Δείχνει... άμυνες το Χρηματιστήριο

Πτωτικά αλλά χωρίς «εντάσεις» η κίνηση των βασικών δεικτών παρά την αρχική πίεση που εκδηλώθηκε. Εθνική και δεικτοβαρή blue chips λειτουργούν ως ανάχωμα. Ρευστοποιήσεις στον τίτλο της Coca Cola.

Δείχνει... άμυνες το Χρηματιστήριο

Με σημαντικές απώλειες στα ευρωπαϊκά, διακριτή προσπάθεια διαχείρισης στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Συνεχίζουν απ' εκεί που «έκλεισαν» τον Αύγουστο οι κινήσεις των επενδυτών, με πωλήσεις σε ευρύ φάσμα μετοχών από Φρανκφούρτη, Λονδίνο, μέχρι Μιλάνο. Ενισχυτικά για τους short η αρνητική τάση στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης.

Σε αυτό το αρχικό κλίμα, στα καθ' ημάς η συνεδρίαση ξεκίνησε με εντολές πώλησης έως 3,35% χαμηλότερα στα 22,55 ευρώ στη μετοχή της Coca Cola HBC. Κατά κύριο λόγο εισαγόμενες από ανάλογες στη μετοχή της CCH στο Λονδίνο, όπου ο FTSE 100 διορθώνει 0,95% στις 7.213 μονάδες.

Συνέπεια, η διόρθωση για τον FTSE25 έως τις 2.039 μονάδες, αντίστοιχα για τον ΓΔ έως τις 848 μονάδες. Με συναλλαγές αξίας 1,2 εκατ. στα πρώτα 10', διάστημα στο οποίο ενεργοποιήθηκαν αντισταθμιστικά εντολές αγοραστών σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, δύο «βαριών» μετοχών που είχαν μείνει πίσω το τελευταίο διάστημα.

Αποτέλεσμα, την ώρα που ο DAX έχανε 1,30% στις 12.672 υπό το βάρος και των futures του S&P 500 κατά 0,70% χαμηλότερα στις 3.928 μονάδες στο ΧΑ, με τον τζίρο να φθάνει τα 2,8 εκατ., οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες περιορίζονταν εν μέρει.

Εθνική από τον τραπεζικό κλάδο και κυρίως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ από τα blue chips με συνδρομή των Mytilineos, Lamda Development, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, Jumbo, AEGEAN λειτουργούσαν ως hedging στις ρευστοποιήσεις των πωλητών.

Σχετικά ισορροπημένη η τάση σε ένα σημαντικό μέρος του ταμπλό, με Cenergy Holdings, Intrakat, Profile και Πλαστικά Θράκης να ξεχωρίζουν από τα mid caps.

Ενδιαφέρουσα η περίπτωση της Cenergy Holdings καθώς η Orsted ανακοίνωσε τη λειτουργία του μεγαλύτερου παράκτιου αιολικού πάρκου στον κόσμο, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εξέλιξη που ενδεχομένως να αφορά και την ελληνική εταιρεία.

Attica Bank με τη μεγαλύτερη άνοδο, με νέα διευθύνουσα και παράταση (2 εβδομάδων) για την υποβολή επιχειρησιακού/κεφαλαιακού σχεδίου στην ΤτΕ.

Στα 3,2 εκατ. η αξία συναλλαγών, με τη συμπλήρωση του πρώτου ημιώρου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v