Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Χωρίς καύσιμα, έχασε δυνάμεις η αντίδραση

Αποσυντονίστηκε η εγχώρια αγορά από τα υπόλοιπα χρηματιστήρια παρά την αρχική προσπάθεια να ακολουθήσει το διεθνές ριμπάουντ, μετά τη «βουτιά» δια χειρός Πάουελ της Fed. Πωλήσεις σε τράπεζες και blue chips. Ποιες μετοχές αντιστέκονται.

Χρηματιστήριο: Χωρίς καύσιμα, έχασε δυνάμεις η αντίδραση

Ισχυρή αντίδραση στα ευρωπαϊκά, εξασθένησε το Χρηματιστήριο Αθηνών παρά τη θετική εικόνα και στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης.

Στη Φρανκφούρτη, οι επενδυτές συντηρούν τον αρχικό ρυθμό αγορών, με αποτέλεσμα ο DAX να αντιδρά 1,83% στις 13.130 μονάδες, στη Wall Street τα futures του S&P500 παραπέμπουν σε «άνοιγμα» από 0,83% υψηλότερα, τις 4.064 μονάδες.

Σε αναμονή των ανακοινώσεων της Eurostat -για τον πληθωρισμό Αυγούστου- αύριο Τετάρτη στα ευρωπαϊκά, σε προσπάθεια εξισορρόπησης μετά τις δηλώσεις Πάουελ στη Wall Street.

Σε αυτό το κλίμα στις διεθνείς αγορές, θα περίμενε κάποιος πως στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου οι επενδυτές αρχικά συντονίστηκαν με τον... βηματισμό των Ευρωπαίων, θα συνέχιζαν ανάλογα.

Και όμως το αρχικό συν προς τις 880 μονάδες σταδιακά -και σε δύο φάσεις- έγινε μείον προς τις 866 μονάδες.

«Γύρισμα» τόσο του ΔΤΡ από τις 568,49 στις 559,26, όσο του FTSE25 από τις 2.120,45 στις 2.087,36 μονάδες με συντονισμένες ρευστοποιήσεις. Σε πρώτη φάση από τις 11:30 και σε δεύτερη μετά τις 13:30, με χρηματιστηριακούς παράγοντες να αποδίδουν το αρνητικό «γύρισμα» κυρίως στο κλείδωμα θέσεων από 2-3 εγχώριους διαχειριστές.

Πρακτικά, γίνεται λόγος για πωλήσεις στο πλαίσιο «κλεισίματος» μηνός Αυγούστου, με συνέπεια η μέτρια προσφορά να πιέζει χαμηλότερα συγκεκριμένες μετοχές.

Πρόκειται για (κυρίως) τραπεζικές θέσεις, διακριτό στην περίπτωση των Alpha Bank, Εθνικής, Eurobank και Πειραιώς, αλλά και blue chips όπως λ.χ. ΟΠΑΠ.

Ωστόσο, είναι εμφανής και η απουσία ουσιαστικού ενδιαφέροντος από την πλευρά των αγοραστών, με συνέπεια να «βαραίνει» η τάση, από τις 13:30 και μετά.

Στα 22 εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών, ενισχύοντας την ανωτέρω εκτίμηση.

Αλλαγή τάσης για δείκτες και blue chips, που παρασύρει ευρύτερο μέρος της αγοράς.

Ενδεικτική η ανατροπή της σχέσης ανοδικών/πτωτικών από τις 57/12 στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης στις
40/59 πριν λίγο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v