Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο με το βλέμμα στην... πολιτική

Σταθεροποιητική κίνηση για τον ΓΔ στο ξεκίνημα. Η υπόθεση των παρακολουθήσεων δημιουργεί νέα δεδομένα στην αγορά που καλείται να αποτιμήσει τις εξελίξεις. Ο τραπεζικός κλάδος κρατά το κλειδί, η προσοχή και σε ΔΕΗ - ΟΠΑΠ.

Χρηματιστήριο με το βλέμμα στην... πολιτική

Ηπια άνοδος στα Ασιατικά, οριακά χαμηλότερα η προθεσμιακή αγορά στην Wall Street και στο
Χρηματιστήριο Αθηνών το τεταμένο πολιτικό κλίμα έχει και επενδυτικό αποτύπωμα. Σύμφωνα με χρηματιστές φάνηκε στην συνεδρίαση της Παρασκευής, ειδικότερα από τα μέσα και μετά, με συνέπεια οι τελικές απώλειες -κατά 2,11% στις 849,23 μονάδες, για τον Γενικό Δείκτη- να είναι σημαντικά ευρύτερες λ.χ. του DAX (-0,59%) του FTSE 100 (-0,01%) ή και του S&P 500 (-0,16%) αργότερα το βράδυ της ίδιας ημέρας.
Δεδομένου ότι η διόρθωση- με εντεινόμενες εντολές πωλητών, από τις 14.30'- πραγματοποιήθηκε με συγκριτικά αυξημένο -για την εποχή- τζίρο (55,525 εκατ.) η σημερινή συνεδρίαση αποκτά επιπλέον ενδιαφέρον.

Τεταμένο πολιτικό κλίμα πριν την δήλωση Μητσοτάκη για τις παρακολουθήσεις, όπως σημειώνει από νωρίς η Μαρίνα Μάνη και το τελευταίο που χρειάζεται η οικονομία/αγορά είναι η... ιταλοποίηση της κατάστασης. Θυμίζω στις 25 Σεπτεμβρίου οι πρόωρες εκλογές στην γείτονα, σε μία συγκυρία που τα yields των ευρωπαϊκών ομολόγων "τσίμπησαν", με το ελληνικό να "φλερτάρει" και πάλι με το όριο του 3%.

Πρακτικά, μένει να αποτιμηθεί η όλη κατάσταση, να "τιμολογηθεί" κυρίως από τα ξένα funds, ειδικότερα όσα πρωτοστάτησαν στην ανοδική διόρθωση του Ιουλίου αποκομίζοντας διψήφιες αποδόσεις (με επίκεντρο τα τραπεζικά χαρτιά). Αλλωστε σε μερικό "κλείδωμα" θέσεων είχαν αρχίσει να ενεργούν από τα μέσα της Τετάρτης, τακτική που έγινε επιθετικότερη με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις.

Εύλογο το ερώτημα, εάν 1-2 ξένα funds βγουν πωλητές στο "ρηχό" χρηματιστήριο μας, επειδή διαβλέπουν επενδυτικό -λόγω του πολιτικού- ρίσκο ποιοι και πως θα μπορούσε να ενεργήσουν αντίρροπα. Για αυτό η σημερινή συνεδρίαση θεωρείται αυξημένης σπουδαιότητας, καθώς θα διαφανούν οι προθέσεις πωλητών-αγοραστών, εάν θα συνεχίσουν οι πρώτοι ή θα υπέρ αντιδράσουν οι δεύτεροι.

Κλάδος "αισθητήρας" των κινήσεων των ξένων ο τραπεζικός αλλά και συγκεκριμένα blue chips. Με διόρθωση 3,46% στις 536,86 μονάδες ο τραπεζικός δείκτης- με μεγαλύτερες απώλειες 5,73% στα 0,878 ευρώ για την Alpha Bank-. αλλά και κατά 2,46% στις 2.045,45 για τον FTSE25. Η... βουτιά τάσης 5,05% στα 5,825 ευρώ για τον τίτλο της ΔΕΗ έκανε τη μεγαλύτερη αίσθηση την Παρασκευή.

Θα υπάρξει αντίδραση; μένει να φανεί συνεκτιμώντας την είσοδο προς διαπραγμάτευση των 7,3 εκατ. νέων μετοχών του ΟΠΑΠ (μετά από επανεπένδυση του μερίσματος ) μετά και το μείον 3,63% στα 13,28 ευρώ της Παρασκευής. Πλεονέκτημα για τους short, συνεκτιμώντας την επικείμενη ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων της Coca Cola HBC το πρωί της Πέμπτης. Μετά την σημαντική διόρθωση 3,35% στα 22,80 ευρώ της μετοχής στην τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδος.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v