Χρηματιστήριο: Συνέχεια στο ανοδικό σερί ψάχνουν οι long

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Από τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις με αθροιστικά κέρδη σχεδόν 4% προέρχεται η αγορά, με τις τραπεζικές μετοχές να καταγράφουν υπερδιπλάσια άνοδο. Τα δεδομένα της συνεδρίασης και το βασικό ζητούμενο.

Χρηματιστήριο: Συνέχεια στο ανοδικό σερί ψάχνουν οι long

Χθες το βράδυ στη Wall Street: Dow Jones +0,51% (μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 21 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 9 με αρνητικό), S&P 500 +0,99%, Nasdaq +1,36% (η μετοχή της Tesla εκτοξεύτηκε 10,1%).

Με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι ο κλάδος της Τεχνολογίας έχει επιστρέψει σε ρόλο «ταγού» στην προσπάθεια αντίδρασης, την ώρα που «περίπου το 18% των εταιρειών του S&P 500 έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα β' τριμήνου, με το 71% εξ αυτών να έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες», σύμφωνα με τη FactSet.

Μικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές σε Ασία και Ειρηνικό, ενώ μικτές διαθέσεις και μάλλον εκκίνηση δείχνουν τα futures των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, με την προσοχή να είναι επικεντρωμένη στην Ιταλία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα υπέγραψε την απόφαση για τη διάλυση της Βουλής και της Γερουσίας. Το RAI μετέδωσε ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 25 Σεπτεμβρίου.

Από την άλλη, «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε τρεις ακόμα αυξήσεις 25 μονάδων βάσης τη φετινή χρονιά», προβλέπουν αναλυτές της JP Morgan. Oι αναλυτές του οίκου διατηρούν την πρόβλεψη ότι «η ΕΚΤ θα αυξήσει συνολικά τα επιτόκια τη φετινή χρονιά κατά 125 μονάδες βάσης και κατά 100 μονάδες βάσης το 2023».

Ερχόμενοι στο Χ.Α., με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση καθώς, παρά τη χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, ο Γενικός Δείκτης έρχεται από ανοδικό σερί τεσσάρων συνεδριάσεων, με αθροιστικά κέρδη 3,96%, ενώ ισόποσες ανοδικές συνεδριάσεις καταγράφει και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, με αθροιστικά κέρδη 10,67% και το ερώτημα είναι αν μπορούν οι λίγοι αγοραστές να κάνουν το 5x5.

Ενδεικτική η εκτίμηση της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, σύμφωνα με την οποία, «η ‘ad hoc’ άσκηση της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, με την εφαρμογή του μηχανισμού προστασίας μετάδοσης (TPI), από κοινού με την αποφασιστική στάση για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού που οδήγησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β., ικανοποίησαν τις Αγορές. Υποβοηθείται ταυτόχρονα και ο τραπεζικός κλάδος στο Χ.Α., συμβάλλοντας στην ανόρθωση της λειτουργικής κερδοφορίας του, επιτρέποντας στον ΓΔ να ‘οραματίζεται’ τη συνέχιση της ανοδικής του κίνησης».

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα λήγει η δημόσια εγγραφή για το 7ετές ομόλογο 100 εκατ. ευρώ της CPLP Shipping Holdings, με τις πληροφορίες να αναφέρονται σε σημαντική υπερκάλυψη (το εύρος απόδοσης του ομολόγου είναι 4,40% έως 4,90%).

Από σήμερα, οι μετοχές της Trastor Α.Ε.Ε.Α.Π. είναι διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2021, 0,02 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό ποσό).

Από σήμερα και μετά την ισόποση αύξηση και μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της Mevaco είναι διαπραγματεύσιμες με τελική ονομαστική αξία μετοχής 0,95 ευρώ και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,07 ανά μετοχή στους μετόχους με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: 2,36 ευρώ.

Από σήμερα, εισάγονται προς διαπραγμάτευση τα 1.604.544 δικαιώματα (ΑΝΔΡΟΔ) της Alpha Trust Ανδρομέδα Α.Ε.Ε.Χ. συμμετοχής στην πρόσφατη Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών, διαπραγματεύσιμα από 22/7/2022 έως και 1/8/2022, με ελεύθερο ημερήσιο όριο διακύμανσης και τιμή εκκίνησης δικαιώματος 0,0900 ευρώ. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίστηκε από 22/7/2022 έως και 4/8/2022.

Για το Χ.Α., παραμένει πρώτο ζητούμενο η διεύρυνση του ενδιαφέροντος σε περισσότερους ημερήσιους θετικούς πρωταγωνιστές, αλλά και η σταδιακή αύξηση της αξίας συναλλαγών, καθώς το “rotation” στα στενά όρια του FTSE25 δεν αρκεί, από μόνο του, να συντηρήσει το ενδιαφέρον και να αυξήσει τον αριθμό των ενεργών κωδικών.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v