Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Με μικρό προβάδισμα οι αγοραστές

Δημιουργεί προσδοκίες για τη συνέχεια η χθεσινή αναρρίχηση του Γενικού Δείκτη ως τις 860 μονάδες. Οι ανάσες για τους long, η τάση στις αγορές, τα ανοιχτά μέτωπα και οι μετοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο.

Χρηματιστήριο: Με μικρό προβάδισμα οι αγοραστές

Επιφυλακτικές κινήσεις στην Wall Street, σε ανάλογο ρυθμό οι αγορές στην Ασία και στην αναμονή Ευρώπη
και Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η ανακοίνωση στοιχείων πληθωρισμού (Ιουλίου) στις ΗΠΑ, αύριο Τετάρτη, θα "δείξει" την-κατ' αρχήν- βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς της Νέας Υόρκης. Εάν το χθεσινό 4.140,06 (-0,12%) θα οδηγήσει προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Ομως, με ανοιχτό-πλέον- το νέο μέτωπο της Ταϊβάν, οι καταγγελίες πως η Κίνα ετοιμάζει επίθεση διατηρεί το θερμόμετρο στο "κόκκινο", με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.

Στα επί μέρους αλλά με σημασία: το σενάριο 20-20-20 για το φ/α που μπορεί να δώσει διέξοδο στην Γερμανία.
Πληθαίνουν τα αρνητικά οικονομικά στοιχεία για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε, ωστόσο για τον DAX το χθεσινό 0,84% στις 13.687,69 μονάδες ήταν, τεχνικά, σημαντική "ανάσα" για τους long.

"Βουτιά" 64% για τις πωλήσεις της Tesla στην Κίνα, με "βάρος" στην διαμόρφωση των δεικτών η μετοχή, σε μία συγκυρία που "μετρούν" και τα μεγέθη 6μηνου.

Σε αυτό το περιβάλλον, και με επιπλέον εγγενείς αστάθμητους παράγοντες η διαχείριση τους από πωλητές-αγοραστές στο Χρηματιστήριο Αθηνών δημιούργησε προσδοκίες για την συνέχεια.

Ανοιχτό το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων αλλά "όχι" εκλογές, σημειώνει η Μαρίνα Μάνη σχετικά με τις εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο και το τελευταίο ("όχι" εκλογές) ήταν, σύμφωνα με χρηματιστές η αφορμή για την θετική εικόνα της αγοράς.

Στις 860,32 (1,31%) ο ΓΔ, με τον FTSE25 στις 2.073,53 (1,37%), τον ΔΤΡ στις 543,94 (1,32%) και τον FTMidCap με 0,47% στις 1.375,46 μονάδες.

Συγκριτικά ικανοποιητικές οι συναλλαγές, κυρίως από τις 14.00'-14.30' (μετά τις δηλώσεις Μητσοτάκη) σε μετοχές των ΟΠΑΠ, Alpha Bank, OTE, Mytilineos, Εθνική από την πλευρά των αγοραστών. Ειδικά όταν φάνηκε να "λύνονται" μετά τις 14.30'.

Το ένα μέτωπο- πολιτικό- θα συντηρηθεί όπως θα συντηρηθεί, ένα άλλο-διαχρονικό- με την εξ΄ανατολών γείτονα (ξανά) ανοίγει με τον απόπλου-σήμερα- του γεωτρύπανου "Αμπντούλ Χαμίτ Χαν" συντηρώντας την ένταση για τις προσεχείς ημέρες του Αυγούστου.

Ωστόσο, η αγορά, οι επενδυτές συνεχίζουν εν μέσω προκλήσεων με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει, κατ' αρχήν για μέχρι και το "κλείσιμο" της Παρασκευής (καθότι ακολουθεί η αργία της Δευτέρας).

Στα οικονομικά αποτελέσματα, στις διεργασίες στο προσκήνιο-κυρίως το παρασκήνιο- το ενδιαφέρον με την Coca Cola HBC να ανακοινώνει το 6μηνο, μεθαύριο Πέμπτη πριν την έναρξη της συνεδρίασης.

Εξέλιξη της τελευταίας στιγμής, η CC/HBC εξαγοράζει την Three Cents, συμφωνία που αφορά άμεσα την εισηγμένη αλλά και την επίσης εισηγμένη IDEAL Holdings. Για την τελευταία έχει ενεργοποιηθεί η διαδικασία δημόσιας πρότασης για την Byte.

Περίπτωση ενδεικτική της αλληλεπίδρασης μεταξύ εισηγμένων, κάτι που διευκολύνει τη μόχλευση σε τμήματα της αγοράς.

Οπως επίσης η συμφωνία εξαγοράς του Mc Arthur Glenn από την Lamda Development, εξέλιξη που (έμμεσα) αφορά την Reds/Καμπάς συνακόλουθα τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Επιπρόσθετα το χθεσινό 2,48% για τη μετοχή του ΟΠΑΠ στα 13,61 ευρώ (υψηλό ημέρας) με το μεγαλύτερο τζίρο καταδεικνύει το ενδιαφέρον από την πλευρά των αγοραστών.

Οι προοπτικές για ανάπτυξη, η στήριξη της ΕΚΤ καίριοι λόγοι, που η Scope Ratings "τιμολογεί" θετικά τις προοπτικές της χώρας. Που ετοιμάζεται από 20 Αυγούστου να εξέλθει από το καθεστώς "ενισχυμένης εποπτείας" σε απλή (όπως τα άλλα μέλη).

Το Σάββατο-μετά της Παναγίας- η συγκεκριμένη εξέλιξη, που εύλογα η κυβέρνηση θα επιδιώξει να "κεφαλαιοποιήσει". Ορόσημο και ενδεχόμενο, που θα "παιχτούν" και χρηματιστηριακά, με τους long να έχουν- και πάλι- μικρό και αμφίβολο πλην όμως προβάδισμα.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v