Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές πλήρωσαν το profit taking

Με τζίρο 156,6 εκατ. ευρώ η τελευταία συνεδρίαση του μήνα που έκλεισε με απόδοση 10% για τον ΓΔ και 20,7% για τις τράπεζες. Πωλητές σήμερα σε ΟΤΕ, Mytilineos, Jumbo, ΔΕΗ. Ανοδος για Eurobank, Alpha Bank, Aegean.

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές πλήρωσαν το profit taking

Ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση του μήνα, με τις επιδόσεις του Ιανουαρίου να εκπλήσσουν και τους πλέον αισιόδοξους.

Με κινητήριο μοχλό των Βαρύδεικτο Τραπεζικό κλάδο, η Εγχώρια Αγορά σημείωσε εντυπωσιακές επιδόσεις, σε επίπεδο βασικών δεικτών και μάλιστα εν μέσω επιφυλακτικού διεθνούς χρηματιστηριακού περιβάλλοντος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώτος μήνας του χρόνου ολοκληρώθηκε, αφήνοντας μηνιαία κέρδη 10% για τον Γενικό Δείκτη, που είναι η καλύτερη μηνιαία επίδοση από τον Οκτώβριο του 2022, όταν ο Δείκτης είχε σημειώσει μηναία κέρδη 10,26%.

Επίσης το +10% του Ιανουαρίου, σηματοδοτεί τον καλύτερο Ιανουάριο από το 2012, όταν ο πρώτος μήνας του έτους, είχε δώσει στον ΓΔ κέρδη 16,99%.

Μια χρηματιστηριακή παράδοση λέει ότι “το πρόσημο στο οποίο θα κλείσει ο Ιανουάριος, είναι αυτό που θα δούμε και στο τέλος του έτους”. ‘Όμως στις Αγορές, “οι προηγούμενες αποδόσεις δεν καθορίζουν τις μελλοντικές”, οπότε όλα τα παραπάνω μένει να αποδειχθούν στο χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Σαφώς υψηλότερες του Γενικού, οι επιδόσεις του Τραπεζικού δείκτη, που ολοκλήρωσε τον πρώτο μήνα του χρόνου, με κέρδη 20,72%

Μετοχή του Ιανουαρίου η ΑΤΤ, με μηνιαία κέρδη 104,08%

Από εκεί και πέρα, θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην αναφερθεί ότι όλο και περισσότεροι αναλυτές συγκλίνουν στην άποψη της επερχόμενης διόρθωσης, κάτι που φάνηκε και σήμερα στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης. Σε αυτή την περίπτωση ενδιαφέρον θα έχει να φανεί αν τα κέρδη που βγήκαν από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, θα αναζητήσουν “επενδυτικές ευκαιρίες” στα “χαμηλότερα στρώματα” του ταμπλώ και τι στάση θα κρατήσουν τα χαρτοφυλάκια που δεν μετείχαν στο “πάρτι” του Ιανουαρίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η σημερινή έκθεση της NBG Sec. που μεταξύ άλλων αναφέρει, “μετά το ράλι από τις αρχές του χρόνου στις Ελληνικές μετοχές, επιβάλλεται επιφυλακτικότητα, όσον αφορά τους υπόλοιπους μήνες μέχρι τις εκλογές, καθώς οι Παγκόσμιες μακροοικονομικές προοπτικές (εξέλιξη του πληθωρισμού, αντίδραση των Κεντρικών Τραπεζών και γεωπολιτική) παραμένουν αβέβαιες”.

Όπως προαναφέρθηκε, σταθερά επιφυλακτική παραμένει η εικόνα στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους ενεργούς επενδυτές να προσπαθούν να τιμολογήσουν τα μηνύματα από το ΑΕΠ της Ευρωζώνης, περιμένοντας τις ανακοινώσεις των Κεντρικών Τραπεζών.

Πιο συγκεκριμένα, ανάπτυξη σημείωσε η Ευρωζώνη τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022, αποφεύγοντας την ύφεση, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε κατά 0,1% το τέταρτο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις δημοσκόπησης του Reuters για πτώση 0,1%. Σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, η ανάπτυξη ήταν 1,9%, υψηλότερα από τις προσδοκίες για 1,8%. Σε ολόκληρη την ΕΕ το ΑΕΠ παρέμεινε σταθερό σε τριμηνιαία βάση, ενώ αυξήθηκε κατά 1,8% σε ετήσια.

Χωρίς αμφιβολία στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένουν οι συνεδριάσεις των Κεντρικών Τραπεζών FED (Τετάρτη), ECB (Πέμπτη) και BoE (Πέμπτη), όπου αναμένονται νέες αυξήσεις επιτοκίων. Ιδιαιτέρως σημαντική θεωρείται από τους αναλυτές και η ανακοίνωση από την Αγορά Εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες (NFPs) την Παρασκευή, που θα δώσει δείγματα γραφής για την δυναμική της Αμερικανικής Οικονομίας στον πρώτο μήνα του έτους.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης η συνεχιζόμενη, με μικρά διαλείμματα, υπεραπόδοση του Δεικτοβαρούς Τραπεζικού κλάδου, οι σαφώς πιο επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών στα μη Τραπεζικά blue chips, η αυξημένη κινητικότητα που επέδειξαν οι “profit takers” στο “β΄ ημίχρονο” της συνεδρίασης και η επιμονή μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης να παραμένουν στο περιθώριο του ενδιαφέροντος, κάτι που ενέτεινε την κακή “μεγάλη εικόνα” της Αγοράς και την αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών.

Στα υπ΄ όψιν το “άτυπο” rebalancing που έλαβε χώρα στις τελικές δημοπρασίες, πιθανόν λόγω αλλαγής στάθμισης σε κάποιες Δεικτοβαρείς μετοχές και το οποίο εκτόξευσε τον τζίρο στα 156,3 εκατ., από 112 εκατ. που ήταν στις 17.00.

Ήπια αποκλιμάκωση, για όλους τους Εκδότες, καταγράφουν οι αποδόσεις, στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,23% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους ομολόγου, στο 3,52% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 4,297% κινείται η απόδοση του Ελληνικού 10ετους.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1028,58 (+0,37%) και 1017,96 μονάδων (-0,66%) Στις 17.00 βρέθηκε στις 1021,68 (-0,30%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1022,82 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,19%.

Ο τζίρος στα 156,3 εκατ., από τα οποία τα 15,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ, ΕΝΤΕΡ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΕΥΡΩΒ, DIMAND - προσυμφωνημένες συναλλαγές, συνολικά, 700.000 τεμ., όλες στα 11,70 ευρώ άλλαξαν χέρια, περίπου το 3,75% της Εισηγμένης), ενώ ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, και ΕΤΕ απασχόλησαν το 35% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 156,3 εκατ., τα 136,5 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (8,3), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6,3), ΟΠΑΠ (5), Eurobank (4,6), Εθνική (4), Μυτιληναίο (3,4), Alpha Bank (2,9), ΔΕΗ (2,8), Motor Oil (2,5), Ελ. Πετρέλαια (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,3) και Jumbo (2,2 δισ. ευρώ).

Και τα δυο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να απέχει από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, πλην ΑΛΦΑ που έκλεισε στο υψηλό ημέρας.

Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της ΑΛΦΑ (+2,39%) βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τα 1,2435 ευρώ (+2,39%), της ΕΤΕ (-0,09%) μέχρι τα 4,444 (+2,16%), της ΕΥΡΩΒ (+3,20%) μέχρι τα 1,248 ευρώ (+3,87%) και της ΠΕΙΡ (+0,96%) μέχρι τα 1,901 ευρώ (+1,60%).

Μεταξύ 755,86 (-0,49%) και 778,78 μονάδων (+2,53%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 772,18 (+1,66%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 773,31 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,81%.

Να σημειωθεί ότι ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 722 μονάδων. Όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 722, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τις 800 μονάδες. Οι επόμενες στηρίξεις στις 690, 655 και 612 - 589 μονάδες (συνωστίζονται οι ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “έτος ορόσημο, χαρακτήρισε για την Τράπεζα Πειραιώς το 2023 ο διευθύνων σύμβουλός της, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των στόχων του τρέχοντος οικονομικού έτους στους αναλυτές. Η Τράπεζα στοχεύει σε καθαρή πιστωτική επέκταση 1,7 δισ. ευρώ το 2023 και το 2024, προβλέπει ότι εντός του 2023 θα σταματήσει η αύξηση των επιτοκίων και θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση, προσδοκά να διανείμει μέρισμα το 2024 από τα κέρδη του 2023 και ετοιμάζει αναδιάρθρωση του κόστους με νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “η Τράπεζα Πειραιώς αναμένει καθαρό επιτοκιακό περιθώριο υψηλότερο του 2% (σ.σ. 1,5% στις 30/9/22), επίδοση που έχει υπολογισθεί με επιτόκιο αναφοράς 2,5%, ενώ πλέον φαίνεται πιθανό η ΕΚΤ να ανεβάσει το επιτόκιο σε 2,75%. Η διεύρυνση των περιθωρίων, σε συνδυασμό με τον στόχο καθαρής πιστωτικής επέκτασης (1,7 δισ. ευρώ φέτος και το 2024), αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 18% με 20%, ανάλογα με τα επίπεδα στα οποία θα κορυφώσει ο ανοδικός κύκλος επιτοκίων. Σύμφωνα με αναλυτές, η παραπάνω εκτίμηση μεταφράζεται σε καθαρά έσοδα από τόκους 1,57 δισ. ευρώ (σ.σ. με επιτόκιο αναφοράς στο 2,5%), που θα φθάσουν σε 1,6 δισ. ευρώ, εφόσον η ΕΚΤ ανεβάσει το επιτόκιο αναφοράς στο 2,75%. Η Διοίκηση της Τράπεζας δεν προχώρησε στη διατύπωση αναλυτικής πρόβλεψης για τα καθαρά έσοδα από προμήθειες, αναφέροντας ότι θα συνεχίσουν να αντιστοιχούν στο 0,6% του ενεργητικού, όπως και το 2022”.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ) ξεκίνησε σήμερα το “stress test” για το 2023 σε επίπεδο ΕΕ και δημοσίευσε τα μακροοικονομικά σενάρια. Το δυσμενές σενάριο βασίζεται σ' ένα αφήγημα υποθετικών αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων, με υψηλό πληθωρισμό και υψηλότερα επιτόκια να έχουν ισχυρές αρνητικές επιπτώσεις στην Ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις, τόσο σε Εγχώριο, όσο και σε Παγκόσμιο επίπεδο. Όσον αφορά τη μείωση του ΑΕΠ, το δυσμενές σενάριο του 2023 είναι το πιο αρνητικό που έχει χρησιμοποιηθεί σε όλη την ΕΕ μέχρι τώρα. Η ΕΒΑ αναμένεται να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της άσκησης στα τέλη Ιουλίου 2023.

Σαφώς υποδεέστερη του Τραπεζικού, η εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετική μεταβολή επέπλευσαν οι ΑΡΑΙΓ (+1,72%), ΒΙΟ (+0,65%), ΕΕΕ (+0,63%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+0,96%), ΚΟΥΕΣ (+1,54%), ΛΑΜΔΑ (+2,28%), ΣΑΡ (+5,48%) και TITC (+1,25%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΟΤΟΕΛ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Πέννυς Κούτρα, “δεσμευτικές προσφορές για τον διαγωνισμό κατασκευής των Αθλητικών Εγκαταστάσεων στο Ελληνικό, αλλά και για την πρώτη μελετητική φάση του Εμπορικού Κέντρου Vouliagmenis Mall έλαβε η Lamda Development, ενώ ο τρίτος διαγωνισμός που αφορά στο έργο της δημιουργίας του Μητροπολιτικού Πάρκου, έλαβε νέα παράταση στην προθεσμία δεσμευτικών προσφορών για τα μέσα Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις Αθλητικές Εγκαταστάσεις, έργο προϋπολογισμού 80 - 100 εκατ. ευρώ κατέθεσαν όλοι οι αρχικοί Ενδιαφερόμενοι, δηλαδή οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Άκτωρ, Άβαξ και η Κοινοπραξία Μυτιληναίος - Iντρακάτ. Για τον διαγωνισμό, που αφορά στη σύναψη σύμβασης Early Contractor Involvement για την πρώτη φάση μελέτης κατασκευής του Εμπορικού Κέντρου στη Λεωφ. Βουλιαγμένης, προσφορά κατέθεσαν οι Κοινοπραξίες Άβαξ - Rizzani, ΓΕΚΤΕΡΝΑ - ACC και Άκτωρ - Besix. Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση του CEO του Ομίλου της Lamda Development, Oδ. Αθανασίου, οι Ανάδοχοι για τα παραπάνω έργα εκτιμάται ότι θα αναδειχθούν μέσα στην Άνοιξη του 2023”.

Ο τίτλος της ΛΑΜΔΑ (+2,28%) συμπλήρωσε τέσσερις συνεδριάσεις με κλεισίματα υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 6,00 ευρώ, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 6,50 ευρώ. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, οι στηρίξεις στα 5,99 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), 5,8750 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 5,57 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα επέστρεψαν οι αγοραστές στον Σαράντη (+5,48%) και ο τίτλος κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Η μετοχή είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 6,62 ευρώ και με πρώτη στήριξη στα 6,85 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Για να επιστρέψουν τα αισιόδοξα σενάρια, θέλει επιστροφή και κλείσιμο πάνω από τα 8,00 ευρώ.

Ο επόμενος και τελευταίος τίτλος του FTSE25 που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ήταν αυτός της ΕΕΕ (+0,63%). Η μετοχή είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 21,72 ευρώ και ενδιάμεση στήριξη στα 21,95 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Πρώτο τεχνικά ζητούμενο, το επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 22,89 ευρώ εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΑΤΤ (+104,08%), ακολουθούμενη από ΑΑΑΠ (+63,16%), ΚΛΜ (+45,31%), ΣΙΔΜΑ (+36,39%), ΜΠΤΚ (+35,29%), ΛΑΝΑΚ (+34,67%), ΟΠΤΡΟΝ (+32,98%), ΚΕΚΡ (+31,58%) και ΠΕΙΡ (+31,36%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Επιστροφή αγοραστών σε Epsilon Net (+0,60%), Βιοκαρπέτ (+3,12%), Centric (+0,33%) και MIG (+14,44%, βραχυπρόθεσμα πονταρίσματα από όσους περιμένουν σύντομα ανακοινώσεις).

Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η Entersoft (+5,60%), μετά την ανακοίνωση για εξαγορά της CGSoft.

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΦΟΥΝΤΛ (+7,07%), ΙΛΥΔΑ (+1,71%), ΒΙΝΤΑ (+7,05%), ΑΒΕ (+3,11%), ΜΕΝΤΙ (+1,72%) και ΜΠΤΚ (+11,29%).

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΒΙΟΣΚ (-3,18%).

Νέα υψηλά 12μηνου για ΚΛΜ (+5,08%).

Αύξησαν συναλλαγές ΑΝΕΚ (+2,56%) και Ελινόιλ (+3,26%).

“Καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για ΞΥΛΚ (+2,64%).

Παρουσία πωλητών σε ΑΑΑΠ (-10,14%), ΒΙΣ (-10%), ΚΤΗΛΑ (-3,43%), ΕΒΡΟΦ (-5,15%), ΑΤΤ (-4,37%), ΚΑΡΕΛ (-2,56%), ΤΖΚΑ (-3,12%), ΒΟΣΥΣ (0%), ΕΣΥΜΒ (-3,44%), ΓΕΒΚΑ (-0,80%), ΦΙΕΡ (-2,91%) και ΦΡΙΓΟ (-1,82%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 966 μονάδων. Όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 966 δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τις 1035 - 1040 και 1048 μονάδες. Οι επόμενες στηρίξεις, χαμηλότερα των 966, στις 950, 902, 894 - 876 μονάδες (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 200 ημερών).

Το ημερήσιο αγοραστικό σήμα διατηρεί και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2342 μονάδων. Όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 2342 και ακόμα καλύτερα υψηλότερα των 2450, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τις 2500 - 2525 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα των 2342, μπορεί να πιέσει προς τις 2332, 2250, 2168 και 2162 - 2117 μονάδες (σπεύδουν οι ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Η εκτίμηση της Τρ. Πειραιώς μπορεί να δώσει μία περισσότερη ώθηση στον Τραπεζικό κλάδο, ωστόσο, η διόρθωση στα μεγάλα Χρηματιστήρια του εξωτερικού, ενόψει των αποφάσεων των Κεντρικών Τραπεζών για τα επιτόκια, μπορεί να επηρεάσουν τα τελικά πρόσημα”, εκτιμά η Beta Sec.

“Η αναβάθμιση του Ελληνικού αξιόχρεου από τη Fitch ήταν αναμενόμενη από την Επενδυτική Κοινότητα, αλλά κάθε άλλο παρά βέβαιη. Έτσι, η αναγγελλία του ‘ΒΒ+’ και η ρητορική που την συνόδευε στο τέλος του Ιανουαρίου, αποτέλεσε ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης για τα Ελληνικά ομόλογα και συνέβαλε στην αναζωογόνηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για Ελληνικούς τίτλους, σε μια στιγμή που πολλοί θεωρούσαν ότι οι ρευστοποιήσεις για αποκόμιση κερδών θα οδηγούσαν το ΓΔ σε υποχώρηση, όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Όμως, με οδηγό τον Τραπεζικό κλάδο που επίσης αναβαθμίστηκε από τη Fitch και τη Διοίκηση της Πειραιώς να αναγγέλλει νέα πιστωτική επέκταση €3,4 δισ. τη 2ετια 2023 - 2024 με ολοένα και αυξανόμενα επιτόκια σηματοδοτώντας αισθητή βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας της, ο ΓΔ κινείται με βραχυπρόθεσμο στόχο τις 1035 μονάδες, την επίδοση δηλαδή που είχε καταγράψει στις 8/12/2014 !

Με τους λοιπούς Δεικτοβαρείς τίτλους να εναλλάσσονται καθημερινά σε ρόλους πρωταγωνιστή και τις ημερήσιες συναλλαγές να βελτιώνονται.

Την ίδια ώρα οι καταθέσεις του Ιδιωτικού τομέα έφτασαν τα €188,7 δισ. το Δεκέμβριο, με τη μηναία μεταβολή (+€5 δισ., εκ των οποίων τα +€3,2 δισ. από τα Νοικοκυριά) να εκπλήσσει θετικά, αν και την ίδια ώρα 4 εκατ. ΑΦΜ συμπολιτών μας έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις €113, δισ. στις Εφορίες.

Με τα σχέδια αξιοποίησης Ακινήτων να κλιμακώνονται και να υπάρχει αίσιο τέλος στο διαγωνισμό για την πολύπαθη ΛΑΡΚΟ με επενδυτικό σχέδιο €0,5 δισ. από την Ιρλανδική AD που πλειοδότησε με τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Σαν αποτέλεσμα, παρά την επικείμενη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, πιθανότατα το Μάρτιο, το ΚΕΠΕ εκτιμά ότι το +2,2% για το φετινό ΑΕΠ είναι εφικτό, λόγω των αυξημένων επενδύσεων, αλλά και μιας ακόμη καλής τουριστικής χρονιάς.

Ωστόσο, οι Κεντρικές Τράπεζες είναι έτοιμες να αναπροσαρμόσουν τα παρεμβατικά τους επιτόκια, καθώς εκτιμούν ότι η πληθωριστική απειλή παραμένει, παρά την επιβράδυνση του πληθωρισμού το Δεκέμβριο (στο 6,5% στις ΗΠΑ, στο 9,2% στην Ευρωζώνη).

Με την ΕΚΤ να αναμένεται να αναπροσαρμόσει τα επιτόκιά της κατά 50 μ.β., καθώς υστερεί σε σχέση με τη Federal, ενώ έχει και υψηλότερο πληθωρισμό, με το δομικό να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Πιο σημαντικό για τις Αγορές είναι η ρητορική που θα διατυπώσουν ο Πάουελ και η Λαγκάρντ, καθώς από αυτή θα προκύψει η εκτίμησή τους για τις προοπτικές της Οικονομίας.

Με το ενδεχόμενο της ύφεσης να μη έχει απομακρυνθεί για την Παγκόσμια Οικονομία, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις παραμένουν σε διάφορες Περιοχές και ιδιαίτερα στην Ουκρανία, όπου η απόφαση για χρήση Γερμανικών και Αμερικανικών τανκς θα κλιμακώσει τις πολεμικές επιχειρήσεις.

Παραμένει επομένως ο χαμηλός βαθμός ορατότητας για τα μακροοικονομικά δεδομένα της Παγκόσμιας Οικονομίας και επομένως για την πορεία των δεικτών στις Διεθνείς Αγορές του Πλανήτη. Σε ένα σενάριο επιδείνωσης του διεθνούς περιβάλλοντος, η διάθεση αυτονόμησης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου που κατέγραψε ‘January effect’ (στο +10% ο ΓΔ), είναι πιθανό να ανατραπεί από την ενδεχόμενη υποχώρηση των Διεθνών Αγορών”, όπως εκτιμά ο σύμβουλος Διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Απόλυτη επικράτηση των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικτά τα πρόσημα και ευδιάκριτη επιφυλακτικότητα στην Ευρώπη, μικρά κέρδη στην Wall Street.

Έχει γυρίσει σε μικρά κέρδη το Πετρέλαιο, οριακά ψηλότερα το Ευρώ.

Προσπαθεί να επιστρέψει προς τα $1930 ο Χρυσός και προς τα $23,8 το Ασήμι, οριακά ψηλότερα από τα $23100 το Bitcoin, προς τα $1595 αναρριχάται το Ethereum.

Η Γαλλία απέφυγε τη συρρίκνωση της Οικονομίας της στα τέλη του 2022. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε κατά 0,1% το τέταρτο τρίμηνο, σε σύγκριση με το τρίτο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg υπολόγιζαν ότι το ΑΕΠ θα παραμείνει αμετάβλητο.

Στο 5,5% διαμορφώθηκε το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας στη Γερμανία τον Ιανουάριο, παραμένοντας αμετάβλητο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Το Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο των $1,3 τρισ. της Νορβηγίας ανέφερε σήμερα τη μεγαλύτερη ζημία του από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Το Ταμείο που διαχειρίζεται τον ορυκτό πλούτο της Νορβηγίας έχασε 14,1% το 2022, που ισοδυναμεί με περίπου $164 δισ.

Χαμηλότερα κινήθηκαν οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών κατοικιών S&P CoreLogic Case-Shiller υποχώρησε 0,5% τον Νοέμβριο, σε σχέση με τον Οκτώβριο. Ήταν η πέμπτη διαδοχική μηνιαία πτώση. Σε ετήσια βάση ο δείκτης ενισχύθηκε 6,8%.

Ο δείκτης κόστους απασχόλησης, ο ευρύτερος δείκτης μέτρησης του κόστους εργασίας, αυξήθηκε 1% το προηγούμενο ο τρίμηνο, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Αυτή ήταν η μικρότερη άνοδος από το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο είχε σημειωθεί άνοδος 1,2%. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο κατά 1,1%. Σε ετήσια βάση το κόστος εργασίας ενισχύθηκε κατά 5,1%.

Το ΔΝΤ αναθεώρησε προς το καλύτερο την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη το 2023. Προβλέπει πλέον ρυθμό ανάπτυξης της Παγκόσμιας Οικονομίας 2,9% το 2023. Πρόκειται για ρυθμό ανώτερο κατά 0,2 εκατοστιαία μονάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη, που δημοσιοποιήθηκε τον Οκτώβριο.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε 0,2 δισ. από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.

Τις προβλέψεις της Διοίκησης της Τρ. Πειραιώς για τη φετινή χρονιά έσπευσαν να τιμολογήσουν οι Ξένοι Οίκοι.

Η Morgan Stanley δίνει σύσταση “overweight” για τη μετοχή, με την τιμή - στόχο να βρίσκεται στα 2,24 ευρώ.

Από την πλευρά της, η Deutsche Bank έχει σύσταση “hold” με την τιμή - στόχο στα 1,8 ευρώ.

Η Axia δίνει στη μετοχή σύσταση “buy” και βάζει την τιμή - στόχο στα 2,5 ευρώ.

“Το 2023 θα είναι ένα έτος με δύο όψεις. Η προσδοκία για φιλικό προς την Αγορά αποτέλεσμα των εκλογών και η επακόλουθη επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας, παρέχουν αμφότερα το απαραίτητο αφήγημα για θετικές αποδόσεις για τις Ελληνικές μετοχές στο β' εξάμηνο του 2023. Αυτό υποστηρίζεται επίσης από την καλή δυναμική στην αύξηση των εταιρικών κερδών και τις ελκυστικές αποτιμήσεις σε πολλούς τομείς”, σύμφωνα με την NBG Sec.

“Μετά το ράλι από τις αρχές του χρόνου στις Ελληνικές μετοχές, επιβάλλεται επιφυλακτικότητα όσον αφορά τους υπόλοιπους μήνες μέχρι τις εκλογές, καθώς οι Παγκόσμιες μακροοικονομικές προοπτικές (εξέλιξη του πληθωρισμού, αντίδραση των Κεντρικών Τραπεζών και γεωπολιτική) παραμένουν αβέβαιες. Οι επενδυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο σε μερισματικές μετοχές υψηλής ποιότητας ή/και αμυντικές μετοχές, με πιο ανθεκτικές ταμειακές ροές, που συμβάλλουν στον περιορισμό της πτώσης κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε διόρθωσης της Αγοράς”, τονίζει η NBG Sec., που διατηρεί στις κορυφαίες επιλογές της τους ΟΤΕ (τιμή – στόχος 17,90 ευρώ), ΟΠΑΠ (τιμή – στόχος 15,90 ευρώ), Jumbo (τιμή – στόχος 18,60 ευρώ), Μυτιληναίο (τιμή – στόχος 31,20 ευρώ), Autohellas (τιμή – στόχος 12,80 ευρώ), Cenergy Holdings (τιμή – στόχος 4,00 ευρώ) και Τράπεζα Πειραιώς (τιμή – στόχος 2,35 ευρώ).

Σε “Β”, από “Β-“ αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τράπεζας Πειραιώς η Fitch, μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας την Παρασκευή και την αναβάθμιση του rating για Alpha Bank, Εθνική και Eurobank. Το outlook της αξιολόγησης παραμένει θετικό.

Η Piraeus Sec. επιλέγει για το 2023 τους τίτλους των Jumbo, Motor Oil, Μυτιληναίου, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και TITC.

Για την Jumbo αυξάνει την τιμή - στόχο στα 21,50 ευρώ ανά μετοχή (από 19,50 ευρώ ανά μετοχή προηγουμένως).

Για τη Motor Oil, διατηρεί την τρέχουσα τιμή - στόχο των 25,70 ευρώ ανά μετοχή, ωστόσο τα υψηλότερα περιθώρια διύλισης για μια παρατεταμένη περίοδο που συνεπάγεται το ισχυρό ξεκίνημα του έτους και το μεταβατικό σχέδιο ύψους €4 δισ. που περιλαμβάνεται μόνο εν μέρει στις εκτιμήσεις της, υποδηλώνουν σημαντική άνοδο στην αποτίμηση.

Για τη Μυτιληναίος, η τρέχουσα τιμή - στόχος διαμορφώνεται στα 26,30 ευρώ. Ο νέος καταλύτης για τη μετοχή στο μέλλον θα πρέπει να είναι η πεποίθηση της αγοράς ότι το διαφοροποιημένο επιχειρηματικό μοντέλο υποστηρίζει σταθερή αύξηση κερδών με σταθερό ισολογισμό και υγιή μερισματική απόδοση τουλάχιστον 5%.

Για τον ΟΠΑΠ διατηρεί την τιμή - στόχο στα 16,80 ευρώ ανά μετοχή.

Προσθέτει τη ΔΕΗ στη λίστα των κορυφαίων επιλογών με τιμή - στόχο στα 15 ευρώ, λόγω του μεγάλου discount αποτίμησης σε σχέση με τους ευρωπαίους ομολόγους της.

Προσθέτει την Titan Cement International στη λίστα με τις κορυφαίες επιλογές, ενώ αυξάνει την τιμή - στόχο στα 19,00 ευρώ ανά μετοχή (από 17,30 ευρώ ανά μετοχή προηγουμένως) για να ενσωματώσει την επιτυχή εφαρμογή των αυξήσεων των τιμών το 2022.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΕΕ και ΣΑΡ και με το θετικό οι ΜΟΗ, ΟΛΠ και ΟΠΑΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Viohalco, Quest. Lamda Development, Αεροπορία Αιγαίου και Ελλάκτωρ και στο χαμηλό οι Μυτιληναίος, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

Δεν είναι καλή η τελική εικόνα με 51 ανοδικούς τίτλους, έναντι 75 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση ήπιας διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (57.571 συμβόλαια).

Στα 5.203 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 5.224 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Στα 379 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 379 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.765, 1.736 για τον Φεβρουάριο και 29 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.473,75), κινήθηκε μεταξύ 2.467 και 2.497,25 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 28, 28 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 759,5), κινήθηκε μεταξύ 759,5 και 760,5 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (7.004 MIG, 9.000 Μυτιληναίος), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (24.117), Eurobank (5.235), Πειραιώς (12.613), ΟΤΕ (931), Εθνική (7.193), ΔΕΗ (1.526), ΑΔΜΗΕ (2.021), Ελλάκτωρα (191), Μυτιληναίο (245), Ιντρακόμ (204), MIG (998), ΓΕΚ (150), TITC (152), ΟΠΑΠ (339), Lamda Development (187), ΕΧΑΕ (983).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 150.087, Πειραιώς 55.894, Eurobank 15.608, MIG 14.569, ΔΕΗ 28.899, Εθνική 13.481, ΑΔΜΗΕ 13.247.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 59.173.462 τεμ., (από 59.173.462 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.832.772 τεμ. (1.857.772), Eurobank 34.076.525 τεμ. (34.076.525), ΟΠΑΠ 1.572.647 τεμ. (1.596.647), Εθνική 10.187.482 τεμ. (10.163.840), ΟΤΕ 924.546 τεμ. (924.546), Πειραιώς 800.602 τεμ. (800.602).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v