Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πού αντλούν το πλεονέκτημα οι πωλητές

Το βαρύ τοπίο που διαμορφώνεται στη διεθνή οικονομία σκιάζει την εγχώρια αγορά και συγκρούεται με τα καλά αποτελέσματα 2ου τριμήνου που ανακοινώνουν μεγάλες εισηγμένες. Ποια είναι τα ορόσημα για τις επόμενες συνεδριάσεις.

Χρηματιστήριο: Πού αντλούν το πλεονέκτημα οι πωλητές

Μετά τον «κόκκινο» Αύγουστο, η αρχή του Σεπτεμβρίου ακόμη δυσκολότερη, έτσι όπως ξεκινάει από τις αγορές της Ασίας.

Με σερί 4 πτωτικών συνεδριάσεων το «κλείσιμο» του Αυγούστου στη Wall Street, με τον S&P 500 περί τις 45 μονάδες χαμηλότερα από το όριο των 4.000 και με τους short να διατηρούν το πλεονέκτημα καθώς νωρίτερα στην προθεσμιακή της Νέας Υόρκης τα futures του δείκτη παρέπεμπαν ακόμη χαμηλότερα. Από τις 3.932 μονάδες, ενώ αρνητική διαμορφωνόταν η τάση και για τα Συμβόλαια του DAX. Από τις 12.835,26, με σημαντική διόρθωση 4,78% τον προηγούμενο μήνα.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με όλα τα στραβά και τις παθογένειές του, ο Σεπτέμβριος ξεκινάει με οριακά αρνητική απόδοση (-0,86%) για τον Γενικό Δείκτη, με απώλειες για τα blue chips (-1,34%), αλλά με οριακά θετική απόδοση (0,73%) για τον Δείκτη Τραπεζών. Πρακτικά με το αρνητικό φώτο φίνις των τελευταίων συνεδριάσεων του Αυγούστου διαγράφηκε η ανοδική διόρθωση που είχε προηγηθεί, ακυρώθηκε το σενάριο της συνέχισης της κίνησης του Ιουλίου, αλλά συντρέχουν λόγοι για να μην εγκαταλείψουν τη «μάχη» του Σεπτεμβρίου οι long.

Προφανώς πτωτική η παρακαταθήκη για σήμερα-αύριο, τις πρώτες δύο συνεδριάσεις ενός μήνα που στη διάρκειά του θα διακυβευτούν πολλά. Από το διπλό μέτωπο πληθωρισμού/επιτοκίων - ενεργειακού, με την προσοχή στο 2ήμερο 8ης-9ης Σεπτεμβρίου στη συνεδρίαση της ΕΚΤ και την έκτακτη Σύνοδο των υπ. Ενέργειας, μέχρι το πολιτικό σκηνικό -σε ό,τι μας αφορά- στην Ευρώπη, με τις εκλογές της 25/9 στην Ιταλία.

Ωστόσο οι long έχουν πλεονεκτήματα, την καλή εικόνα ομίλων, εισηγμένων -ειδικότερα για το δεύτερο 3μηνο-, την ανθεκτικότητα/ευελιξία, τις προοπτικές παρά τις ουσιαστικές αντιξοότητες.

Η περίπτωση της Alpha Bank με Reggeborgh ενισχυτική της εκτίμησης πως το «έξυπνο χρήμα» είναι ενεργό αλλά συνάμα επιλεκτικό, εξηγεί δε τη διαφοροποίηση μεταξύ εισηγμένων του ίδιου κλάδου. Τάση που διαμορφώθηκε και στα blue chips, λ.χ. Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Quest, Lamda Development, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Mytilineos είχαν έναν θετικό Αύγουστο, δικαιολογώντας την τακτική του stock picking, που εξ ανάγκης ακολούθησαν οι επενδυτές.

Ανάλογη εικόνα και στα mid caps, με θετική διαφοροποίηση για Entersoft, AVAX, EpsiloNet, ΕΥΑΘ, ΕΧΑΕ, Ideal Holdings, BriQ, Τεχνική Ολυμπιακή, Πλαστικά Θράκης, Autohellas, Premia.

Συνεπώς, με αυτά ξεκινάμε: με άμυνα, δίνοντας προσοχή σε στηρίξεις και περιθώρια μεταβολής (απωλειών/stop loss), με γνώμονα και τα οικονομικά αποτελέσματα, επιχειρηματικές διεργασίες, προοπτική κλάδων και επιλεκτικότητα (αναγκαστικά).

Και βλέπουμε...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v