Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα στοιχήματα για συνέχιση της αργής αναρρίχησης

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη. Θα τεσταριστούν οι εκτιμήσεις αναλυτών σχετικά με την επίδραση των ανακοινώσεων εξαμήνου, μετρώντας τη ζώνη των 850-860 μονάδων. Πόσο μπορεί να κρατήσει ένα «βουβό relief rally».

Χρηματιστήριο: Τα στοιχήματα για συνέχιση της αργής αναρρίχησης

Χθες το βράδυ στη Wall Street: Dow Jones +1,37%, S&P 500 +2,62%, Nasdaq +4,06%. Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones, 23 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 7 με αρνητικό.

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε, όπως αναμενόταν, τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, στο 2,25% με 2,5%, διεμήνυσε ότι θα ακολουθήσουν διαδοχικές αυξήσεις (η Fed είχε αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες και στη συνεδρίαση του Ιουνίου), ενώ έστειλε μήνυμα «ισχυρής δέσμευσης για επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%».

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, υπογράμμισε ότι «η Fed δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε μεγαλύτερη αύξηση, αν χρειαστεί. Υπάρχει μονοπάτι για την αποφυγή της ύφεσης, αλλά το μονοπάτι αυτό έχει γίνει πιο στενό. Η αμερικανική οικονομία δεν βρίσκεται σε ύφεση, με ιδιαίτερα ισχυρή την αγορά εργασίας».

Σύμφωνα με αναλυτές, αυτό το τελευταίο, ότι «η αμερικανική οικονομία δεν βρίσκεται σε ύφεση», ήταν που άκουσαν οι traders και απογείωσαν τους δείκτες στη Wall Street, ενώ σημαντικά κέρδη σημείωσαν και τα κρυπτονομίσματα.

Από την άλλη, ένα εκτεταμένο νομοσχέδιο $280 δισ. ψήφισε η Γερουσία, με στόχο την οικοδόμηση του τεχνολογικού και μεταποιητικού τομέα της Αμερικής, για την αντιμετώπιση της Κίνας, υιοθετώντας την πιο σημαντική κυβερνητική παρέμβαση στη βιομηχανική πολιτική εδώ και δεκαετίες.

Σαφές πλεονέκτημα των αγοραστών, αλλά απόλυτα επιφυλακτική άνοδο δείχνει, σήμερα το πρωί, η εικόνα σε Ασία και Ειρηνικό. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον αυστραλιανό ASX 200 (+1%).

Ο υποδιοικητής της BoJ, Masayoshi Amamiya, τόνισε ότι «είναι αναγκαίο για την τράπεζα να συνεχίσει με τη νομισματική χαλάρωση σταθερά, διότι οι αβεβαιότητες παραμένουν υψηλές και πιθανότατα θα χρειαστεί αρκετός χρόνος προκειμένου η BoJ να πετύχει πληθωρισμό 2%, με έναν σταθερό και βιώσιμο τρόπο».

Επιφυλακτικά θετικό ξεκίνημα και μικρές μεταβολές δείχνουν τα futures των κύριων ευρωπαϊκών αγορών.

Ερχόμενοι «εντός των τειχών» και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, «στο Ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών η κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού, του δεύτερου κατά σειρά εντός του 2022, θεωρείται μονόδρομος. Δεν είναι σαφές ακόμα εάν θα κατατεθεί τον Σεπτέμβριο ή νωρίτερα».

Η σημερινή συνεδρίαση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο αναμένεται να ξεκινήσει με ένα τεχνικό αβαντάζ και αυτό είναι το χθεσινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη οριακά ψηλότερα των 834 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 μηνών), κάτι που του αφήνει περιθώρια αναρρίχησης προς τις 845 μονάδες και βλέπουμε.

Μένει να φανεί αν θα επιβεβαιωθούν όσοι, από την λήξη της προηγούμενης εβδομάδας, υποστήριζαν πως υπάρχουν πιθανότητες για «βουβό relief rally», δηλαδή μία ανοδική κίνηση με πενιχρούς τζίρους, υπό την ανοχή των εν δυνάμει πωλητών, αν στην κίνηση συνηγορήσει και το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Επίσης θα τεσταριστούν οι εκτιμήσεις αναλυτών που θεωρούν πως τα αποτελέσματα εξαμήνου που αναμένονται, ίσως αυξήσουν το επιλεκτικό ενδιαφέρον, ή αν θα αυξηθεί η προσφορά μόλις ο Δείκτης προσεγγίσει την περιοχή των 850-860 μονάδων.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα δημοσίευσε αποτελέσματα η Μυτιληναίος και αναμένεται η δημοσίευση αποτελεσμάτων από TITC, στις 29 Ιουλίου 2022 ανακοινώνουν αποτελέσματα α' 6μήνου 2022 η Eurobank και η Εθνική (την ίδια μέρα κόβει την επιστροφή κεφαλαίου ο ΟΠΑΠ, 0,90 ευρώ ανά μετοχή), στις 2 Αυγούστου η Alpha Bank και στις 3 Αυγούστου 2022 ανακοινώνει αποτελέσματα α' 6μήνου η Πειραιώς.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v