Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Το σενάριο συσσώρευσης και οι εκπλήξεις

Ο περιορισμένος τζίρος αφήνει λίγα περιθώρια για σημαντικές κινήσεις το επόμενο διάστημα. Σε διαδικασία stock picking βρίσκονται οι επενδυτές περιμένοντας σήμερα τα νέα για τον πληθωρισμός στις ΗΠΑ.

Χρηματιστήριο: Το σενάριο συσσώρευσης και οι εκπλήξεις

Ο πληθωρισμός στο επίκεντρο της προσοχής (και) των επενδυτών. Απώλειες στις αγορές της Ασίας μετά την ανακοίνωση στοιχείων για την οικονομία της Κίνας, στο "κόκκινο" η προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης σε αναμονή αντίστοιχων για την οικονομία των ΗΠΑ.

Στην χθεσινή συνεδρίαση στην Wall Street η τεχνολογία μπορεί να ήταν το "βαρίδι" για την αγορά, πλην όμως η διόρθωση για τον S&P 500 κατά 0,42% στις 4.122,47 μονάδες δεν ακυρώνει το long ενδεχόμενο (σε διαστήματα μηνός και 3μηνου).

Σε αναμονή οι επενδυτές και στα ευρωπαϊκά, στην Φρανκφούρτη μετά από διόρθωση του DAX στις 13.534,97 (-1,12%), στο Λονδίνο με οριακή άνοδο για τον FTSE 100 στις 7.488,15 (0,08%).

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο τζίρος των 33,660 εκατ. είναι ενδεικτικός τόσο του μειωμένου επενδυτικού ενδιαφέροντος όσο της "ρηχότητας" της αγοράς, καθώς αδυνατεί να προσελκύσει σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια. Ετσι, στα "ρηχά" η χθεσινή συνεδρίαση, με μονόδρομο το stock picking, με συναλλαγές στις λίγο ως πολύ συνήθεις μετοχές-επιλογές χωρίς να δίνεται ουσιαστική κατεύθυνση είτε για υπέρβαση των 880 είτε για διόρθωση χαμηλότερα των 840 μονάδων.

Από τις 859,52 (-0,09%) ο ΓΔ, από τις 2.070,49 (-0,15%) ο FTSE25, από τις 548,78 (0,89%) ο ΔΤΡ και τις 1.371,89 (-0,26%) ο FTMidCap.

Η ετεροχρονισμένη διόρθωση για τη μετοχή του ΟΠΑΠ στα 13,31 (-2,20%), οι πωλητές στον ΟΤΕ στα 16,86 (-1,11%) αλλά και σε Motor Oil (17,15), Mytilineos (14,82), ΔΕΗ (5,745), Jumbo (15) "βάρυναν" στην συνεδρίαση.

Οπως σημειωνόταν -από το προσυνεδριακό σχόλιο- σε μία τόσο "ρηχή" αγορά αρκεί να βγει ένας μεσαίας δυναμικότητας πωλητής (ή αγοραστής) για να κλίνει (ή αντιδράσει), σε μία συγκυρία -που όπως σημείωναν από την Παρασκευή χρηματιστές- η πολιτική παράμετρος επηρεάζει -διακριτά- την στάση ορισμένων επενδυτών.

Η υπόθεση των υποκλοπών αυξάνει το ρίσκο της χώρας, είναι η διάγνωση του Dr Money και όντως με όσους παράγοντες έχω συζητήσει το συγκεκριμένο ζήτημα αναφέρεται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Παράμετρος στην οποία αναφερθήκαμε με το που... έσκασε, εστιάσαμε σε αυτήν από το "γύρισμα" στα μέσα της Παρασκευής αφήνοντας "σκιές" στη συνέχεια.

Συνεπώς, θεωρώντας ως πιθανότερο ενδεχόμενο αυτό της συσσώρευσης σε εύρος όχι μεγαλύτερο των 40 μονάδων (880-840) το stock picking παραμένει μονόδρομος. Με ικανοποιητικά αποτελέσματα και "ταμείο" λ.χ. ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Sarantis, IDEAL, Byte, AVAX, Revoil κ.α. πλην όμως αυτό δεν είναι αγορά, δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ.

Τασικά, τα futures του S&P 500 θα διαμορφώνουν τάση στα ευρωπαϊκά, η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων 6μηνου της Coca Cola HBC -αύριο πρωϊ- μπορεί να επηρεάσει (κυρίως) όσους είναι τοποθετημένοι στα ΣΜΕ του δείκτη.

Το ηχηρό "ΟΧΙ" των Mytilineos, ΗΡΩΝ, Motor Oil στην αποθήκευση αερίου στην Ιταλία, όπως σημειώνει από νωρίς η Αθηνά Καλαϊτζόγλου χρήζει προσοχής μήπως και εξελίχθεί σε κάτι πιο σύνθετο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v