Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πήραν κεφάλι οι πωλητές στο Χρηματιστήριο

Αποκόμιση κερδών με τους επενδυτές να έχουν το βλέμμα στραμμένο στις ανακοινώσεις των κεντρικών τραπεζών αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις. Αμυνα από τις τράπεζες.

Πήραν κεφάλι οι πωλητές στο Χρηματιστήριο

Ανατροπή σκηνικού στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να επανέρχονται μετά τις 14:45 και αφού νωρίτερα είχαν δοθεί ευκαιρίες κατοχύρωσης θέσεων από τα υψηλά των 1.028,58 μονάδων.

Διακύμανση σε σχηματισμό Μ για τον Γενικό Δείκτη, τελευταία συνεδρίαση του Ιανουαρίου, με το πέρασμα από το «ταμείο» να εντείνεται το τελευταίο διάστημα. Διαδικασία που ξεκίνησε προσεκτικά την Παρασκευή, προσέλαβε εμφανή διάσταση χθες, με τη σημερινή μεταβλητότητα να αποδίδεται σε «κορύφωση» ενός εύλογου profit taking.

Από τις 1.024,33 μονάδες στις 1.028,58 και εδώ και μία ώρα διορθώνοντας προς τις 2.017,96 μονάδες ο ΓΔ, με αυξομειούμενη ροή εντολών τόσο από την πλευρά των πωλητών όσο των αγοραστών.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι απέδιδαν το «γύρισμα» -πτωτικό αυτή την φορά- σε ρευστοποίηση θέσης εγχώριου θεσμικού (ή θεσμικών), λογική προσέγγιση καθώς οι διαχειριστές «κλείνουν βιβλία» μηνός σήμερα.
Αλλωστε η μεγαλύτερη πίεση/διόρθωση καταγράφεται για μετοχές που υπεραποδίδουν τον Ιανουάριο -ακόμη και με διψήφιο ποσοστό-, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα.

Σημαντική η αύξηση των συναλλαγών μέσω πακέτων -ξεχωρίζουν τα διαδοχικά στη μετοχή της Dimand, συνολικά 8, αξίας 3 εκατ., με 2 μεγάλα για 150 χιλ. στα 11,70, αξίας 1,76 εκατ. και δεύτερο για 440 χιλ. τμχ. στα 11,70, αξίας 5,15 εκατ., να ανεβάζουν τον τζίρο στα 13,40 εκατ.

Κλάδος-σηματωρός ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ από τις 758,42 στις 778,78 και προς τις 768,82 μονάδες, καθώς επενδυτές παίρνουν μέρος των κερδών τους και στις τέσσερις του κλάδου. Ενδεικτικά στα 4,364 από το υψηλό ημέρας των 4,444 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, στο 1,233 από το 1,243 της Alpha Bank.

Παράλληλα χρηματιστές σημείωναν πως όλη αυτή η εκλογολογία (ως προς τον χρόνο καθορισμού της πρώτης Κυριακής), με τις εκατέρωθεν δηλώσεις, βραχυκυκλώνουν την αγορά, τόσο ως προς το επιχειρηματικό όσο και το επενδυτικό σκέλος της. Δηλώσεις (Τσίπρα) πως θα απόσχει από ψηφοφορίες στην Βουλή εάν δεν προκηρυχθούν εκλογές σε τρεις εβδομάδες συνδυαστικά με δηλώσεις (Μητσοτάκη) πως κάποιες εκλογές θα γίνουν μετά το Πάσχα «τιμολογούνται» ανάλογα και από τη χρηματιστηριακή κοινότητα.

Στις 41/73 η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο, από ισοπαλία να μετατρέπεται σε ξεκάθαρο προβάδισμα των πωλητών.

Με τζίρο 78,9 εκατ. νωρίτερα, στις 15:55.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v