Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πονοκέφαλος για το Χρηματιστήριο η απουσία ξένων και καταλύτη

Εσπασε σερί έξι πτωτικών εβδομάδων αλλά τα περιθώρια για ουσιαστική ανοδική αντίδραση δείχνουν περιορισμένα. Η προσπάθεια διαφοροποίησης από τις διεθνείς αγορές και το πρόβλημα των περιορισμένων συναλλαγών. Η εικόνα στις τράπεζες.

Πονοκέφαλος για το Χρηματιστήριο η απουσία ξένων και καταλύτη

Μεικτές τάσεις την προηγούμενη εβδομάδα στα διεθνή, «ανάσες» στο Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς τερματίστηκε το πτωτικό σερί έξι εβδομάδων με επαναφορά για τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 800 μονάδες, με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο και (υπό) στήριξη από συγκεκριμένα blue chips.

Μένει να φανεί εάν αυτό το διάλλειμα θα μπορούσε να έχει συνέχεια την εβδομάδα, που ξεκινάμε τον ΓΔ από τις 814,06 μονάδες, τον FTSE-25 από τις 1.960,37, τον ΔΤΡ από τις 539,71 και τον FTMidCap από τις 1.268,87 μονάδες.

Μέτριου τζίρου/κόστους η ανοδική διόρθωση σε μία αγορά που παραμένει σε πτωτικό κανάλι σε διάστημα μηνός (-3,31%) αλλά με μικρή ανοδική απόκλιση (1,48%) στο 3μηνο και απώλειες 8,87% για το 2022. Σε διάστημα αρχών έτους η διόρθωση για τον ΓΔ περιορίζεται στο -σχεδόν- 1/3 του DAX και του S&P 500, ενώ είναι εγγύτατα του FTSE 100, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.

Διακριτή η διαφοροποίηση -συγκριτικά πάντα- του χρηματιστηρίου μας (ούτως ή άλλως από πολύ χαμηλότερη βάση εκκίνησης έναντι των διεθνών) τάση που υπό προϋποθέσεις μπορεί να συνεχιστεί και το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Χωρίς ουσιαστική συμμετοχή ξένων, με μεμονωμένες περιπτώσεις εγχώριων θεσμικών να μπορούν να κάνουν την διαφορά η συνέχεια δεν προοιωνίζεται διαφορετική, τουλάχιστον για την προσεχή εβδομάδα. Μέτριες συναλλαγές, χαμηλή συμμετοχή funds και μη ορατός ο καταλύτης που θα άλλαζε την κατάσταση.

Προφανώς η στάση traders, επενδυτών θα εξαρτηθεί τόσο από τις διεθνείς αγορές όσο -στα επί μέρους- από τις διεργασίες, εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο. Στις 3.639,66 ο S&P 500 μετά από την «βουτιά» 2,80% της Παρασκευής, στις 12.273 ο DAX μετά το μείον 1,59% και τα ορόσημα Πέμπτης-Παρασκευής να διαμορφώνουν τάση. Την Πέμπτη ανακοινώνεται ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στην Γερμανία (στο 10% η εκτίμηση) και ΗΠΑ (στο 8,1%) ενώ από Παρασκευή στην Wall Street ανοίγει η αυλαία ανακοίνωσης αποτελεσμάτων τρίτου 3μηνου.

Ξεχωρίζουν JM Morgan Chase, Citigroup, Morgan Stanley, Wells Fargo κ.ά.

Η ανακοίνωση του ΔΚΤ γίνεται σε συγκυρία, που η Fed σχεδιάζει την στρατηγική της για επιτόκια 4,5% και η ΕΚΤ συνεδριάζει στις 27 Οκτωβρίου (στις 1-2 Νοεμβρίου η Fed). Ωστόσο, για την Ευρώπη πέραν του «επιτοκιακού» ενεργεί και το «ενεργειακό» και από αυτή την άποψη αρκετά θα κριθούν στην Σύνοδο της 20-21 Οκτωβρίου. Θα καταφέρει η Ευρώπη να αρθρώσει -επί τέλους- ουσιαστική/αποτελεσματική ενιαία πολιτική ή... θα κινείται στην λογική του Βερολίνου " ...θα διαθέσω 200 δισ. για την στήριξη της Γερμανικής οικονομίας γιατί τα έχω...". Και στην τελική μένει να φανεί εάν το Παρίσι θα συνεχίσει να ανέχεται τη στάση του Βερολίνου. Στις 21 Οκτωβρίου οι πανίσχυρες «αγορές» θα έχουν σαφέστερη εικόνα για που το πάει η Ε.Ε και ανάλογα θα πράξουν.

Το «ενεργειακό» αφορά (και) το ΧΑ, τις εισηγμένες καθώς τα θετικά αποτελέσματα 6μηνου, δύσκολα θα επαναληφθούν το δεύτερο υπό την ασφυκτική πίεση του κόστους και το ενδεχόμενου ενός νέου «ναυαγίου» στις 21 Οκτωβρίου. Προφανώς και το κόστος ενέργειας πιέζει την επιχειρηματικότητα, για αυτό και επείγει η εξεύρεση ορθολογικής πολιτικής στο «επιτοκιακό» δηλαδή να «βάλει πλάτη» και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Στα επί μέρους, αύριο Δευτέρα το μετρό κάνει «τέρμα» στον Πειραιά το μετρό, με 3 νέους σταθμούς να παραδίδονται στο κοινό. Μέσα της εβδομάδος η Autohellas «περνά» την επιστροφή κεφαλαίου (1 ευρώ/μτχ), η δε Entersoft δείχνει μία πρώτη εικόνα μεγεθών τριμήνου.

Κατασκευές-υποδομές και πληροφορική είναι κλάδοι, που συγκεντρώνουν σημαντικά κοινοτικά κεφάλαια και έχουν επενδυτικό προσανατολισμό, που μένει να αποτυπωθεί (κυρίως για τον πρώτο) και χρηματιστηριακά.

Κλάδος κλειδί ο τραπεζικός, με την Eurobank στα 0,88 ευρώ, την Εθνική στα 3,275 , την Alpha Bank στα 0,866 και στα 1,0785 η Πειραιώς. Η μεν Eurobank είναι πιο "ώριμη" ως προς την προοπτική διανομής μερίσματος (2022), η δε Εθνική πιο προχωρημένη ως προς την πορεία απο-επένδυσης του ΤΧΣ. Εξου το 2,86% της ΕΤΕ στα 3,275 την Παρασκευή.

Το ερώτημα είναι, εάν το ΧΑ θα μπορούσε να οδηγηθεί πάνω από τις 825 με οδηγό τις τράπεζες, με στόχο την περιοχή των 840 μονάδων ή χαμηλότερα προς τις 810-805 μονάδες. Δευτέρα-Τρίτη η εικόνα θα είναι πιο σαφής.

Ο Στέφανος Κοτζαμάνης αποκρυπτογραφεί τα σήματα από το προσχέδιο του προϋπολογισμού για τις μετοχές, ο Γιώργος Α. Σαββάκης έχει «μετρήσει» τα τεχνικά όρια, που κρίνουν την τάση. Τέλος όσον αφορά στην στάση της Fitch -που ούτως ή άλλως είχε προεξοφληθεί- το όποιο ενδιαφέρον μεταφέρεται για τις 21 του μηνός, οπότε είναι η σειρά της Standard & Poor's, με την αγορά να μην περιμένει κάτι ουσιαστικό και από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v