Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι κρίσιμες παράμετροι για την πορεία του ΓΔ

Εβδομάδα με… θερινή ραστώνη αλλά και νέα δεδομένα για την εγχώρια αγορά. Η πολιτική παράμετρος και πώς βάρυνε στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Οι κρίσιμες ανακοινώσεις της εβδομάδας και το τοπίο στις διεθνείς αγορές.

Χρηματιστήριο: Οι κρίσιμες παράμετροι για την πορεία του ΓΔ

Με μεικτές τάσεις η πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου. Με την κεκτημένη ταχύτητα του Ιουλίου και τους long να έχουν το πλεονέκτημα. Από τις 4.145,19 μονάδες ο S&P 500, από τις 13.573,93 ο DAX και στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης από τις 849,23 μονάδες.

Προειδοποίηση Σάμερς (πρώην ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ), ότι η Fed ετοιμάζεται για μεγάλο λάθος, πονοκέφαλος για το Βερολίνο τα πυρηνικά εργοστάσια, με «ατζέντα Ντράγκι» ο προεκλογικός αγώνας στην Ιταλία και στα καθ' ημάς Αυγουστιάτικη «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό συνέπεια των παρακολουθήσεων.

Το τελευταίο φαίνεται, σύμφωνα με μερίδα παραγόντων της αγοράς, να «βάρυνε» στην διάθεση των traders στην συνεδρίαση της Παρασκευής, που συνδυαστικά με επί μέρους επιχειρηματικά, επενδυτικά συνέβαλαν στην ισχυρή διόρθωση κατά 2,11% για τον ΓΔ. Ακυρώντας- από το μέσον και μετά της συνεδρίασης- την εβδομαδιαία θετική απόδοση, που σημειωνόταν -μέχρι εκείνη την ώρα- για κύριους δείκτες, μετοχές-σηματωρούς.

Η Μαρίνα Μάνη έχει το ρεπορτάζ, και προφανές πως το αίτημα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για έκτακτη σύγκληση της Βουλής (κλειστή λόγω διακοπών) διευκολύνει τους short παρά τους long. Αλλωστε οι δεύτεροι από τα μέσα της εβδομάδος είχαν προϊδεάσει για την πρόθεση «κλειδώματος» μέρους των θέσεων τους.

Κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, που λόγω υπεραπόδοσης τον Ιούλιο (σχεδόν 15%) έδινε το μεγαλύτερο περιθώριο, συνακόλουθα ευκολότερων ρευστοποιήσεων. Το μείον 2,73% στις 536,86 την Παρασκευή, με πωλήσεις σε Alpha Bank (με -5,73% στα 0,878 ευρώ), Εθνική (-3,27% στα 3,077), Eurobank (-1,49% στα 0,9408) και με μείον 4,32% στα 0,93 ευρώ για την Πειραιώς.

Απώλειες 2,73% σε «κλείσιμο» εβδομάδος, με την ζητούμενη την επιβεβαίωση στηρίξεων, διαδοχικά, προς τις 515-518 μονάδες- ενδοσυνεδριακά- Δευτέρα-Τρίτη.

Το ισχυρό «γύρισμα» για τα τραπεζικά χαρτιά, ενισχύει την εκτίμηση πως σημαντικό μερίδιο στις εντολές διατηρούν (κυρίως) βραχυπρόθεσμα κεφάλαια, με παίκτες να διαμορφώνουν την τακτική τους ακόμη και σε intraday. Ανάλογη εκτίμηση διαμορφώθηκε και με αφορμή το μείον 5,05% στα 5,825 για τη μετοχή της ΔΕΗ.
Δευτερευόντως οι πωλήσεις λ.χ. στον ΟΠΑΠ (-3,63% στα 13,28) αποδόθηκαν -εν μέρει- στην επικείμενη διαπραγμάτευση από αύριο των νέων (επιπλέον) 7,42 εκατ. μετοχών του Οργανισμού αποτέλεσμα της επανεπένδυσης του μερίσματος. Επίσης στην Coca Cola HBC (-3,35% στα 22,80 ευρώ) απόρροια πωλήσεων στον τίτλο της CCH στο Λονδίνο. Ο όμιλος ανακοινώνει αποτελέσματα 6μηνου το πρωί της Πέμπτης (πριν την συνεδρίαση) με την τηλεδιάσκεψη που ακολουθεί να έχει ως κύριο θέμα -και εύλογα- την αγορά της Ρωσίας.

Συγκλίνουσες εκτιμήσεις- σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη (ΒΕΤΑ χρηματιστηριακή) «βλέπουν» αύξηση εσόδων στα 3,9 δισ. (14%), καθαρά κέρδη στα 230,8 (-1%). Το βράδυ της ίδιας μέρας θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των αλλαγών (3μηνου) των δεικτών του MSCI, χωρίς να αναμένονται προσθήκες (ή διαγραφές) με το «καλάθι» του Greece Standard να περιλαμβάνει ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank, Alpha Bank, ETE, Mytilineos).

Στα 62,3 εκατ. ο μέσος ημερήσιος τζίρος, με αυξητική τάση Δευτέρα-Τετάρτη και πτωτική Πέμπτη-Παρασκευή.
Πρακτικά θέσεις που πραγματοποιήθηκαν Τρίτη και Τετάρτη σε τιμές υψηλότερες- έως τις 872,51 μονάδες για τον ΓΔ μένουν εντός παιδιάς. Με μεγαλύτερο τζίρο η άνοδος στο 2ήμερο, με μικρότερο στην διόρθωση Πέμπτης-Παρασκευής.

Διϊστάμενες οι εκτιμήσεις ειδικών, αναλυτών κ.α. για το αν η ανοδική κίνηση του Ιούλιου θα μπορούσε να θεωρηθεί προοίμιο αναστροφής, με τους μεν να εκτιμούν ότι η bear market έχει δρόμο και τους δε να βλέπουν αναστροφή τάσης.

Μία τρίτη συγκλίνουσα προσέγγιση θέλει τους επενδυτές να έχουν προεξοφλήσει μεγάλο μέρος των επιπτώσεων της κρίσης, όπως και της διαφαινόμενης ύφεσης αλλά συν τω χρόνω να «βλέπουν» πως οι Κεντρικοί τραπεζίτες (δηλαδή η Fed) από φθινόπωρο ή χειμώνα θα αρχίσουν να αναθεωρούν την «σφικτή» νομισματική/επιτοκιακή πολιτική τους. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η bear market έχει συνέχεια αλλά και ορατό τέλος, κάτι που τεχνικά θα μπορούσε να αποτυπωθεί σε διαδικασία σχηματισμού πυθμένα, μεσοπρόθεσμα.

Από φθινόπωρο; χειμώνα; ακόμη είναι νωρίς και ενέχει ρίσκο καθώς τα διάφορα μέτωπα παραμένουν ανοιχτά (άλλα σε ύφεση, άλλα σε όξυνση). Στα καθ' ημάς, οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τις υποκλοπές προφανώς και συνιστούν πρόβλημα, επηρεάζουν την στάση (κατ' αρχήν) των traders (ενδεικτική το... πέσιμο τάσης στην ΔΕΗ) μένει να φανεί εάν και σε ποιο βαθμό τους λίγο πιο μεσοπρόθεσμους.

Από αυτή την άποψη η αυριανή δημόσια τοποθέτηση του Πρωθυπουργού έχει την σημασία της (και) για την επιχειρηματική/επενδυτική κοινότητα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v