Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διολίσθηση με πενιχρές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο

Εντείνονται οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη που υποχωρεί προς τις 850 μονάδες με ελάχιστο τζίρο. Και «πολιτικός παράγων» στο παιχνίδι. Στην Coca Cola επικεντρώνονται οι λιγοστοί πωλητές, πιέσεις και σε τράπεζες, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ. Ανοδος για ΟΤΕ.

Διολίσθηση με πενιχρές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο

Οριακές απώλειες στα ευρωπαϊκά, καθώς ανάλογη εικόνα διαμορφώνεται στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης.

Ωστόσο στο Χρηματιστήριο Αθηνών η διόρθωση είναι μεγαλύτερη, με τους πωλητές να αναλαμβάνουν μετά τα πρώτα 30'-40΄της συνεδρίασης.

Αρχικά από την περιοχή των 870 προς τις 865 μονάδες, με περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις σε τραπεζικά χαρτιά και δεικτοβαρή blue chips. Πιεστικότερες οι πωλήσεις (κυρίως) στη μετοχή της Coca Cola HBC, που έγιναν πιο επίμονες στη συνέχεια με συνέπεια την σταδιακή διολίσθηση για τους βασικούς δείκτες.

Το τελευταίο ημίωρο προστέθηκαν επιπλέον εντολές από την πλευρά των πωλητών, με χρηματιστηριακούς παράγοντες να τις αποδίδουν- εν μέρει- και στις πολιτικές εξελίξεις (παραίτηση γ.γ του Πρωθυπουργού, Διοικητή της ΕΥΠ) της συνακόλουθης αντιπαράθεσης αξιωματικής αντιπολίτευσης-κυβέρνησης.

Ούτως ή άλλως σε ένα "ρηχό" χρηματιστήριο, ελλείψει ουσιαστικών επιχειρηματικών εξελίξεων και με την αξία των συναλλαγών σε τόσο χαμηλά επίπεδα εύκολα η αγορά "γυρνάει" . Ευκολότερα δε, όταν οι πωλήσεις στον τίτλο της Coca Cola HBC ξεκίνησαν από τα 23,68 για να φθάσουν έως 3,14% χαμηλότερα στα 22,81 ευρώ.

Παράλληλα, από την αρχή είναι διακριτή η διάθεση ορισμένων επενδυτών να προχωρήσουν σε μερικό "κλείδωμα" θέσεων κάτι που ήταν εμφανές από την χθεσινή συνεδρίαση.

Ετσι η διόρθωση για τον FTSE25 από τις 2.102,69 στις 2.065,84 μονάδες, με σταδιακή διολίσθηση για τον δείκτη από τις 11.05'-11.15' και μετά ήρθε φυσιολογικά.

Ανάλογη κλίση και για τον ΔΤΡ, καθώς από τις 556 υποχώρησε περί τις 10 μονάδες χαμηλότερα.

Πρακτικά η ζητούμενη προϋπόθεση για τους long- σε "κλείσιμο" εβδομάδος- δεν επιτυγχάνεται για κανέναν από τους 3 κύριους δείκτες, με μεγαλύτερη-ήδη- την απόκλιση (discount) για τον FTSE25- προφανώς λόγω Coca Cola HBC.

Λιγοστοί αλλά σταθεροί οι πωλητές σε Alpha Bank (0,9058), ETE (3,146), Eurobank (0,9362) αλλά και σε ΟΠΑΠ (13,47), ΔΕΗ (5,93), Mytilineos (14,78%) και λιγότερο σε Motor Oil (17,21), ΕΛΠΕ (6,47).

Ανατροπή και για το μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό, με υπέρτερες- μετά τις 14.00'- τις μετοχές που υποχωρούν.

Στις 56 έναντι 41 που διατηρούν θετικό πρόσημο, με Πλαστικά Θράκης, Ικτίνος, Papoutsanis, BriQ να ξεχωρίζουν από τα mid caps.

Ούτε καν 20 εκατ. η αξία συναλλαγών λίγο πριν τις 14.55'.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v