμε την πρώτη απάντηση.

Φυσικά και πέφτουν Κυβερνήσεις (Βρετανία, Ιταλία) και εντός “bull markets”, αλλά το “ντόμινο” συμπίπτει, ή και επιταχύνεται όταν οι οικονομικοί δείκτες “αγκομαχούν”.

Σε συνθήκες γενικευμένης επενδυτικής απαισιοδοξίας, ο φυσικός νόμος του “πιεσμένου ελατηρίου” όχι μόνο μπορεί να βρει “πεδίο δόξης λαμπρόν”, αλλά και να πλήξει τους “σορτάκηδες”, οι οποίοι εσχάτως βρίσκονταν στην σωστή πλευρά της Αγοράς.

Ουδείς γνωρίζει τι άλλες “εκπλήξεις” θα βγουν στο προσκήνιο, ή εάν θα είναι η πολεμική ανακωχή, ή οι “γενναιόδωρες” Κεντρικές Τράπεζες που θα σώσουν τελικά την “παρτίδα” των μετοχικών αποτιμήσεων.

Τα “short squeeze” είναι πάντα πιθανά υπό αυτές τις συνθήκες. Σε ότι αφορά το Αμερικανικό Χρηματιστήριο, για το οποίο υπάρχουν καλύτερα διαθέσιμα στοιχεία, οι επενδυτές εξετάζουν δείκτες όπως ο αριθμός των “σορταρισμένων” μετοχών δια του μέσου ημερήσιου όγκου μίας μετοχής, το ημερήσιο χρηματοδοτικό κόστος της “overnight διακράτησης short θέσεων” κλπ.

Σε φάση αξιολόγησης των αποφάσεων της ΕΚΤ θα βρεθούν τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και ενώ το Ευρώ προσπαθεί να παραμείνει “ακριβότερο”, στην άτυπη μάχη με το Δολάριο.

Η πρόσφατη ανοδική τάση του Δολαρίου λειτούργησε εν μέρει αντιπληθωριστικά, καθώς κράτησε “υπό έλεγχο” τις χρηματιστηριακά διαπραγματευόμενες τιμές των Αγροτικών και Ενεργειακών Εμπορευμάτων.

Έκπληξη προκαλεί η αδυναμία του Χρυσού σε χαμηλά 2 και πλέον ετών, καθώς αυτός θεωρητικά έπρεπε να ‘πετάει’, εν μέσω πληθωριστικής λαίλαπας. Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν αν υπάρχει ανάγκη γραφής νέων ‘κεφαλαίων’, στα εγχειρίδια της επενδυτικής θεωρίας”, όπως τονίζει ο κ. Στεριώτης (ανώτατο στέλεχος ΚΕΠΕΥ).

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Επιφυλακτικό το κλίμα στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Σημαντικές πιέσεις στο Πετρέλαιο, προσπαθεί να απομακρυνθεί από τα πρόσφατα χαμηλά το Ευρώ.

Κάτι προσπαθεί να κάνει ο Χρυσός, ακόμα πιο αδύναμο το Ασήμι, κάτω από τα $22600 διορθώνει το Bitcoin, προς τα $1500 υποχωρεί το Ethereum.

Η Tesla δήλωσε ότι ρευστοποίησε περίπου το 75% των αγορών της σε Bitcoin γεγονός που πρόσθεσε $936 εκατ. σε μετρητά, στον ισολογισμό της. Ο Μασκ είπε ότι η πώληση έγινε για να αυξηθεί η ρευστότητα, όταν ήταν αβέβαιο για πόσο καιρό θα συνεχιστεί το lockdown στην Κίνα. Η Tesla δεν έχει πουλήσει καμία συμμετοχή της σε Κρυπτονόμισμα Dogecoin.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε τον στόχο της για τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στο -0,1% και τις αποδόσεις των 10ετων ομολόγων στο 0%, όπως ευρέως αναμενόταν. Ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός, πιθανότατα, θα αυξηθεί υψηλότερα από τον στόχο του 2% αυτή τη χρήση, αλλά διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια για να υποστηρίξει την οικονομική ανάκαμψη της Χώρας από την πανδημία.

Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 7000, φτάνοντας στις 251000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 16 Ιουλίου (το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο), σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ. Η μέση εκτίμηση οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg έκανε λόγο για 240000 αιτήσεις.

“Η Deutsche Bank τακτοποίησε νομική εκκρεμότητα από έρευνα της Εισαγγελίας στην Φρανκφούρτη, σχετικά με υποψίες για ξέπλυμα χρήματος. Η Τράπεζα συμφώνησε να πληρώσει το ποσό 7,01 εκατ. ευρώ”, σύμφωνα με το Bloomberg.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Η S&P αναβάθμισε τις προοπτικές της Alpha Bank, της Eurobank και της Εθνικής σε θετικές από σταθερές, ενώ διατήρησε σταθερή την προοπτική για την Τράπεζα Πειραιώς.

Ωστόσο, ο Οίκος υπογραμμίζει ότι η ποιότητα των κεφαλαίων των μεγάλων Ελληνικών Τραπεζών παραμένει χαμηλή, λόγω του υψηλού ποσοστού των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων.

Τα 357 δισ. ευρώ ξεπέρασε το δημόσιο χρέος στα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2022, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΛΣΑΤ. Το χρέος διαμορφωνόταν στα 353,38 δισ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2021, ενώ στα τέλη του 2020 είχε ανέλθει στα 341 δισ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΔΕΗ, ΕΛΧΑ και ΜΥΤΙΛ και με το θετικό η ΜΟΗ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Σαράντης και TITC και στο χαμηλό η ΕΕΕ.

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ικανοποιητική η τελική εικόνα με 73 ανοδικούς τίτλους, έναντι 37 πτωτικών, ενώ 17 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

Συνέχισε ανοδικά και η αγορά παραγώγων

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν σταθερές στο συμβόλαιο του δείκτη και να σημειώνουν ευδιάκριτη αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (38.099 συμβόλαια).

Στα 2.942 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.944 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Στα 28 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 28 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 854, 846 για τον Αύγουστο και 8 για τον Σεπτέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.981), κινήθηκε μεταξύ 1.950 και 1.991 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 11, 11 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 494), κινήθηκε μεταξύ 479,75 και 494 μονάδων.

Αυξήθηκε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 Alpha Bank, 23.482 Ελλάκτωρ, 5.300 Μυτιληναίος, 42.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (8.543), Εθνική (9.581), Eurobank (11.362), Πειραιώς (4.631), ΔΕΗ (1.973), ΓΕΚ (153), Ιντρακόμ (323), Τέρνα Ενεργειακή (151), Lamda Development (103), Μυτιληναίο (611), Viohalco (243).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 87.021, Πειραιώς 31.829, MIG 17.225, Eurobank 26.582, ΔΕΗ 20.372, Εθνική 12.799.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 62.121.830 τεμ., (από 62.191.063 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.522.672 τεμ. (2.622.672), Eurobank 34.386.379 τεμ. (36.027.004), ΟΠΑΠ 1.403.607 τεμ. (1.403.607), Εθνική 10.367.809 τεμ. (10.331.809), Πειραιώς 2.568.793 τεμ. (2.568.793), ΟΤΕ 1.026.038 τεμ. (1.026.038).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v