Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Συγκρατημένη αισιοδοξία μετά από κέρδη 1,8 δισ. στο τριήμερο

Οιακά κέρδη στο ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη, με το θετικό διεθνές κλίμα να παραπέμπει σε συνέχιση της ανόδου. Στο τραπέζι και κινήσεις αποκόμισης κερδών. Τα σινιάλα από τη χθεσινή συνεδρίαση, η ατζέντα της εβδομάδας.

Χρηματιστήριο: Συγκρατημένη αισιοδοξία μετά από κέρδη 1,8 δισ. στο τριήμερο

Χθες το βράδυ, κλείσιμο Wall Street: Dow Jones 32.381,34 μονάδες (+0,71%), S&P 500 4.110,41 μονάδες (+1,06%) και Nasdaq 12.266,41 μονάδες (+1,27%).

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones, 27 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και μόλις 3 με αρνητικό, ενώ οι βασικοί δείκτες στη Wall συμπλήρωσαν τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις Ξένων διαχειριστών, «είδηση-σηματωρός για την περαιτέρω πορεία των αμερικανικών μετοχών θα είναι η σημερινή ανακοίνωση της πορείας του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, που θα παίξει σημαντικό ρόλο για τις περαιτέρω κινήσεις της Fed».

Σήμερα το πρωί σε Ασία - Ειρηνικό η εικόνα δείχνει απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, έστω και αν τα κέρδη είναι σαφώς πιο ελεγχόμενα.

Για ανοδικό ξεκίνημα με οριακά κέρδη προϊδεάζουν τα futures των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών.

Από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις έρχονται οι βασικοί δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με τον Γενικό Δείκτη να αθροίζει κέρδη 3,33% και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών κέρδη 8,93%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις πρόσθεσαν στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 1,8 δισ. ευρώ, έστω και αν η ανοδική κίνηση δεν συμπεριέλαβε όλο το χρηματιστηριακό ταμπλό.

Από την άλλη, κατά την τελευταία ώρα των χθεσινών συναλλαγών και ενώ οι Ευρωπαϊκές Αγορές κινήθηκαν προς νέα υψηλά ημέρας, στο Χ.Α. οι αγοραστές έμειναν από δυνάμεις, με αποτέλεσμα την αισθητή υποχώρηση των βασικών δεικτών από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά. Έτσι η σημερινή συνεδρίαση θα αναλάβει την «υποχρέωση» να δείξει αν η αντίδραση «έπιασε ταβάνι» ή αν υπάρχουν «καύσιμα» για περαιτέρω ανοδική κίνηση.

Ενδιαφέρον έχει και το ρεπορτάζ της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου, σύμφωνα με το οποίο «η Ελλάδα είναι υπέρ της πρότασης της Κομισιόν να επιβληθεί έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης σε Βιομηχανίες Πετρελαίου, Φυσικού Αερίου, Άνθρακα και στα Διυλιστήρια, με βάση τα φορολογητέα πλεονάσματα κερδών που πραγματοποιήθηκαν το οικονομικό έτος 2022. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η Αθήνα φέρεται αποφασισμένη να εφαρμόσει το μέτρο, ακόμη κι αν δεν το εγκρίνει η Επιτροπή».

Σύμφωνα με την Beta Sec., «από το μέτωπο των εταιρικών ανακοινώσεων αποτελεσμάτων εξαμήνου ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα οι δημοσιεύσεις των ΕΛΧΑ (σήμερα μετά το κλείσιμο), της Αegean (Πέμπτη/τηλεδιάσκεψη Παρασκευή) και της ΣΙΔΜΑ (Παρασκευή). Από πλευράς εταιρικών πράξεων, χωρίς το μέρισμα θα διαπραγματεύονται οι μετοχές των ΕΥΑΠΣ (€0,219) και Alpha Αστικά Ακίνητα (€3,42) αύριο Τετάρτη».

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου (ημέρα triple witching στην Αγορά Παραγώγων) είναι προγραμματισμένες οι ανακοινώσεις της Moody’s και της DBRS για το ελληνικό αξιόχρεο, ενώ την ίδια μέρα αναμένεται το rebalancing για τους δείκτες FTSE Russell, με τις αλλαγές να ισχύουν από τη συνεδρίαση της 19ης Σεπτεμβρίου.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v