Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λίγος τζίρος, πολλά κέρδη στο Χρηματιστήριο

Στις 875 μονάδες αναρριχήθηκε η εγχώρια αγορά που πήρε και αυτή ώθηση από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Αστερίσκος οι συναλλαγές των 39,1 εκατ. ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Motor Oil, Σαράντης οι μόνες «κόκκινες» μετοχές του FT-25.

Λίγος τζίρος, πολλά κέρδη στο Χρηματιστήριο

Ενα deja vu της Δευτέρας έζησαν σήμερα οι λιγοστοί ενεργοί traders, επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
"Ισχυρή άνοδος με...ανίσχυρο τζίρο" ο τίτλος του προχθεσινού σχολίου, με διαφορά όμως στο τελικό αποτέλεσμα.

Και αυτό μπορεί να προσδώσει μία κάποια δυναμική αύριο, "αφυπνίζοντας" (κατ' αρχήν) βραχυπρόθεσμους παίκτες.

Επιστροφή στις 860 μονάδες με τις συναλλαγές να περιορίζονται, υπέρβαση των 860 με τον πήχη υψηλότερα προς τις 880 μονάδες, όπου και το (άνω) όριο του εύρους συσσώρευσης για τον Γενικό Δείκτη.

Υποτονικό το κλίμα, από την αρχή της συνεδρίασης και για τα 3 /4 με τζίρο, που μέχρι τις 15.45' δεν ξεπερνούσε τα 18 εκατ. ( ! ) με την διακύμανση σε στενά όρια και μετρημένες τις ευκαιρίες για stock picking.

Ωσπου ανακοινώθηκε ο πληθωρισμός Ιουλίου στις ΗΠΑ, με το 8,5% να ξεπερνά τις προβλέψεις των αναλυτών και να σηματοδοτεί την πρώτη διόρθωση του δείκτη από τα υψηλά 41 ετών (!!).

Αφορμή για άρδην αλλαγή κλίματος στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης, ράλι για τα treasuries, "βουτιά" για το δολάριο και σ' ένα από τα ζητήματα, που "καίνε" το μέσο Αμερικάνο σημαντική μείωση στις τιμές της βενζίνης.

Σχεδόν αντανακλαστικά η "αφύπνιση" από Φρανκφούρτη, Παρίσι, Λονδίνο μέχρι την Αθήνα. Ενδεικτικό το γεγονός πως στις 16.00' η αξία συναλλαγών στο ΧΑ ενισχύθηκε στα 22 εκατ. για να φτάσει τα 34 εκατ. στις 17.00' .

Εμφανής η επιτάχυνση των εντολών από την πλευρά των long σε μία εύλογη προσπάθεια προεξόφλησης μίας ανοδικής κίνησης σήμερα-αύριο στην Wall Street.

Αίφνης ενδιαφέρον για την πλειονότητα των μετοχών του FTSE25, τράπεζες και blue chips, με την συνεδρίαση να αποκτά σχετικό ρυθμό και ζωντάνια εν όψει του τελευταίου 15' και των δημοπρασιών.

Τελικές τιμές, για τον ΓΔ στις 875,47 (1,86%) πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας των 876,46 μονάδων.

Στις 2.109,48 (1,88%) ο FTSE25, στις 564,57 (2,88%) ο ΔΤΡ και στις 1.396,91 (1,82%) ο FTMidCap.

Σε Mytilineos, Alpha Bank, Eurobank, ΟΠΑΠ, Εθνική, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Πειραιώς, Lamda Development, Jumbo και Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, Viohalco, Ideal Holdings, TEΡΝΑ Ενεργειακή, ΤΙΤΑΝ, ΑΔΜΗΕ, Coca Cola HBC, Cenergy Holding, PVMezz να διαμορφώνουν μία αξιόμαχη 20άδα.

Μένει να φανεί εάν οι αγοραστές σε τιμές ανοδικές (από τις 16.30' και μετά) θα επιβεβαιωθούν στην εκτίμηση τους για την "τιμολόγηση" των νέων στην συνεδρίαση στην Νέα Υόρκη. Και το σημαντικό, πως θα εκλάβουν οι αναλυτές, εάν δηλαδή μπορεί να αποτελέσει το άλλοθι, για να προδιαγράψει αλλαγή στάσης η Fed, και εάν διευκολύνει την επικεφαλής της ΕΚΤ εν όψει της συνεδρίασης της 8ης Σεπτεμβρίου. Θα μπορούσε η διόρθωση του πληθωρισμού να οδηγήσει σε σταδιακή χαλάρωση της "σφικτής" νομισματικής πολιτικής; Το έδαφος καλλιεργείται εδώ και μέρες στις ΗΠΑ προς αυτή την κατεύθυνση. Θα δείξει.

Προσώρας, κυρίως οι traders έχουν λάβει θέσεις (ξεκινώντας ενεργότερα από τις 16.00' και μετά σταδιακά) φτάνοντας μέχρι υψηλές τιμές ημέρας στο "κλείσιμο".

Η άνετη επαναφορά πάνω από τις 2.100 μονάδες για τον FTSE25 συνδυαστικά με την κίνηση του ΔΤΡ προς τις 570 μονάδες ξανά δίνουν το πλεονέκτημα στους long, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Αγορές σε υψηλές τιμές (λ.χ Πειραιώς 5,47%, Viohalco 5,11%, ΔΕΗ 4,79% κ.α.) trading στον τίτλο της Coca Cola HBC (2,55%) εν όψει της ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων αύριο πρωϊ (σε Λονδίνο και Αθήνα), εντολές σε Mytilineos, ElvalHalcor, Εθνική, ΟΤΕ, Alpha Bank έγιναν και στην λογική της βραχυπρόθεσμης προεξόφλησης.

Εκ προοιμίου γνωστό, πως η Wall Street θα έδινε τον ρυθμό και ο πληθωρισμός την κατεύθυνση της τάσης, ωστόσο για ακόμη μία φορά επιβεβαιώθηκε ο μεγάλος βαθμός συσχέτισης όχι μόνον του "ρηχού" ΧΑΑ αλλά αγορών όπως της Φρανκφούρτης ή του Παρισιού.

Με την τελική σχέση 77/27 να δημιουργεί προσδοκίες-στους long- για αύριο.

Με αρκετά mid&small caps να επανέρχονται (ΒΙΟΤΕΡ, MIG, Fourlis, Entersoft, Profile, Intralot, ΚΡΙ-ΚΡΙ κ.α.)

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v