Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Βγαίνουν αγοραστές στις τράπεζες

Πάνω από τις 800 μονάδες συντηρείται ο Γενικός Δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές να υπεραποδίδουν με άνοδο άνω του 2%. Κέρδη και για τα blue chips, με τον FT 25 να προσεγγίζει τις 1.930 μονάδες. Δεν ακολουθούν στην άνοδο Jumbo, Aegean, ΟΛΠ.

Χρηματιστήριο: Βγαίνουν αγοραστές στις τράπεζες

Συντηρείται η επιχείρηση ανοδικής διόρθωσης στα ευρωπαϊκά, στα όρια των 800 μονάδων το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με την προσοχή στραμμένη κυρίως στις νέες προειδοποιήσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ, καθώς οι αποδόσεις «χτυπούν» πολυετή υψηλά, με ενδεικτικό το 2,150% του γερμανικού 10ετούς.

Αλλά και στις εξελίξεις σε Ηνωμένο Βασίλειο, Wall Street, με τη στερλίνα σε νέο χαμηλό και τα futures του S&P500 να παραπέμπουν σε άνοιγμα συνεδρίασης από 0,76% υψηλότερα και τις 3.697 μονάδες.

Στις 12.270 μονάδες ο DAX, με την αρχική αντίδραση έως τις 12.414 να εξαερώνεται σε μεγάλο μέρος της.
Ανάλογη κλίση και για τον FTSE100, καθώς από τις 7.073 «βυθίστηκε» στις 6.990 μονάδες.

«Γύρισμα» στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, υπό το βάρος της περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων, απόρροια νέων ρευστοποιήσεων από την πλευρά επενδυτικών χαρτοφυλακίων. Σταθερά στα χαμηλά και η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, επιβαρύνοντας επίσης το ήδη βαρύ κλίμα για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Σε αυτό το περιβάλλον, στο Χρηματιστήριο Αθηνών επιχειρήθηκε η ανάσχεση των στοχευμένων πωλήσεων -ουρά της προηγούμενης εβδομάδας-, με τον Γενικό Δείκτη έως τις 805,35 μονάδες. Με ενισχυμένη ροή εντολών στα πρώτα 45' της συνεδρίασης κυρίως σε τραπεζικές μετοχές και blue chips -ιδίως όσα είχαν υπερπουληθεί το τελευταίο διάστημα.

Κλάδος που ευνοείται περισσότερο -κατ' αρχάς- ο τραπεζικός προσέλκυσε κεφάλαια από την αρχή της χθεσινής συνεδρίασης. Πανευρωπαϊκή η τάση, με τον EuroStoxx Banks στις 82,68 (0,55%) και τον Δείκτη Τραπεζών στις 536 (2,16%).

Ωστόσο τα υψηλότερα επιτόκια ενώ θα ενισχύουν τα αποτελέσματα των τραπεζών, θα επιβαρύνουν το δανειακό σκέλος των επιχειρήσεων. Ενδεικτική η παράθεση στοιχείων για συνολικό δανεισμό των εισηγμένων ύψους 34,2 δισ. (2021), με κύκλο εργασιών 77,5 δισ. και ebitda 10,03 δισ. Δεδομένου ότι από τον Σεπτέμβριο 2021 το ομόλογο (10ετές) έχει «ακριβύνει» 350 μονάδες βάσης, το βάρος για τις εταιρείες μόνο αμελητέο δεν είναι.

Σε Motor Oil, OTE, ΟΠΑΠ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΔΕΗ, Mytilineos κ.α. οι περισσότερες εντολές από την πλευρά των αγοραστών.

Σε Eurobank, Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς με εντολές αγοράς και ενδιαφέρουσες εξελίξεις να δρομολογούνται μετά την επιλογή συμβούλου για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες. Σχετικό παρασκήνιο στον ΧΑΜαιλέοντα.

Στα 22 εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών νωρίτερα, στις 13:30, στις 55/29 η σχέση ανοδικών/πτωτικών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v