Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτική τροχιά με προβληματικό τζίρο στο Χρηματιστήριο

Στα όρια των 840 μονάδων υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, με τις συναλλαγές σε συγκριτικά χαμηλά επίπεδα. Πιέσεις για τα διυλιστήρια, ενόψει έκτακτης φορολόγησης. Μεικτά πρόσημα για τις τράπεζες, ξεχωρίζει η Πειραιώς, άνοδος για Coca Cola.

Πτωτική τροχιά με προβληματικό τζίρο στο Χρηματιστήριο

Χωρίς διαθέσεις ουσιαστικών αλλαγών το χρηματιστηριακό τοπίο σε Ευρώπη και Χ.Α., με τους κύριους ευρωπαϊκούς δείκτες να επιμένουν σε θετικό βηματισμό και μικρά κέρδη και τον Γενικό Δείκτη του ελληνικού Χρηματιστηρίου να συνεχίζει να ταλαιπωρείται, αλλάζοντας πρόσημα πέριξ του ψυχολογικού ορίου των 850 μονάδων.

Εξαιρετικά προβληματική η εικόνα της συναλλακτικής δραστηριότητας, δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για τη συνέχεια, αν το Χ.Α. συνεχίσει με τους ίδιους συναλλακτικούς ρυθμούς.

Στα όρια των 840 μονάδων υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης με τζίρος στα 21 εκατ., από αυτά, τα 20 εκατ. αφορούν συναλλαγές μέσα στα όρια του FTSE25, ενώ όλα δείχνουν ότι και σήμερα, μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση θα παραμείνουν στο περιθώριο του ενδιαφέροντος, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Οι προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΕΤΕ) στο 0,8 εκατ.

Συνεχίζονται οι πιέσεις για τις μετοχές των Διυλιστηρίων (Ελ. Πετρέλαια -1,22%, Motor Oil -2,27%), μετά την είδηση για πιθανή έκτακτη φορολόγηση των κερδών του 2022, όμως αξίζει να σημειωθεί η αντίδραση των δύο τίτλων από τα πρωινά χαμηλά. Η μετοχή των ΕΛΠΕ βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 6,32 ευρώ (-3,81%) και αυτή της ΜΟΗ μέχρι τα 16,7 ευρώ (-2,91%).

Από από τις υπόλοιπες δεικτοβαρείς μετοχές, αξιοσημείωτες απώλειες σημειώνουν μόνο οι ΕΤΕ (-1,13%), ΔΕΗ (-1,66%) και Σαράντης (-1,15%).

Από τους τίτλους που διεκδικούν υψηλότερες αποτιμήσεις, τα μεγαλύτερα κέρδη για Πειραιώς (+2,73%), ΕΕΕ (+1,05%), ΕΛΧΑ (+1,49%) και Μυτιληναίο (+1,16%), ενώ όλες οι υπόλοιπες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης περιστρέφονται πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος.

Άπνοια ενδιαφέροντος σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την αναλογία ανοδικών (50) - πτωτικών τίτλων (66), με «πράσινες» εξαιρέσεις τις μετοχές των ΕΧ (+9,52%), ΕΠΣΙΛ (+6,27%), ΕΛΤΟΝ (+3,08%), ΓΕΒΚΑ (+2,59%), ΒΥΤΕ (+2,02%) και ΟΛΘ (+1,66%).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v