Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντεπίθεση πωλητών στο Χρηματιστήριο, πιέσεις σε ΓΕΚ Τέρνα-ΤΕΝΕΡΓ

Ανακόπηκε το ανοδικό ξεκίνημα στην εγχώρια αγορά. Συνεχίζει το ράλι η ΜIG. Ποιες πληροφορίες πιέζουν τις μετοχές ΓΕΚ Τέρνα-Τέρνα Ενεργειακή.

Αντεπίθεση πωλητών στο Χρηματιστήριο, πιέσεις σε ΓΕΚ Τέρνα-ΤΕΝΕΡΓ

Αιφνιδιαστικό «γύρισμα» στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με ρευστοποιήσεις και ισχυρή διόρθωση των μετοχών ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Τέρνα Ενεργειακής, με αυξημένο τζίρο, εξέλιξη που σε συνδυασμό με ρευστοποιήσεις σε άλλες μετοχές, και ενόψει ΕΚΤ, γύρισαν την αγορά σε αρνητικό έδαφος.

Οι δύο μετοχές πιέζονται και από πληροφορίες που κυκλοφόρησαν για το ενδεχόμενο καθυστέρησης στην υπογραφή deal για την ΤΕΝΕΡΓ, μεταξύ ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και First Sentier, λόγω φερόμενης υπαναχώρησης της Macquarie, από τις επαφές που κατά πληροφορίες είχε με τη First Sentier, προκειμένου να συμμετάσχει μαζί με την τελευταία στην απόκτηση της TEΝΕΡΓ.

Με συνοπτικές διαδικασίες ο Γενικός Δείκτης στις 1.022,30 από τις 1.035,54 μονάδες, ο FTSE 25 στις 2.490,37 από τις 2.518,35 μονάδες, με συνεχή ροή εντολών από τις 13:45, που σε διάστημα 20' ξεπέρασε τα 6 εκατ., σημαντικό μέρος σε πράξεις στις δύο μετοχές. Εντολές αγοράς από τα 18,56 για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και από τα 11,28 για την ΓΕΚ Τέρνα, σε διάστημα ενός τετάρτου, οπότε και βγήκαν σχεδόν αντανακλαστικά πωλήσεις και σε άλλα χαρτιά του δείκτη.

Επίμαχο διάστημα, στη διάρκεια του οποίου επιβραδύνθηκε η ροή εντολών και σε τραπεζικά χαρτιά, με ενδεικτική τη διολίσθηση του ΔΤΡ χαμηλότερα των 800 από τις 807,42 μονάδες.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε σε σταθερά ανοδική φορά, από τις πρώτες κιόλας εντολές μέχρι και λίγο πριν τις 13:45, με συνέχεια εισροών σε τραπεζικές μετοχές αλλά και επιλεγμένα blue chips. Σε αυτό το κλίμα διευκολύνονται οι αγοραστές σε mid caps, βοηθούμενοι και από επιχειρηματικές εξελίξεις, ειδησεογραφία κ.λπ.

Πολύ υψηλά στη σχετική κατάταξη -σύμφωνα με τη συναλλακτική δραστηριότητα- η μετοχή της Intrakat, μετά την υπερκάλυψη της αμκ, της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών.

Συμπληρωματικά στα χρηματιστηριακά γραφεία συζητείται η απορρόφηση της Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας από την Παγκρήτια, με το επενδυτικό σχήμα-βασικό μέτοχο να έχει υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση στη διοίκηση Attica Bank.

Αυξημένες συναλλαγές στη μετοχή της MIG, για ακόμη μία συνεδρίαση, με αφορμή τις εξελίξεις στη «σφήνα» της πλευράς Ηλιόπουλου/SeaJets στην Πειραιώς. Αναλυτικό παρασκήνιο στον ΧΑΜαιλέοντα, με τον τίτλο στο 20,05% και το 0,067 ευρώ, με σερί απόδοσης 48,89% σε διάστημα εβδομάδας.

Για ακόμη μία συνεδρίαση με αυξημένο τζίρο αγορές στη μετοχή της Alumil -με 4,28% στα 2,50 ευρώ-, καταγράφοντας 21,25% στο ίδιο διάστημα.

Περιπτώσεις ενδεικτικές του κλίματος μόχλευσης σε χαμηλότερα στρώματα της αγοράς -εκτός των ορίων των 25 του δείκτη-, απόρροια είτε επιχειρηματικών ενεργειών/εξελίξεων είτε βάσιμων (ή μη) σεναρίων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v