Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ισχυρή άνοδος με… ανίσχυρο τζίρο

Επέστρεψε στις 860 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με τις συναλλαγές να περιορίζονται. ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Lamda Development και Πειραιώς οι μεγάλοι κερδισμένοι. Στασιμότητα για ΔΕΗ και Eurobank. Η τεχνική εικόνα.

Χρηματιστήριο: Ισχυρή άνοδος με… ανίσχυρο τζίρο

Ξεκίνησε με επιφυλάξεις, ολοκληρώθηκε με χαμόγελα για τους long. Ο λόγος για την σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που εξ' αιτίας της ισχυρής διόρθωσης της Παρασκευής και της όξυνσης του πολιτικού κλίματος είχε δώσει οριακό προβάδισμα στους short.

Επιφυλακτικότητα, που μετά τις πρώτες συγκρατημένες εντολές από την πλευρά των πωλητών, μετριάσθηκε.

Η όποια προσφορά απορροφήθηκε στα 15'-20' , ακολούθησε "γύρισμα" και άνοδος (σχήμα V) στο ημίωρο για να μην ξανακοιτάξουν-έκτοτε- πίσω οι αγοραστές.

Αποτέλεσμα, το "άνοιγμα" από τις 848,53, η διολίσθηση έως τις 846,94 και η σταδιακή αντίδραση προς τις 860 μονάδες, για τον Γενικό Δείκτη.

Εκ προοιμίου γνωστό, πως οι ενεργοί επενδυτές θα περίμεναν την δήλωση Μητσοτάκη για τις υποκλοπές, δεδομένου του κλίματος που είχε παροξυνθεί από τα μέσα της Παρασκευής.

Προηγήθηκαν η ανακοίνωση των στοιχείων πληθωρισμού για τον Ιούλιο, που στάθηκε η πρώτη αφορμή για να βγουν αγορές σε τραπεζικά χαρτιά και συγκεκριμένα blue chips.

Θηριώδη τα μεγέθη για την κοινωνία, το μεγαλύτερο μέρος της επιχειρηματικότητας αλλά αυτό που "τιμολογήθηκε" θετικά ήταν το 11,6% από 12,1% τον Ιούνιο. Η πρώτη, μικρή μεν, υποχώρηση δε από τον Ιανουάριο. Τάση, που θα πρέπει να επιβεβαιωθεί (ή όχι ) Αύγουστο-Σεπτέμβριο (τρίτο τρίμηνο) για να αρχίσει να προεξοφλείται από την αγορά.

Εύλογη η προσοχή στις πρωθυπουργικές δηλώσεις, ολίσθημα κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη τα όσα διαδραματίστηκαν, το ταμπλό "έγραψε" νέες αγορές, επιτάχυνση ροής εντολών και ένα δίωρο μεστό μέχρι την λήξη της συνεδρίασης.

Ο τελικός απολογισμός θετικός, με τον ΓΔ στις 860,32 (1,31%), τον FTSE25 στις 2.073,53 (1,37% ) και τον ΔΤΡ στις 543,94 (1,32%)

Συναλλαγές λιγότερες από την Παρασκευή- αρκετά χαμηλότερα και του μέσου όρου εβδομάδος- καθώς το ρίσκο το ανέλαβαν προφανώς λιγότεροι με μικρότερη έκθεση.

Ωστόσο οι τζίροι ήταν στοχευμένοι σε μετοχές των ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Mytilineos, OTE, Εθνική, Πειραιώς, Lamda Development, Motor Oil, Jumbo, Autohellas, Quest, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΙΤΑΝ κ.α.

Ικανοποιητική διασπορά, με αγορές από "ισχυρά χέρια" σε συγκεκριμένες περιπτώσεις μετοχών που ενισχύθηκαν σε "τοπικά υψηλά". Αφορμή είτε επιχειρηματικές εξελίξεις (λ.χ. απόκτηση του Mc Arthur Glenn από την Lamda Development) που ενεργοποίησαν αγορές σε Lamda Development (6 ευρώ με 5,26%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (1,83 με 7,02%), Reds/Καμπάς (2,01 με 1,77%) είτε τα νεότερα από εξωτερικό-εσωτερικό (ενδεικτικά το 2,34% στα 12,24 της ΤΙΤΑΝ μετά την έγκριση οικονομικού πακέτου από την Γερουσία των ΗΠΑ) αλλά και την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων (λ.χ Coca Cola HBC στα 23,02 με 0,96% και αναμονή για το πρωϊ της Πέμπτης).

Παράλληλα η εμφάνιση ισχυρών αγοραστών σε "βαριά" χαρτιά-με σηματωρό τον ΟΠΑΠ- όχι μόνο ανέτρεψε το μειονέκτημα (της εισαγωγής νέων μετοχών) αλλά εξελίχθηκε σε "ψήφο εμπιστοσύνης" για την συνέχεια.
Από τα 13,28 στα 13,61-υψηλό ημέρας- με άνοδο 2,48% με αυξημένες συναλλαγές. Οπως και σε Mytilineos (14,85), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (9,74), Quest (4,255) και φυσικά ΟΤΕ που με ευκολία επανήλθε πάνω από τα 17 ευρώ.

Κινητικότητα σε ευρύτερο μέρος του ταμπλό, αποτυπώνεται στην σχέση 65/33 ανοδικών/πτωτικών, στην επαναφορά της μόχλευσης σε mid caps (Πλαστικά Θράκης, AVAX, Intrakat, Autohellas, Ideal, Reds/Καμπάς).

Μετά την σημερινή εμφανή επικράτηση των long ανεβαίνουν τα stops για ΓΔ και FTSE25, όπως "δείχνουν" τα αντίστοιχα διαγράμματα.

Tα στοπ στο Intraday σε ΓΔ και FTSE 25 ανέβηκαν στο 868 και 2039 σε κλείσιμο ώρας. Μένει να δούμε σε πρώτη φάση μία κατοχύρωση του 862 σε κλείσιμο αν θέλει να δοκιμάσει και πάλι κίνηση κοντά στα υψηλά ημέρας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v