Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Επιφυλακτική άνοδος για τον ΓΔ

Διατηρεί το θετικό πρόσημο ο Γενικός Δείκτης, με τις συναλλαγές να κατεβάζουν σταδιακά ρυθμούς. Ανοδική κίνηση για τράπεζες, σε υψηλότερα επίπεδα ΓΕΚ Τέρνα και ΔΕΗ, πιέσεις για Ελλάκτωρ, Lamda.

Χρηματιστήριο: Επιφυλακτική άνοδος για τον ΓΔ

Με τους τρεις κύριους ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες να έχουν γυρίσει σε αρνητικό πρόσημο, με οριακές απώλειες, ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου διατηρεί τον θετικό του βηματισμό, αλλά έχει υποχωρήσει αισθητά από τα πρωινά υψηλά, ενώ έχει κατεβάσει στροφές και η συναλλακτική δραστηριότητα.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΓΔΧΑ, έχοντας καταγράψει μέχρι στιγμής υψηλό στις 841,22 μονάδες (+0,76%), με τη συμπλήρωση τριών ωρών συνεδρίασης υποχωρεί προς τις 837,64 μονάδες (+0,33%), αλλά παραμένει με θετικό πρόσημο.

Αν και στο πρώτο ημίωρο ο τζίρος έφθασε στα 6 εκατ., είναι περισσότερο από ευδιάκριτο ότι από εκεί και πέρα οι συναλλαγές κατέβασαν ρυθμούς και μένει να φανεί αν κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν το ανοδικό ξεκίνημα και «ξεφόρτωσαν χαρτιά».

Ο τζίρος στα 16 εκατ., από τα οποία το 1 εκατ. αφορά προσυμφωνημένες συναλλαγές για ΕΥΡΩΒ.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση πιέζεται περισσότεροι ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-2,29%), ενώ με αξιοσημείωτα κέρδη επιμένουν οι ΕΤΕ (+1,26%), ΠΕΙΡ (+1,35%), ΑΔΜΗΕ (+1,77%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,40%), ΔΕΗ (+1,27%) και ΤΕΝΕΡΓ (+1,19%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ενδιαφέρον έχει η εν εξελίξει κίνηση σε ΦΒΜΕΖΖ (+5,52%), ΣΕΝΤΡ (+2,61%) και ΑΒΑΞ (+2,84%).

Σε κάθε περίπτωση, θα είναι θετική ένδειξη το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη κοντά στα υψηλά ημέρας και ακόμα καλύτερα το κλείσιμο υψηλότερα των 845 μονάδων.

Όλα τα παραπάνω, θα αφήσουν θετικές παρακαταθήκες για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, αν συνοδευτούν από αναζωπύρωση του συναλλακτικού ενδιαφέροντος.

Σε αντίθετη περίπτωση, οι χαμηλές συναλλαγές θα κρατήσουν χαμηλά και τον πήχη των προσδοκιών, όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη τάση, αλλά και την προσέλευση νέων κεφαλαίου, μεσοπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v