Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα νέα στοιχήματα στη σκιά της Fed

Θεωρείται πρωταρχικής σημασίας να απεμπλακεί η εγχώρια αγορά από τη συναλλακτική απαξίωση, λένε αναλυτές, σε περιβάλλον ανοδικών επιτοκίων. Ποιοι καταλύτες θα μπορούσαν να χαράξουν τάση για υψηλότερα επίπεδα, αυξάνοντας τη ρευστότητα.

Χρηματιστήριο: Τα νέα στοιχήματα στη σκιά της Fed

Με απώλειες και κοντά στα χαμηλά της ημέρας ολοκλήρωσαν τις χθεσινοβραδινές συναλλαγές οι βασικοί δείκτες της Wall Street (Dow Jones -0,71%, S&P 500 -1,15%, Nasdaq -1,87%), καθώς η προειδοποίηση της Walmart για τα κέρδη δεύτερου τριμήνου και έτους άσκησε πιέσεις στις μετοχές Λιανικής, ενώ αρνητικό ρόλο στην ψυχολογία των επενδυτών έπαιξε και η νέα έκθεση του ΔΝΤ, που αναπροσάρμοσε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια οικονομία.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό Dow Jones, 12 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 18 με αρνητικό και βέβαια όλα τα βλέμματα είναι σήμερα στραμμένα στις ανακοινώσεις της Fed και στις δηλώσεις Πάουελ που θα ακολουθήσουν, με τις αγορές να δείχνουν προετοιμασμένες για αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.

Μικτά πρόσημα σήμερα το πρωί σε Ασία και Ειρηνικό, με τον δείκτη Hang Seng (-1,12%) να κάνει «επίδειξη μεταβλητότητας».

Επιφυλακτικό ξεκίνημα με προσπάθεια αντίδρασης δείχνουν τα futures των κύριων ευρωπαϊκών αγορών, ενώ από σήμερα και σύμφωνα με ανακοίνωση της Gazprom «μειώνονται οι παραδόσεις φυσικού αερίου, μέσω του αγωγού Nord Stream στο 20%, από το 40% που ήταν μέχρι χθες, λόγω εργασιών συντήρησης και άλλης τουρμπίνας της Siemens».

Ερχόμενοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ασφαλώς και δεν υπάρχει επαγγελματίας του χώρου που να τον απασχολεί το πρόσημο της σημερινής ή και των αμέσως επόμενων συνεδριάσεων, καθώς αυτό που θεωρείται πρωταρχικής σημασίας είναι η Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά να απεμπλακεί από τη συναλλακτική απαξίωση που την ταλαιπωρεί εδώ και πολλές συνεδριάσεις και αυτό για να συμβεί χρειάζεται η είδηση- καταλύτης, που θα φέρει προβληματισμό σε όσους παραμένουν εκτός αγοράς και με αυξημένη ρευστότητα.

Μέχρι τότε, τίποτα δεν θα δείχνει εύκολο στην προσπάθεια για κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα, ακόμα και αν σε αυτό συνηγορήσει το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Μέχρι την αλλαγή της «μεγάλης εικόνας», η προσοχή σε επιμέρους μετοχές, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η κίνηση για τον τίτλο της ΤΕΝΕΡΓ, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες του «Χαμαιλέοντα» για απόσυρση του ενδιαφέροντος της αυστραλιανής Macquarie.

Τεχνικά, πρώτο ζητούμενο είναι η ανοδική διαφυγή του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 834 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 μηνών).

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα εισάγονται προς διαπραγμάτευση στην κατηγορία τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χ.Α. οι 100.000 κοινές ανώνυμες ομολογίες της “CPLP SHIPPING HOLDINGS PLC”, ονομαστικής αξίας και τιμής διάθεσης εκάστης 1.000 ευρώ, που προέκυψαν από την έκδοση κοινού εταιρικού ομολόγου, διάρκειας 7 ετών, μη μετατρέψιμου σε μετοχές του Εκδότη, με ημερομηνία έκδοσης 26/7/2022 και σταθερού επιτοκίου 4,40% ετησίως.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v