Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεβάζει στροφές το Χρηματιστήριο

Κίνηση προς τις 860 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη μετά και τις δηλώσεις Μητσοτάκη, με την πλειονότητα των επενδυτών να απέχει. Σε ΟΤΕ, Alpha Bank και Mytilineos επιχειρούν οι αγοραστές, ξεχωρίζει η Lamda, βοήθειες από Coca Cola.

Ανεβάζει στροφές το Χρηματιστήριο

Σε θετικό έδαφος τα διεθνή, στοιχεία πληθωρισμού και δήλωση Μητσοτάκη ανεβάζουν το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η ανακοίνωση στοιχείων πληθωρισμού, με εκρηκτική αύξηση/επιβάρυνση σε ενέργεια και τρόφιμα αλλά πρώτη ένδειξη αποκλιμάκωσης από τον Ιανουάριο ήταν το πρώτο χαρτί για τους long.

Με συναλλαγές σε τραπεζικά και συγκεκριμένα blue chips διαγράφηκε κίνηση 3-4 μονάδων, για να ακολουθήσει η δήλωση του πρωθυπουργού για τις υποκλοπές, διάστημα κατά το οποίο η διεύρυνση της αντίδρασης έφτασε έως τις 857,71 μονάδες.

Ούτως ή άλλως με περιορισμένες συναλλαγές, ανάλογη αξία μικρότερη της Παρασκευής αλλά και του μέσου όρου της τελευταίας εβδομάδος. Για ακόμη μία-πολλοστή- φορά επιβεβαιώνεται ο κανόνας, πως στο "ρηχό" χρηματιστήριο αρκεί να βγουν πωλητές/αγοραστές 1-2 μέτριας δυναμικότητας funds για να πάρει ανάλογη φορά η τάση.

Θετικό σήμερα, για τους long πως από την αρχή έγινε εμφανής η διάθεση των short να μην βγουν πωλητές πιεστικά χαμηλότερα, όπως από τα μέσα και μετά της συνεδρίασης την Παρασκευή αλλά να εξισορροπήσουν οι δύο πλευρές.

Με αξία συναλλαγών 13,5 εκατ.- μέχρι την έναρξη της δήλωσης (Μητσοτάκη)- με άλλα 2,5 εκατ. η συνέχιση της αντίδρασης με αποτέλεσμα νωρίτερα (στις 14.30' ) η συνολική να διαμορφώνεται στα 16,5 εκατ. ευρώ.

Ολίσθημα το όλον θέμα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό ο οποίος απέφυγε κάθε αναφορά, που θα μπορούσε να εκληφθεί ως σκέψη για παραίτηση του. Αυτό "τιμολογήθηκε" από τους αγοραστές με εντολές 2,5 εκατ. άνοδο συγκεκριμένων μετοχών, συνακόλουθα για τον τραπεζικό δείκτη έως τις 541,51 και για τον FTSE25 έως τις 2.065,76 μονάδες.

Αντίδραση με τόσο μέτριες συναλλαγές θα ήταν πρώϊμο να θεωρηθεί πως δίνει τάση ακόμη και βραχυπρόθεσμα, δηλαδή σε "κλείσιμο" εβδομάδος. Μένει να φανεί εάν οι απαντήσεις Μητσοτάκη, τα μέτρα για την ΕΥΠ θα αποτιμηθούν και πως (κυρίως) από ξένους διαχειριστές.

Προσώρας- μέχρι τις 14.45'- το δείγμα γραφής είναι ελάχιστο μεν, δίνει δε μόνον υποψία για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις. Εύλογη, από αυτή την άποψη, η στάση αναμονής της πλειονότητας των επενδυτών, ωστόσο αρκούν οι στοχευμένες εντολές των λίγων για να επανέλθει η αγορά πάνω από τις 850 προς τις 860 μονάδες.

Σε ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Mytilineos οι κύριες 3 επιλογές των αγοραστών, θετική έκπληξη για τους επενδυτές της Lamda Development (έως 7,05%), η επάνοδος αγοραστών σε ΔΕΗ, Motor Oil, η συντήρηση της τάσης για ΟΤΕ και αρκετά ακόμη επί μέρους στοιχεία, που ενισχύουν- προσώρας- τους αγοραστές.

Χρηματιστές απέδιδαν τις σημερινές αγορές στην βιασύνη θεσμικών να (ξε)πουλήσουν προς το τέλος της Παρασκευής με συνέπεια να διαμορφωθούν χαμηλότερες τιμές και μεγαλύτερο περιθώριο διακύμανσης.

Ικανοποιητικό το volatility, ξανά βάζει στο παιχνίδι και intraday παίκτες, καθώς η διακύμανση για μετοχές του δείκτη φθάνει ακόμη και έως 13% (χαμηλό Παρασκευής-υψηλό σήμερα της Lamda).

Στις 62/44 η σχέση αγοραστών/πωλητών, σταθερά για τους πρώτους από την αρχή της συνεδρίασης.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v