Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πήρε την… αμερικανική βοήθεια το Χρηματιστήριο

Καλύτερη εικόνα σε επίπεδο συναλλαγών και άνοδος του ΓΔ στις 920 μονάδες μετά τα νέα για τον πληθωρισμό. Ξεχώρισε η Mytilineos, ακολούθησαν Πειραιώς, Σαράντης. Πτώση για ΔΕΗ και ΟΤΕ.

Πήρε την… αμερικανική βοήθεια το Χρηματιστήριο

Τουλάχιστον αξιοσημείωτη ήταν η αλλαγή του σκηνικού στις Διεθνείς Αγορές, προς το θετικότερον, κίνηση την οποία ακολούθησε από σχετική απόσταση και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων, για δεύτερο διαδοχικό μήνα, έδειξαν τα στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Ο ΔΤΚ επιβράδυνε στο 7,1%, σε ετήσια βάση, τον Νοέμβριο, από το 7,7% του Οκτωβρίου, με τους αναλυτές να περιμένουν επιβράδυνση στο 7,3%. Σε μηνιαία βάση αυξήθηκε κατά μόλις 0,1%, μετά την αύξηση 0,4% του Οκτωβρίου και έναντι εκτίμησης των αναλυτών για αύξηση κατά 0,3%.

Θα μπορούσε με μεγάλη ευκολία να υποστηριχθεί ότι αν δεν υπήρχε η ανακοίνωση των παραπάνω στοιχείων και η κίνηση που ακολούθησε στις Διεθνείς Αγορές, στο Χ.Α. και η σημερινή συνεδρίαση θα ήταν απόλυτα διαδικαστικού χαρακτήρα και ιδιαίτερα μειωμένου ενδιαφέροντος.

Μπορεί τα, μέχρι στιγμής, αποτελέσματα εννεαμήνου που έχουν ανακοινώσει οι Εισηγμένες, να συνηγορούν για ιστορικά υψηλές επιδόσεις, όμως πόσοι διαβάζουν τα αποτελέσματα αυτά και πολύ περισσότερο, πόσοι μετουσιώνουν τις ανακοινώσεις των Εταιρειών σε επενδυτικές κινήσεις, προχωρώντας σε τοποθετήσεις μεσοπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα;

Δυστυχώς, η παρατεταμένη εικόνα συναλλακτικής απαξίωσης που ταλανίζει το Ελληνικό Χρηματιστήριο, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αποτελούν τροχοπέδη σε κάθε σκέψη - διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου, με αποτέλεσμα στο Χ.Α. να δραστηριοποιούνται οι ίδιοι και οι ίδιοι traders, ανακυκλώνοντας την ίδια ρευστότητα.

Μόνη ελπίδα, προκειμένου να ενεργοποιηθούν νέοι παίκτες και να “αλλάξει πίστα” το Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι να υπάρξει μπαράζ από νέα deals, σε τιμές που θα δείξουν ότι οι τρέχουσες στο χρηματιστηριακό ταμπλώ, σαφώς και αδικούν σημαντικό αριθμό Εισηγμένων Εταιρειών, ή ο Γενικός Δείκτης να αρχίσει να δοκιμάζει τετραψήφια νούμερα.

Θα είναι κάτι ανάλογο με τις “μεταγραφές αεροδρομίου” στο ποδόσφαιρο, που γεμίζουν τις εξέδρες των γηπέδων (!)

Αναφορές ότι το Χ.Α. έχει καλύτερη εικόνα από τις Διεθνείς Αγορές και πιθανόν να ολοκληρώσει την τρέχουσα χρηματιστηριακή χρονιά με μικρά κέρδη, πλην εξαιρετικού απροόπτου, ασφαλώς και δεν πείθουν αυτούς που παραμένουν πεισματικά εκτός Αγοράς, καθώς οι τελευταίοι έχουν μνήμη και θυμούνται ότι τα Ξένα Χρηματιστήρια έρχονται από υπερδεκαετή “bull market”, όταν στο ίδιο διάστημα ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έφθασε να δοκιμάζει τιμές και χαμηλότερα των 500 μονάδων (!)

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα είναι η Σύνοδος των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, όπου για πολλοστή φορά θα επιχειρηθεί να βρεθεί συμφωνία, με τις πιθανότητες να δείχνουν ελάχιστες.

Επίσης, σήμερα ξεκινά και η διήμερη συνεδρίαση της Επιτροπής χάραξης νομισματικής πολιτικής της Fed και αύριο, Τετάρτη, αναμένεται η απόφαση για την επιτοκιακή πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας.

Την επόμενη μέρα, την σκυτάλη παίρνει η ΕΚΤ. Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι δηλώσεις Λαγκάρντ, κυρίως αυτές που θα αφορούν την εκκίνηση της μείωσης του ισολογισμού της ΕΚΤ, με τους αναλυτές να προειδοποιούν πως “δεν μπορούν να αποκλειστούν ‘αναταράξεις’ στα ομόλογα, ειδικά των υπερχρεωμένων Χωρών, αν ακουστεί κάτι που δεν θα αρέσει στις Αγορές”. Την Παρασκευή ανακοινώνεται ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη.

Ενδιάμεσα και πιο συγκεκριμένα την Τετάρτη ανακοινώνεται ο πληθωρισμός για το Νοέμβριο στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Πέμπτη η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοινώνει την απόφασή της για τα επιτόκια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η Beta Sec., “τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου στις ΗΠΑ, έδειξαν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Εταιρειών ‘προστάτεψε’, ή συντήρησε την γραμμή της καθαρής κερδοφορίας και αυτή ήταν η καλύτερη δυνατή εξέλιξη, που θα μπορούσε να καταγραφεί σε ένα άκρως ευμετάβλητο οικονομικό περιβάλλον. Το σύνολο της Επενδυτικής Κοινότητας κοιτάζει προς τη Fed και μέχρι τότε θα πρέπει να αποχαιρετίσουμε το ενδεχόμενο ενός Χριστουγεννιάτικου ράλι, έστω και αν πάντα υπάρχει και η έκπληξη, που θα είναι ένα δώρο στους επενδυτές”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., η προθεσμία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων εννεαμήνου λήγει στις 15 Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι απομένουν τρεις συνεδριάσεις πριν το “triple witching” Δεκεμβρίου και 12 συνεδριάσεις πριν την λήξη της χρηματιστηριακής χρονιάς.

Στη λήξη της συνεδρίασης της 16ης Δεκεμβρίου, θα λάβει χώρα και η τελευταία αναδιάρθρωση δεικτών για φέτος, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται σε FTSE και Euro Stoxx. Για τον FTSE25 η κυριότερη αλλαγή αφορά την είσοδο της Autohellas, στην θέση του ΑΔΜΗΕ.

Η προσοχή σε Πληροφορική και Κατασκευές, καθώς οι φήμες θέλουν επιχειρηματικά deals στον πρώτο κλάδο και “αναγκαστικές” συγχωνεύσεις στον δεύτερο. Για την περίπτωση της Πληροφορικής, να σημειωθεί ότι αρκετά στελέχη Εταιρειών, εκτιμούν πως “περισσότερες εξελίξεις, θα έλθουν με τον καινούργιο χρόνο”.

Αλλαγή σκηνικού και στην Αγορά ομολόγων, με τις αποδόσεις να σημειώνουν ευδιάκριτη αποκλιμάκωση, μετά την ανακοίνωση του ΔΤΚ στις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, στο 4,20% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους ομολόγου, στο 3,58% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, ενώ στο 3,932% επιστρέφει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους Κρατικού τίτλου, η οποία προηγουμένως έφθασε να δοκιμάζει τιμές υψηλότερα του 4%.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 921,46 μονάδες (+0,93%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 921,34 (+0,92%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 920,53 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,83%.

Ο τζίρος, ο υψηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων, στα 61,6 εκατ., από τα οποία τα 6,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΔΕΗ, ΠΛΑΚΡ, ΟΠΑΠ, ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ, ΟΛΠ), ενώ ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ, ΜΥΤΙΛ, απασχόλησαν το 48% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 61,6 εκατ., τα 56,9 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (8,6), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6,4), ΟΠΑΠ (4,8), Eurobank (3,9), Εθνική (3,4), Μυτιληναίο (2,8), ΔΕΗ (2,5), Alpha Bank (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), Ελ. Πετρέλαια (2,3), Motor Oil (2,3) και Jumbo (2 δισ. ευρώ).

Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο ο τίτλος της Πειραιώς (+2,49%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Alpha Bank (+1,85%), Εθνική (+1,20%) και Eurobank (+0,19%).

Μεταξύ 627,7 (-0,40%) και 639,13 μονάδων (+1,41%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 638,3 (+1,28%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 637,79 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,20%%.

Να σημειωθεί ότι ο ΔΤΡ έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 619 μονάδων. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 640, 655, 690 και 752 μονάδες. Αν επιστρέψουν οι πιέσεις, οι επόμενες στηρίξεις στις 606 – 591 και 582 - 577 μονάδες (συνωστίζονται οι ΚΜΟ 200 ημερών).

Με σαφές πλεονέκτημα των τίτλων με θετικό πρόσημο, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου υποαπέδωσαν οι ΑΔΜΗΕ (-0,89%), ΒΙΟ (-0,73%), ΤΕΝΕΡΓ (-1%), ΟΤΕ (-0,47%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,41%), ΔΕΗ (-0,45%), ΕΥΔΑΠ (-0,29%).

Η Fairfax γίνεται δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Μυτιληναίος, με ποσοστό 4,68% του συνόλου των μετοχών της εταιρείας. Απέκτησε 2,7 εκατ. ίδιες μετοχές της εισηγμένης έναντι 50 εκατ. ευρώ (€18,5 ανά μετοχή). Τα δύο μέρη συμφώνησαν να συνάψουν επίσης ένα ανταλλάξιμο ομόλογο ύψους €50 εκατ., με το οποίο η Fairfax θα έχει δικαίωμα δύο ετών, για την απόκτηση επιπλέον 2,5 εκατ. ιδίων μετοχών της Μυτιληναίος στην τιμή των €20 ανά μετοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Μυτιληναίος (+3,02%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ακόμα και πριν την παραπάνω ανακοίνωση και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά, εν όψει και των αυριανών ανακοινώσεων για τον μετασχηματισμό του Ομίλου. Η μετοχή δεν έχει ουσιαστικές αντιστάσεις (απόλυτα θεωρητικά, μία κατοχύρωση του 19,80 θα μπορούσε να δώσει τα 21,50 ευρώ), ενώ η πρώτη σημαντική στήριξη εντοπίζεται στα 18,20, 17,20 και16,68 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ (-0,89%), συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση, στον απόηχο των αποτελεσμάτων εννεαμήνου που ανακοίνωσε η Εισηγμένη και επιβεβαιώνοντας όσους υποστηρίζουν ότι “δεν έχει ολοκληρώσει το ‘έργο του’ ο μεγάλος πωλητής”. Η μετοχή παραμένει σε ημερήσιο “long” με “stop” στα 1,6720 ευρώ και με ενδιάμεση στήριξη στα 1,75 ευρώ. Η πρώτη αντίσταση στα 1,93 – 1,95 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και η μετοχή της Viohalco (-0,73%), διπλώνοντας τις πτωτικέ συνεδριάσεις. Οι στηρίξεις στα 3,86 – 3,80 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και 3,705 ευρώ (ημερήσιο “stop long” και η πρώτη αντίσταση στα 4,345 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες αποδόσεις από την αρχή του χρόνου, προηγείται η EX (+140,6%), ακολουθούμενη από ΥΑΛΚΟ (+130%), ΜΙΓ (+55,67%), ΜΟΗ (+49,96%), ΤΕΝΕΡΓ (+46,54%), ΠΡΔ (+41,24%) και ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+33,8%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Νέα υψηλά 27 μηνών για την MIG (+4,62%).

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΙΑΤΡ (+2,91%), ΦΙΕΡ (+2,56%), ΕΛΓΕΚ (+1,75%), ΛΟΥΛΗ (+2,33%), ΔΡΟΜΕ (+2,89%), ΒΟΣΥΣ (+3,88%), ΛΟΓΟΣ (+0,64%), ΕΣΥΜΒ (+1,01%) και ΚΟΡΔΕ (+0,21%).

Βγήκε “bid” σε ΕΛΒΕ (+8,70%), Ικτίνο (+1,96%) και ΑΣΤΑΚ (+4,05%).

Μετά από “πενταρέ” πτωτικών συνεδριάσεων αντέδρασε ο Άβακας (+2,11%).

Γρήγορα ξεχάστηκαν τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της Flexopack (+1,92%) και ο τίτλος κωλυσιεργεί στις παρυφές των 8,00 ευρώ, με ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές.

Αύξησαν τις συναλλαγές Κτ. Λαζαρίδη (+4%) και Realcons (+3%, εν μέσω φημών για πιθανή επιχειρηματική συμφωνία).

Σε νέα χαμηλά τριμήνου η ΔΟΜΙΚ (-6,62%), καθώς αποχωρούν όσοι περίμεναν πιθανές μετοχικές ανακατατάξεις. Εντύπωση έκανε σημαντική εντολή πώλησης στα 0,78 ευρώ (-4,41%).

Σε χαμηλά 8μηνου η ΣΠΕΙΣ (-2,22%).

Ήπιες κινήσεις profit taking στην ΟΤΟΕΛ (-0,95%).

Προσπαθεί να απομακρυνθεί από τα πρόσφατα χαμηλά των 2,97 ευρώ (κλείσιμο 30/11) ο Fourlis (+6,22%).

Ευδιάκριτη παρουσία πωλητών σε ΠΡΟΝΤΕΑ (0%), ΜΕΡΚΟ (-0,93%), ΙΛΥΔΑ (0%), ΙΝΤΕΚ (-0,57%), ΣΠΙ (-0,95%) και ΒΙΟΤ (-20%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 893 μονάδων. Όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 893 και ακόμα καλύτερα υψηλότερα των 910 μονάδων, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τις 931, 937 - 944 (gap), 958 - 960 και 973 μονάδες. Η επόμενη στήριξη στις 879, 867 - 861 μονάδες (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 200 ημερών).

Το ημερήσιο αγοραστικό σήμα διατηρεί και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2168 μονάδων. Όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 2168 και υψηλότερα των 2200, θα ελπίζει σε κίνηση προς τις 2250 μονάδες, με απώτερο στόχο τις 2332 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα των 2168, μπορεί να πιέσει προς τις 2132 και 2097 - 2080 μονάδες (σπεύδουν οι ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε αύξηση του ΑΕΠ κατά ‘μόνο’ +2,8% στο 3ο τρίμηνο, αισθητά χαμηλότερη της προσδοκώμενης, παρά την ενσωμάτωση των εξαιρετικών επιδόσεων των ταξιδιωτικών εισπράξεων του Καλοκαιριού. Η εξήγηση αποδίδεται στο υψηλό ενεργειακό κόστος όλου του 2ου τριμήνου, όπως είχε ήδη αποτυπωθεί στο αυξημένο εμπορικό έλλειμα του εξαμήνου, αλλά και στο χειρισμό από μέρους της ΕΛΣΤΑΤ των ύψους 3,5 δισ. ευρώ Κρατικών επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, που δόθηκαν στα ευάλωτα Νοικοκυριά και Επιχειρήσεις, διαδικασία που μπορεί να αντιλογισθεί μελλοντικά, διαφοροποιώντας την επίδοση κατά την αναθεώρηση των στοιχείων, σύμφωνα με την άποψη του Δημήτρη Τζάνα.

Παραμένει έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο να καταγραφεί απολογιστικά επίδοση του ΑΕΠ πάνω από το 5%. στο τέλος του έτους.

Παράλληλα, οι Επενδυτικοί Οίκοι όπως η HSBC, η Morgan Stanley, η JP Morgan και η DBRS δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης για τις συστημικές Τράπεζες εστιάζοντας σε μία, ή δύο από αυτές ως “top-picks”.

Την ίδια ώρα, η Jefferies υπολογίζει το P/E του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στο 7,4 για τους επόμενους 12 μήνες, τη σχέση P/BV 0,88 και τη μερισματική απόδοση στο 4,8%, επιδόσεις που καθιστούν τις τοποθετήσεις σε Ελληνικούς μετοχικούς τίτλους προφανή επενδυτική ευκαιρία.

Όμως, τα παραπάνω δεν συνάδουν με τα συναλλακτικά δεδομένα στο Χ.Α. με το απαξιωτικό συναλλακτικά σκηνικό να κυριαρχεί, προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά για τους λόγους που το εξηγούν.

Αν εξαιρεθούν οι λόγοι που αφορούν τις χρόνιες παθογένειες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου που παραμένουν ανέγγιχτες, στην παρούσα φάση μπορούν να επισημανθούν τα παρακάτω:

Η ανοδική κίνηση των επιτοκίων που είναι σε πλήρη εξέλιξη, διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς ΜΕΔ, φόβος που διατυπώνεται τόσο από τις Ευρωπαϊκές Αρχές, όσο και από την ΤτΕ.

Με την Κυβέρνηση να επιδιώκει να πιέσει τις Τράπεζες για μερική απορρόφηση του αυξημένου κόστους (μερικών δεκάδων εκατ. ευρώ), διαδικασία που πρέπει να τύχει έγκρισης από τον SSM.

Πιο σημαντικό, ενδεχομένως, είναι ότι δύσκολα θα επιτραπεί η καταβολή μερίσματος από τα κέρδη του 2022, αν δεν υπάρξουν ελπιδοφόρα για τους δανειολήπτες δεδομένα στα επίπεδα των επιτοκίων.

Από την άλλη πλευρά, τα βλέμματα της Επενδυτικής Κοινότητας είναι στραμμένα προς τις Κεντρικές Τράπεζες, τη Federal αύριο και την ΕΚΤ από κοινού με άλλες Ευρωπαϊκές Τράπεζες μεθαύριο, που καλούνται να αποφασίσουν για το ύψος των αυξήσεων, διατυπώνοντας παράλληλα τις εκτιμήσεις τους για τις επόμενες κινήσεις τους.

Με τα παραπάνω δεδομένα επομένως του Τραπεζικού κλάδου και τις αναμενόμενες αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών του Πλανήτη που δρομολογούν την εποχή του ακριβού χρήματος, με στόχο την τιθάσευση του πληθωρισμού, είναι εύλογη η στάση αναμονής από τους επενδυτές.

Με το Ελληνικό Χρηματιστήριο να διατηρεί την ισχυρή στήριξή του στην περιοχή του 900 μονάδων του ΓΔ, αλλά να δυσκολεύεται να αναρριχηθεί πάνω από τις 920 - 930 μονάδες, παρά το γεγονός ότι προσδοκάται συνέχιση της ανάπτυξης και το 2023.

Παράλληλα, η ρητορική των Ελληνικών κομμάτων επιβεβαιώνει ότι η προεκλογική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει και απομένει μόνο ο ορισμός της ημερομηνίας των εκλογών, ενώ την ίδια ώρα οι Ελληνοτουρκικές λεκτικές αντιπαραθέσεις, δεν λείπουν από την καθημερινότητά μας και η Ουκρανική κρίση συνεχίζεται, οδηγώντας τους Διαχειριστές στη διατήρηση της αυξημένης αποστροφής για μετοχικούς επενδυτικούς κινδύνους, προσώρας τουλάχιστον”, όπως επισημαίνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με σαφές πλεονέκτημα των αγοραστών, ολοκληρώθηκαν οι συνεδριάσεις στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, με θετικά πρόσημα αλλά μακριά από τα αρχικά υψηλά, οι δείκτες στην Wall Street.

Σημαντικά κέρδη για το Πετρέλαιο, προσπαθεί για ψηλότερα και το Ευρώ.

Θέλει να κινηθεί υψηλότερα των $1820 ο Χρυσός, πάνω από τα $23,85 το Ασήμι, πάνω από τα $17700 το Bitcoin, υψηλότερα των $1320 το Ethereum.

Στη σύλληψη του ιδρυτή της FTX, Sam Bankman Fried, προχώρησαν οι Αστυνομικές Αρχές στις Μπαχάμες, μετά από ποινική δίωξη που του άσκησαν οι ΗΠΑ.

“H Goldman Sachs θα περικόψει τουλάχιστον μερικές εκατοντάδες ακόμα θέσεις εργασίας, καθώς προετοιμάζεται για αβέβαιες οικονομικές συνθήκες το επόμενο έτος”, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε 0,5 δισ. από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΠΕΙΡ, ΕΕΕ, ΚΟΥΕΣ, ΛΑΜΔΑ, ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ και με το θετικό οι ΑΔΜΗΕ και ΒΙΟ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, ΕΛΧΑ, Quest, Lamda Development, Motor Oil, ΟΠΑΠ και Σαράντης.

Θετική η τελική εικόνα με 75 ανοδικούς τίτλους, έναντι 44 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα, ή ίσα του 3%.

---ΧΠΑ

Επέστρεψαν οι αγοραστές και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων. Μειωμένες οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ νέα αύξηση σημειώθηκε στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (191.670 συμβόλαια).

Στα 3.834 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.474 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 8 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 8 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 2.682, 1.413 για τον Δεκέμβριο, 1.218 για τον Ιανουάριο και 51 για τον Φεβρουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.232), κινήθηκε μεταξύ 2.210,75 και 2.235 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 5, 0 για τον Δεκέμβριο και 5 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 624,75).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.000 ΕΧΑΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (88.366), Εθνική (5.364), Eurobank (8.245), Πειραιώς (32.477), ΔΕΗ (19.614), ΟΤΕ (2.471), ΓΕΚ (3.811), Μυτιληναίο (1.438), Τέρνα Ενεργειακή (4.820), MIG (10.217), Viohalco (2.176), ΑΔΜΗΕ (2.182), Cenergy (3.163), Ελ. Πετρέλαια (297), TITC (305), Lamda Development (1.078), ΕΧΑΕ (575), ΟΠΑΠ (637), ΕΕΕ (293), Fourli (447), Motor Oil (736), Ιντρακόμ (1.846), Jumbo (503), ΕΥΔΑΠ (487).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 90.617, Πειραιώς 23.948, MIG 12.134, ΔΕΗ 16.400, Εθνική 10.537.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                              Name of Issuer             NSP             Date

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 58.795.914 τεμ., (από 58.795.914 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.586.352 τεμ. (2.676.352), Eurobank 34.337.617 τεμ. (34.937.617), ΟΠΑΠ 2.174.125 τεμ. (1.586.525), Εθνική 10.027.091 τεμ. (9.954.873), ΟΤΕ 963.735 τεμ. (963.735), Πειραιώς 1.320.050 τεμ. (1.320.050).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v