Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εσπασε το ανοδικό σερί στο Χρηματιστήριο

Αποκόμιση βραχυπρόθεσμων κερδών στον τραπεζικό κλάδο (πλην Πειραιώς) οδήγησε στις 867 μονάδες τον Γενικό Δείκτη. Πωλητές σε ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ. Αγοραστές σε Coca Cola, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Motor Oil.

Εσπασε το ανοδικό σερί στο Χρηματιστήριο

Σε θετικό έδαφος, αλλά χαμηλότερα από τα πρωινά υψηλά, κινούνται τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, με την επενδυτική προσοχή να παραμένει στραμμένη στις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων, στα ανοιχτά γεωπολιτικά θέματα, στο ενεργειακό, αλλά και στις Κεντρικές Τράπεζες.

“Μια αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από τη Fed, στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, θα ήταν λογική κίνηση”, υποστήριξε η αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας Μέρι Ντέιλι, σε συνέντευξή της στο Reuters, εκτιμώντας ότι “ένα λογικό επίπεδο για τα επιτόκια, στο τέλος του χρόνου, θα ήταν το 3,4%, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τα εισερχόμενα στοιχεία”.

“Οι κυρώσεις που έχουν επιβάλλει ο Καναδάς, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο στη Ρωσία, καθιστούν την παράδοση της τουρμπίνας της Siemens στον Σταθμό Πορτοβάγια του Nord Stream αδύνατη”, ανακοίνωσε η Gazprom.

Από την άλλη, σε νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης, στο 1,75%, τη μεγαλύτερη από το 1995, προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας. Μετά τη νέα αυτή αύξηση, το επιτόκιο βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2008. Η Βρετανική Κεντρική Τράπεζα έχει αυξήσει τα επιτόκια έξι φορές από τον Δεκέμβριο.

Ο διοικητής της BoE, Andrew Bailey, δήλωσε ότι “όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι για τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου και μετά. Το ΑΕΠ προβλέπεται να μειώνεται σε κάθε τρίμηνο από το τέταρτο τρίμηνο του 2022, έως το τέταρτο τρίμηνο του 2023”.

Ήπια αποκλιμάκωση των αποδόσεων, για όλους τους Ευρωπαίους Εκδότες, παρατηρείται στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου να υποχωρεί στο 2,967%.

Συνεδρίαση εναλλαγής προσήμων και η σημερινή στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με την Εγχώρια Αγορά να δείχνει διαθέσεις διακράτησης των πρόσφατα κεκτημένων, έστω και αν σήμερα ήταν σαφώς λιγότερες οι βοήθειες από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές.

Από την άλλη, θα ήταν παράλειψη να μην σημειωθεί η επικράτηση των “profit takers” στο τελευταίο κομμάτι των συναλλαγών, ενώ σχετικά χαμηλότερα κινήθηκε και ο τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων).

Με τις ενδείξεις κόπωσης να είναι ευδιάκριτες για τα Δεικτοβαρή Τραπεζικά “χαρτιά”, μοιραία η “ευθύνη” προσπάθειας για κάτι καλύτερο, μεταφέρθηκε στον μη Τραπεζικό 25αρη με κύριο “υπεύθυνο” την μετοχή της ΕΕΕ (+1,33%), ενώ και σε αυτό το κομμάτι του ταμπλώ, οι περισσότεροι τίτλοι και κατ΄ επέκταση και ο Γενικός Δείκτης, αναλώθηκαν σε κινήσεις περιστροφής γύρω από το αμέσως προηγούμενο κλείσιμο.

Παρά ταύτα, οι περισσότεροι των αναλυτών δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι, ποντάροντας στη βελτίωση της ψυχολογίας στις Διεθνείς Αγορές.

Πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, αποτελέσματα α΄ εξαμήνου ανακοίνωσαν ΟΤΕ και Παπουτσάνης και ενδεικτικά στοιχεία επταμήνου η Jumbo.

Υπενθυμίζεται ότι στις 11/8 είναι η προγραμματισμένη αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, με τις αλλαγές να τίθενται σε ισχύ στις 1/9 (με βάση την τελευταία αναδιάρθρωση στον MSCI Greece Standard συμμετέχουν οι μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank, Alpha Bank, Jumbo, ΔΕΗ, Μυτιληναίος και Εθνική).

Επίσης, στις 19/8 είναι η προγραμματισμένη αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE All World, με τις αλλαγές να τίθενται σε ισχύ στις 19/9.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 876,54 (+0,72%) και 865,95 μονάδων (-0,49%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 867,6 (-0,30%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 867,51 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,31%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 56,5 εκατ., από τα οποία τα 6,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΦΡΛΚ, ΜΟΗ, ΤΕΝΕΡΓ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ), ενώ ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 53% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με το Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, ο Μάνος Χατζηδάκης επισημαίνει:

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Τράπεζας Πειραιώς έχουμε πλέον την πλήρη εικόνα του β' εξαμήνου των συστημικών Τραπεζών και κάποια πρώτα ασφαλή συμπεράσματα. Για πρώτη φορά μετά από δώδεκα χρόνια και οι τέσσερις Τράπεζες έδειξαν:

α) μεγαλύτερη αύξηση στα έσοδα από τόκους από το προηγούμενο τρίμηνο β) ισχυρά έσοδα από προμήθειες γ) συγκράτηση του οργανικού κόστους δ) πτώση του επαναλαμβανόμενου κόστους απομειώσεων κάτω από τις 100 μονάδες βάσης ε) κερδοφόρο καθαρό αποτέλεσμα και στ) πτώση των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων κάτω από 10%. Παράλληλα όλες οι Τράπεζες προχώρησαν σε θετικές αναθεωρήσεις για το σύνολο της φετινής χρήσης.

Κοιτώντας μπροστά, οι Τράπεζες μπορούν να περιμένουν ένα καλό β' εξάμηνο, ακόμα και χωρίς τα σημαντικά έκτακτα που καταγράφηκαν στο α' και στο β' τρίμηνο.

Το δεύτερο μισό του 2022 θα ενισχύσει τα έσοδα από τόκους, από την αύξηση της πιστωτικής επέκτασης, την αύξηση των κυμαινόμενων επιτοκίων και την έναρξη των επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης. Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα όσα ειπώθηκαν στις τηλεδιασκέψεις, η καθαρή πιστωτική επέκταση των Τραπεζών αναμένεται να προσεγγίσει, στο σύνολο της χρονιάς, τα 10 δισ. ευρώ, δηλαδή 7% περισσότερα δάνεια από το τέλος του 2021.

Στα μεγέθη αυτά εκτός από την παραγωγή νέων υγειών εσόδων από τόκους (μέσο καθαρό έσοδο από τόκους δανείων 3,1 - 3,2%) θα πρέπει να εκτιμηθεί και η παραγωγή εσόδων προμηθειών η οποία κινείται στο 0,5% επί των συνολικών παγίων. Παράλληλα η αύξηση του Euribor, θα αρχίσει να λειτουργεί υπέρ των Τραπεζών στο β' εξάμηνο, καθώς το 90% των δανείων έχει κυμαινόμενο επιτόκιο. Μια αύξηση 100 μονάδων βάσης μεταφράζεται σε ετήσια αύξηση των εσόδων από τόκους 740 εκατ. ευρώ και για τις τέσσερις Τράπεζες.

Από την επόμενη χρήση, το μοντέλο αξιολόγησης των Τραπεζών θα φύγει από τη σύγκριση της ενσώματης καθαρής θέσης με την κεφαλαιοποίηση και θα προσαρμοστεί στην επαναλαμβανόμενη κερδοφορία. Οι Τράπεζες έχουν αποκτήσει καλύτερη ορατότητα για τα οργανικά τους έσοδα και παρά το γεγονός ότι απέφυγαν να δώσουν εκτιμήσεις για το 2023, έχουν αυξήσει τον βαθμό της προβλεπτικής τους ικανότητας, σε σχέση με το παρελθόν.

Επομένως η νέα διαφοροποίηση στη συμπεριφορά των Τραπεζών, δεν θα συνδεθεί τόσο με την εξυγίανση του ισολογισμού τους, αλλά με την απόδοση των κεφαλαίων τους. Όσες καταφέρουν να έχουν διψήφιο ποσοστό απόδοσης, σε σχέση με τα κεφάλαιά τους, οφείλουν να κινηθούν προς τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο αποτίμησης, ήτοι 0,7 φορές την καθαρή θέση.

Η εξέλιξη της φετινής χρήσης θα δώσει στον κλάδο άνετο πλεονέκτημα για τα τεστ αντοχής του 2023 και ένα καλό επιχείρημα για να υποστηρίξουν το αίτημα διανομής μερίσματος.

Μετά από 12 χρόνια δυσκολιών και τεράστιας ανάλωσης πόρων και κεφαλαίων, μπορούμε να μιλάμε για στροφή της κερδοφορίας των Τραπεζών και επιστροφή στην κανονικότητα.

Αν μη τι άλλο, χρηματιστηριακά, ο κλάδος έχει τις προϋποθέσεις να απευθυνθεί σε επενδυτές με μακροπρόθεσμο προφίλ και ποιοτικότερα χαρακτηριστικά” σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (8,8), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (7,4), ΟΠΑΠ (4,9), Eurobank (3,5), Εθνική (2,9), ΔΕΗ (2,3), Alpha Bank (2,2), Μυτιληναίο (2,1), Jumbo (2), ΤΕΝΕΡΓ (2), Ελ. Πετρέλαια (2), και Motor Oil (1,9 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Alpha Bank (-1,48%), Εθνική (-3,75%), Eurobank (-1,34%) και Πειραιώς (+1,46%), με την τελευταία να γυρίζει πρόσκαιρα με αρνητικό πρόσημο, προς το τέλος των συναλλαγών, αλλά να αντιδρά άμεσα.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 575,19 (+1,63%) και 551,02 μονάδων (-2,64%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 554,29 (-2,07%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 556,08 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,75%.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 444 μονάδων και ενδιάμεση στήριξη στις 543, 490 και 462 (gap). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 558 (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και 568 - 593 μονάδων (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Σε μία τέτοια περίπτωση οι αγοραστές μπορούν να ελπίζουν σε κίνηση υψηλότερα των 600 μονάδων.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “στην αναθεώρηση επί τα βελτίω των στόχων του business plan για το 2022, προχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς μετά τις καλές επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου της τρέχουσας οικονομικής χρήσης. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Χρήστο Μεγάλου, τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου αποδεικνύουν την δυναμική των μεγεθών της Τράπεζας για το σύνολο του έτους, αλλά και για την επόμενη χρονιά. Στο μέτωπο της πιστωτικής επέκτασης ο κ. Μεγάλου ανέφερε στους αναλυτές, ότι ο αρχικός στόχος για την πιστωτική επέκταση του 2022 επιτεύχθηκε ήδη το πρώτο εξάμηνο του έτους. Επιπλέον, το περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τα βασικά επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της τον Ιούλιο του 2022, αναμένεται να λειτουργήσει υποστηρικτικά στον Τραπεζικό τομέα, συμπεριλαμβανομένης της Πειραιώς”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “ολοκληρώνεται σήμερα, μετά από διαδοχικές παρατάσεις, η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για το χαρτοφυλάκιο ανακτηθέντων και ιδιοχρησιμοποιούμενων Ακινήτων, που έχει βγάλει προς πώληση η Τράπεζα Πειραιώς (project Terra), με Χρηματοοικονομικό Σύμβουλο την UBS. Ζωηρό παραμένει το ενδιαφέρον του Σχήματος Brook Lane - Bain, ενώ ακούγεται ότι προσφορά θα καταθέσει και η Orion Capital με Τεχνικό Σύμβουλο τη Resolute. Άγνωστο παραμένει τι θα πράξει η PIMCO”.

Εν τω μεταξύ, “θα υπάρξει νέος διαγωνισμός για το χαρτοφυλάκιο ‘Αριάδνη’, που αφορά στην πώληση εμπράγματων απαιτήσεων από δάνεια μικτής λογιστικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ και συνολικής απαίτησης περίπου 14 δισ. ευρώ”, ανέφερε ο CEO της doValue, Andrea Mangoni, στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου ξεχώρισαν θετικά οι ΑΡΑΙΓ (+0,38%), ΕΕΕ (+1,33%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+1,68%), ΚΟΥΕΣ (+1,18%), ΜΟΗ (+1,35%), ΟΛΠ (+0,13%), ΟΤΕ (+0,06%) και ΤΕΝΕΡΓ (+0,65%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΕΛΧΑ.

Αύξηση 3,7% για τις πωλήσεις εξαμήνου του ΟΤΕ. Ανήλθαν στα 1.674,9 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν 26% και ανήλθαν στα 262 εκατ. ευρώ. Στα 379 εκατ. ευρώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές από 273,9 εκατ. ευρώ (+38,4%).

Σύμφωνα με την Διοίκηση, “για το δεύτερο μισό του έτους, εκτιμάται ότι η ανάκαμψη του Τουρισμού και των εσόδων από περιαγωγή, καθώς και ο περιορισμός του κόστους σε ορισμένους τομείς, θα συμβάλλουν στο να αντιμετωπιστούν πιθανές προκλήσεις σε ένα ολοένα και πιο αβέβαιο περιβάλλον. Οι προσαρμοσμένες επενδύσεις του Ομίλου εκτιμάται ότι θα αυξηθούν στα 620 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 600 εκατ. περίπου. Η συνολική αμοιβή προς τους μετόχους, για το 2022, θα ανέλθει σε €500 εκατ. και θα επιμεριστεί ισόποσα σε προτεινόμενο μέρισμα που αντιστοιχεί σε €0,558 ανά μετοχή και σε πρόγραμμα απόκτησης ιδίων μετοχών ύψους €250 εκατ. περίπου”.

Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου στις 30 Ιουνίου 2022 ήταν €532,4 εκατ., μειωμένος κατά 32,3% σε σχέση με τις 30 Ιουνίου 2021.

Στον απόηχο των αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν, η μετοχή του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών (+0,06%) κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, αλλά έκλεισε πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Το ημερήσιο “stop long” στα 15,74 ευρώ, ενδιάμεση στήριξη στη ζώνη 16,73 – 16,52, μέσα στην οποία συνωστίζονται οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών. Η πρώτη σημαντική αντίσταση στα 18,25 ευρώ.

Οι πωλήσεις της Jumbo για τον μήνα Ιούλιο 2022 παρουσίασαν αύξηση 3% περίπου. Συνολικά, οι πωλήσεις για τον Όμιλο κατά το επτάμηνο του έτους (Ιανουάριος- Ιούλιος 2022), καταγράφονται αυξημένες κατά 11% περίπου. Η Εταιρεία αναφέρει πως “η διατάραξη της Παγκόσμιας Τροφοδοτικής Αλυσίδας με βίαιο τρόπο, ανέτρεψε ισορροπίες ετών προκαλώντας σοβαρή κρίση στο Λιανεμπόριο, η οποία συνεχίζεται. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι λιανικές πωλήσεις δεν μπορούν να συντηρήσουν τα μεγέθη των προ πανδημίας ετών και δεν ευνοούν φιλόδοξες επιχειρηματικές στοχεύσεις”.

Κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, η μετοχή της Jumbo (-0,53%) κωλυσιεργεί με κλεισίματα πέριξ των 15,00 ευρώ. Στα 14,54 το ημερήσιο “stop long” και στα 14,21 – 13,82 η επόμενη ζώνη στήριξης, την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών. Στα 15,81 η πρώτη σημαντική αντίσταση.

Ο μοναδικός τίτλος του FTSE25 που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ήταν αυτός της ΕΥΔΑΠ (-2,92%), που συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, εν μέσω φημών – εκτιμήσεων, ότι πάει πίσω η πιθανολογούμενη επιστροφή κεφαλαίου. Η πρώτη στήριξη στα 7,46 – 7,40 (στριμώχνονται οι ΚΜΟ 60 και 200 ημερών) και η αμέσως επόμενη στα 7,28 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Σαφώς ενισχυμένη η αντίσταση στα 8,15 ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε ο ΟΠΑΠ, 2.040 δικαιούχοι μέτοχοι επέλεξαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα επανεπένδυσης του υπολοίπου μερίσματος για τη χρήση 2021. Το ποσό που επανεπενδύθηκε ανέρχεται συνολικά σε 102.372.455,94 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό των 69.215.328,80 ευρώ (καθαρό καταβλητέο ποσό) θα καταβληθεί στους δικαιούχους μετόχους σε μετρητά.

Το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας αυξήθηκε κατά το ποσό των 2.227.100,40 ευρώ (ποσοστό περίπου 2,06% του μετοχικού κεφαλαίου κατόπιν της επανεπένδυσης) με την έκδοση 7.423.668 νέων κοινών, ονομαστικών, μετά ψήφου μετοχών, και ανήλθε συνολικά σε 108.083.986,50 ευρώ, διαιρούμενο σε 360.279.955 μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ εκάστη. Η συνολική υπέρ το άρτιον αξία των ως άνω νέων μετοχών, ύψους 100.145.355,54 ευρώ, μεταφέρθηκε στον λογαριασμό “διαφορά από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο”.

Με διαθέσεις ελεγχόμενης διόρθωσης από τα χθεσινά υψηλά 136 μηνών, ο τίτλος του Οργανισμού Προγνωστικών (-0,79%). Το ημερήσιο “stop short” στα 14,55 ευρώ. Η πρώτη στήριξη στα 13,14 – 13,06 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών) και η δεύτερη και ισχυρότερη στα 12,56 – 12,52 ευρώ (συνωστίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες αποδόσεις από την αρχή του χρόνου, προηγείται η ΥΑΛΚΟ (+190%), ακολουθούμενη από ΜΑΘΙΟ (+59,27%), ΕΥΠΙΚ (+55,38%), ΤΡΑΣΤΟΡ (+39,66%) και ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+30,10%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε ΑΛΜΥ (-1,10%), ΙΝΚΑΤ (-2,64%), ΜΙΓ (-1,72%) και ΜΟΤΟ (-2,26%).

Θα ήθελαν πειστικότερους αγοραστές οι ΣΑΤΟΚ (+18,18%), ΠΛΑΚΡ (+3,92%), ΔΟΜΙΚ (+2,76%), ΚΤΗΛΑ (+2,48%), ΟΠΤΡΟΝ (+1,89%), ΙΑΤΡ (+1,32%), ΟΛΥΜΠ (+1,11%), ΑΤΡΑΣΤ (+1,23%), ΜΠΤΚ (+6,73%), ΝΑΚΑΣ (+3,85%), ΒΙΟΣΚ (+1,96%) και REALCONS (+1,35%).

Βγήκε κάποιο “bid” σε ΞΥΛΠ (+29,91%), Κυριακούλη (+6,31%), Λούλη (+2,75%), Ελινόιλ (+1,89%) και ΟΛΘ (+1,20%).

Αύξησαν συναλλαγές Fieratex (-5,53%) και AVE (-3,69%).

Δεύτερη μέρα αξιοπρόσεκτων συναλλαγών σε ΞΥΛΚ (+4,23%).

Επιστροφή αγοραστών σε Performance (+2,41%) και Ιντεάλ (+1,08%).

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΙΝΛΟΤ (-1,54%).

Παρουσία πωλητών σε ΒΙΟΤ (-9,09%), ΕΠΙΛΚ (-6,47%), ΝΑΥΠ (-5,42%), ΜΑΘΙΟ (-4,24%), ΕΛΒΕ (-2,88%), ΓΕΒΚΑ (-2,04%), ΣΠΙ (-4,09%), ΑΑΑΠ (-15,38%) και ΚΛΜ (-1,69%).

Περίπτωση “stay long” το ΦΒΜΕΖΖ (+5,52%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 783 και με ενδιάμεση στήριξη στις 865 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 852, 845, 835 (εκθετικός ΚΜΟ 30 μηνών), 820 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), 805 (gap) και 790 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων).

Οι επόμενες αντιστάσεις στις 866 – 884 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι 900 μονάδες, παραμένουν το απόλυτο σημείο αναφοράς. Σε περίπτωση αρνητικής εξέλιξης και κλεισίματος χαμηλότερα των 783, οι επόμενες στηρίξεις στις 780 και 740 μονάδες.

Ημερήσιο αγοραστικό σήμα και από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1870 μονάδων, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 1850, 1800 και 1753 μονάδες και με ενδιάμεση στήριξη στις 2085 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 2050 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), 2042, 1943 (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), 1922 (gap) και 1917 – 1907 μονάδες (gap).

Οι επόμενες αντιστάσεις στις 2090 – 2135 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 200 ημερών), 2194 και 2202 μονάδες. Κλείσιμο υψηλότερα των 2202 αφήνει περιθώρια στους “long” να ισχυριστούν με σχετική ασφάλεια, ότι ολοκληρώθηκε το πτωτικό κύμα και να βάλουν σαν επόμενο στόχο τις 2240 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Περιμένουμε η μεταβλητότητα και οι επιλεκτικές τοποθετήσεις να συνεχιστούν, με τον ΟΤΕ να είναι στο επίκεντρο”, αναφέρει η Euroxx Sec.

“Κάποιες ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών δεν μπορούν να αποκλειστούν, ωστόσο τα υποστηρικτικά αποτελέσματα θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τις πιέσεις και να σταθεροποιήσουν την Αγορά”, εκτιμά η Beta Sec.

“Σύμφωνα με τον MSCI World Index, οι μετοχές Παγκοσμίως έχουν ανέβει κατά 10% το τελευταίο διάστημα, καλύπτοντας μέρος των απωλειών. Στο εσωτερικό, ο ΓΔΧΑ εμφανίζεται ανθεκτικός, αλλά δύσκολα θα κινηθεί αντίθετα από το διεθνές κλίμα. Μεγάλη βαρύτητα για την κατεύθυνση αποδίδουμε στον Τραπεζικό κλάδο, ο οποίος προς το παρόν έκλεισε την ψαλίδα αρνητικής απόδοσης, σε σύγκριση με τον EuroStoxx Banks, από τις 24 Φεβρουαρίου”, επισημαίνει η Leon Depolas Sec.

“Με τον Τραπεζικό δείκτη να ‘κάνει παπάδες’ και δίκαια, στις τελευταίες συνεδριάσεις, λόγω καλών ανακοινώσεων και θετικού outlook, η διάθεση στο ΧΑ έχει φτιάξει, όπως σημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης.

"The trend is your friend" και δεν κοντράρουμε την “ετυμηγορία” της Αγοράς, τουλάχιστον στα κοντόφθαλμα χρονικά διαστήματα.

Αν θέλουμε να αναδείξουμε "αρνητικά" θέματα για να επιτύχουμε περισσότερα "κλικ", θα αναφέρουμε τη σοφή λαϊκή έκφραση "όλα τα 'χε η Μαριορή, ο φερετζές της έλειπε". Μιλούμε, πρώιμα ίσως, για το Σινοαμερικανικό "μπρα ντε φερ", αναφορικά με την Ταϊβάν, που αποτελεί το πιθανό "next big thing" στα εφετινά γεωπολιτικά.

Άλλο που δεν ήθελαν οι "αρκούδες" για να ξαναβγούν έστω και διστακτικά από τις "φωλιές" τους, μετά τον σπουδαία ανοδικό Ιούλιο των μεγαλύτερων Ξένων μετοχικών και ομολογιακών Αγορών.

Σε χαμηλό τετραμήνου η απόδοση του Αμερικανικού δεκαετούς Ομολόγου, συμπαρασύρει σε κέρδος ολόκληρο το "σύμπαν" των χρεογράφων, "σώζοντας" προς το παρόν το “bull market” της τελευταίας τεσσαρακονταετίας στις Χώρες του G-7.

Η υποχώρηση των επιτοκίων προεξόφλησης αποτελεί "βούτυρο στο ψωμί" των "μετοχολάγνων", όπως αποδεικνύει η αναρρίχηση του S&P 500 σε υψηλό διμήνου.

Επιστρέφοντας στη Λεωφόρο Αθηνών, παραμονή του Γενικού Δείκτη υψηλότερα από τον "κατοστάρη" μέσο όρο (πέριξ των 855 μονάδων) κρατάει το "φανάρι στο πράσινο", τονίζει ο κ. Στεριώτης (ανώτατο στέλεχος ΚΕΠΕΥ).

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην Wall Street.

Σημαντικές πιέσεις στο Πετρέλαιο, προσπάθεια αντίδρασης από το Ευρώ.

Προσπαθούν για ψηλότερα Χρυσός και Ασήμι, προς τα $22800 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $1600 το Ethereum.

Η μετοχή του Ανταλλακτηρίου Κρυπτονομισμάτων Coinbase πραγματοποιεί άλμα, μετά την ανακοίνωση της Εταιρείας ότι θα συνεργαστεί με τη BlackRock.

Σε ανάρτηση στον ιστότοπό της η Coinbase ανέφερε: “η Coinbase συνεργάζεται με τη BlackRock, τον μεγαλύτερο Διαχειριστή στοιχείων ενεργητικού στον Κόσμο, για να παρέχει στους Θεσμικούς πελάτες της Aladdin, της Πλατφόρμας διαχείρισης επενδύσεων της BlackRock, άμεση πρόσβαση σε Κρυπτονομίσματα, ξεκινώντας από το Bitcoin”.

Τα χαρτοφυλάκια των Αναδυόμενων Αγορών σημείωσαν εκροές για πέμπτο διαδοχικό μήνα τον Ιούλιο, το μεγαλύτερο αρνητικό σερί από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων το 2005, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF). Οι επενδυτές απέσυραν $9,8 δισ. από στοιχεία ενεργητικού των Αναδυόμενων Αγορών τον Ιούλιο, έναντι εκροών $3,8 δισ. τον Ιούνιο και εισροών $35,1 δισ. τον Ιούλιο του 2021.

Σύμφωνα με το Reuters, οι καθαρές εκροές τους τελευταίους πέντε μήνες ανέρχονται στα $39,3 δισ.

Πτώση, σε μηνιαία βάση, σημείωσαν οι Γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες τον Ιούνιο, υποχωρώντας κατά 0,4% σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει πτώση 0,8%.

Σε υψηλό οκτώ μηνών ανήλθαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, την εβδομάδα που έληξε στις 30 Ιουλίου. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας οι αιτήσεις ενισχύθηκαν στις 260000, από 254000 την εβδομάδα που είχε ολοκληρωθεί στις 24 Ιουλίου. Η μέτρηση ευθυγραμμίστηκε με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Τo εμπορικό έλλειμμα στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε τον Ιούνιο. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε στα $79,6 δισ. τον Ιούνιο, από $84,9 δισ. τον Μάιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στα $81,9 δισ.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Με εξαίρεση την Goldman Sachs, η οποία δεν βλέπει περαιτέρω ανοδικά περιθώρια για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, Citigroup, JP Morgan και Deutsche Bank βλέπουν υψηλότερες τιμές. Από τους τρεις Αμερικανικούς Επενδυτικούς Οίκους, ο πρώτος προτείνει “neutral” σύσταση και το χαμηλότερο στόχο τιμής στα 0,84 ευρώ, ο δεύτερος στόχο τιμής στα 2 ευρώ και σύσταση “buy / high risk” και ο τρίτος “neutral” σύσταση αλλά με τιμή - στόχο στα 1,80 ευρώ ανά μετοχή. Η Γερμανική Deutsche Bank δίνει στόχο τιμής στα 1,35 ευρώ και σύσταση “hold”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΥΔΑΠ και ΣΑΡ και με το αρνητικό οι ΕΕΕ, ΟΛΠ και ΟΤΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο ΟΛΠ.

Περίπου μοιρασμένη η τελική εικόνα με 56 ανοδικούς τίτλους, έναντι 61 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση ελεγχόμενης διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν χαμηλά στο συμβόλαιο του δείκτη και να σημειώνουν αισθητή υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (30.813 συμβόλαια).

Στα 3.595 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.541 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Στα 0 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 450, 344 για τον Αύγουστο, 106 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.093), κινήθηκε μεταξύ 2.087 και 2.115,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 575,75).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 Alpha Bank, 76.993 Eurobank, 5.200 Motor Oil), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (15.408), Εθνική (3.215), Eurobank (1.565), Πειραιώς (8.237), ΔΕΗ (1.189), Μυτιληναίο (438), Fourli (104), ΑΔΜΗΕ (107).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 90.855, Πειραιώς 42.914, MIG 24.327, Eurobank 19.967, ΔΕΗ 22.462, Εθνική 15.850.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                              Name of Issuer              NSP           Date

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 61.201.709 τεμ., (από 60.901.709 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.619.672 τεμ. (2.619.672), Eurobank 34.075.750 τεμ. (34.186.419), ΟΠΑΠ 1.410.315 τεμ. (1.401.027), Εθνική 10.730.035 τεμ. (10.830.900), Πειραιώς 2.569.178 τεμ. (2.584.234), ΟΤΕ 959.073 τεμ. (959.073).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v