Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απνοια στο Χρηματιστήριο, κέρδη για τράπεζες

Στάση αναμονής στις αγορές, ενόψει Συνόδου Κορυφής και κρίσιμων macro στις ΗΠΑ. Περιορισμένες οι συναλλαγές, σε εύρος 5 μονάδων η κίνηση του Γενικού Δείκτη, υπεραποδίδουν οι τραπεζικές μετοχές, πιέσεις για Coca Cola.

Απνοια στο Χρηματιστήριο, κέρδη για τράπεζες

Από τις πιο υποτονικές, άνευρες συνεδριάσεις εδώ και πολλές μέρες στα ευρωπαϊκά, με μόλις 4 εκατ. ευρώ τζίρο ανά ώρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Εμφανής η επιφυλακτικότητα από Φρανκφούρτη, Λονδίνο, μέχρι Πράγα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την ενεργειακή κρίση.

Μεικτές τάσεις για DAX, FTSE100, διακύμανση σε στενά εύρη, οριακές μεταβολές στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης.

Νηνεμία πριν...; στις αγορές μετοχών, ομολόγων, συναλλάγματος, σε μία ομολογουμένως περίεργη αίσθηση αναμονής, με τα στοιχεία για την εργασία στις ΗΠΑ να θεωρείται πως μπορεί να διαμορφώσουν τάση, πλην όμως έκδηλη είναι η στασιμότητα που επικρατεί. Ανάλογη κατάσταση σε αγορές μετοχών, προθεσμιακών συμβολαίων κ.λπ. καιρό έχει να παρατηρηθεί φέτος -χρονιά που η αβεβαιότητα, ρευστότητα και μεταβλητότητα τείνουν να αποτελούν τη νέα κανονικότητα.

Απνοια και στη Λεωφ. Αθηνών, με τη μέχρι τώρα εξέλιξη της συνεδρίασης να παραπέμπει σε τελικό τζίρο ακόμη χαμηλότερο των 45 εκατ. της χθεσινής. Αρκετά χαμηλότερα και του εβδομαδιαίου μέσου όρου.

Μέρα που δεν προσφέρεται καν για ενδοσυνεδριακές κινήσεις, καθώς η διακύμανση του ΓΔ περιορίζεται σε στενωπό μόλις 5 μονάδων. Στις 15 μονάδες το εύρος για τον FTSE25 και στις 11 για τον ΔΤΡ, με τον τραπεζικό κλάδο να παρουσιάζει -ίσως- το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Στις 819,74 ο ΓΔ με 0,36%, στις 1.974 ο FTSE25 με 0,44% και με 1,12% στις 541 ο ΔΤΡ, ο μόνος με διακυμανσιμότητα και τη μεγαλύτερη θετική μεταβολή (5,07%) εβδομαδιαία. Στο 3,39% και 3,68% αντίστοιχα για ΓΔ και FTSE25, και αυτό το θετικό πρόσημο -την πρώτη εβδομάδα Οκτωβρίου- είναι που κρατάμε.

Στον τραπεζικό κλάδο το ενδιαφέρον, στην Εθνική οι περισσότερες συναλλαγές και εύλογα καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αναστασίας Παπαϊωάννου, είναι η συστημική με το πιο προχωρημένο στάδιο αποεπένδυσης του ΤΧΣ.

Στα 3,245 (1,92%) η μετοχή της Εθνικής, ακολουθείται από τον ΟΤΕ στα 15,22 (0,46%) και την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 18,01 (1,75%). Με εβδομαδιαία μεταβολή 9,15% η ΤΕΝΕΡΓ είναι η μετοχή του 25άρη με την υψηλότερη απόδοση.

Σε ΔΕΗ (5,475), ΟΠΑΠ (12,28), Jumbo (13,62), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (8,84) επίσης με αγοραστές και με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές.

Παραμένει μεγάλος ο αριθμός των μετοχών χωρίς μεταβολή, συνολικά 84, ενώ σε πλέον των μισών ο τζίρος δεν ξεπερνά καν τα 1.000 ευρώ.

Σε Intracom, Ideal Holdings, Πλαίσιο, Entersoft, AVAX το περιορισμένο ενδιαφέρον, με το κλίμα ακόμη πιο υποτονικό στα mid caps.

Στις 43/36 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, νωρίτερα στις 14:10.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v