Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Αναμονή για ΕΚΤ, στο τραπέζι το κλείδωμα κερδών

Ανοδικό ξεκίνημα για τον ΓΔ. Στον ρυθμό της «απάντησης» της ΕΚΤ στη Fed η συνεδρίαση. Τα δεδομένα για τράπεζες και blue chips και το trading σε mid και small caps. Στο ταμπλό οι νέες μετοχές της Intrakat.

Χρηματιστήριο: Αναμονή για ΕΚΤ, στο τραπέζι το κλείδωμα κερδών

Στον ρυθμό των κεντρικών τραπεζών τα χρηματιστήρια.

Τεχνολογικό ράλι στη Wall Street μετά τη Fed, την ανακοίνωση νέας αύξησης αλλά κατά 25 μ.β. και τις δηλώσεις Πάουελ πως υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά. Η νομισματική πολιτική πρέπει να παραμείνει περιοριστική για κάποιο διάστημα, υπογράμμισε, ενώ σημείωσε ότι ακόμα δεν είναι τόσο περιοριστική όσο θα έπρεπε.

Ανοδικά τα χρηματιστήρια στην Ασία και από 0,33% υψηλότερα τα futures του S&P500 και τις 4.142 μονάδες.
Στα ευρωπαϊκά, σοβαρός πονοκέφαλος στη Φρανκφούρτη και τις αγορές για το πώς θα απαντήσει η ΕΚΤ, καθώς θα πρέπει να συνδιαχειριστεί τα συναλλαγματικά (ευρώ/δολάριο) και την απειλή ανταγωνισμού των ΗΠΑ.

Η αύξηση κατά επιπλέον 50 μ.β. έχει προεξοφληθεί, με το ερώτημα να αφορά στο πώς θα συνεχίσει η Λαγκάρντ (επιτόκια/ποσοτική σύσφιξη) και για πόσο.

Από τις 15.180 (0,35%) ο DAX, από τις 7.761 (-0,14%) ο FTSE100 και στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις 1.027,25 (0,43%) ο Γενικός Δείκτης.

Ακόμη μία συνεδρίαση με τζίρο μεγαλύτερο των 90 εκατ. (στα 105,4 εκατ.), άνοδο με τραπεζικές «πλάτες» καθώς ο ΔΤΡ ενισχύθηκε 2,40% στις 791,87, έναντι 0,81% στις 2.495,80 μονάδες του FTSE25.

Εμφανής αρχικά η μερική κατοχύρωση θέσεων -τις τελευταίες συνεδριάσεις του Ιανουαρίου-, όπως και η επιχειρούμενη αναδιάταξη δυνάμεων στη διάρκεια της εβδομάδας. Αρκετές οι συναλλαγές μέσω προσυμφωνημένων πράξεων, ενισχύοντας την εν λόγω προσέγγιση.

Κοντά στον μεγάλο στόχο οι επενδυτές -εδώ και μερικές συνεδριάσεις-, πιθανότατα να απαιτηθεί λίγος χρόνος προκειμένου να προσαρμοστούν οι διαχειριστές στα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Ανοιχτό το ενδεχόμενο διόρθωσης -με τις 1.015 μονάδες σημαντικό σημείο αναφοράς- ενδοσυνεδριακών μεταβολών, όπως συμβαίνει όλες τις τελευταίες ημέρες μέχρι να αποσαφηνισθεί η τάση για τη συνέχεια του Φεβρουαρίου. Το ενδεχόμενο με τις λιγότερες πιθανότητες, σύμφωνα με ορισμένους χρηματιστές, είναι αυτό της συσσώρευσης χαμηλότερα των 1.040 μονάδων για λίγες συνεδριάσεις, προτού φανεί εάν οι long θα επιχειρήσουν προς υψηλότερα επίπεδα ή οι short για -εκ νέου- 3ψήφια μεγέθη.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με σημαντικές αποδόσεις αλλά και προκλήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα.

Κρησάρα η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων 2022, που θα καθορίσουν τη στάση των επενδυτών, και δη των ξένων.

Εφικτή η υπέρβαση των 800 αλλά με πρότερη πειστική επιβεβαίωση των 760-770 μονάδων για τον ΔΤΡ, σήμερα-αύριο.

Στο 1,28 (2,94%) η μετοχή της Alpha Bank με σημαντικές εισροές και στη χθεσινή συνεδρίαση, στο 1,871 (-0,95%) η Πειραιώς, στο 1,2855 (3,67%) η Eurobank και στα 4,433 (2%) η Εθνική, επίσης με αυξημένες εισροές από ξένα χαρτοφυλάκια. Σχεδόν 30 εκατ. τμχ. πραγματοποιήθηκαν χθες στις μετοχές του τραπεζικού καρέ, παραπέμποντας στην είσοδο (ή ενίσχυση θέσης) ξένου θεματοφύλακα. Το γεγονός πως αυτό γίνεται με τον ΔΤΡ 23,62% υψηλότερα από την αρχή του έτους προφανώς κάτι δείχνει.

Για τα blue chips ζητούμενο το εύρος που γίνεται η αναδιάταξη χαρτοφυλακίων, ειδικότερα για μετοχές με υπεραπόδοση τον Ιανουάριο. Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Coca Cola HBC με αγοραστές, Motor Oil, Viohalco, Jumbo, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με πωλητές και μέγα ερώτημα ο ΟΤΕ, διαδικασία που αναμένεται να έχει συνέχεια σήμερα-αύριο.

Να κλείσει η εβδομάδα και από Δευτέρα βλέπουμε για τα blue chips είναι η λογική -βραχυπρόθεσμα- καθώς μέρος του trading έχει μεταφερθεί σε συγκεκριμένα mid caps. Alumil, EXAE τα πιο «τασικά» χαρτιά του FTMidCap, MIG, ΚΛΜ, Lykos, Medicon, Ξυλεμπορία από τα λίγο χαμηλότερα στρώματα της αγοράς.

Να σημειωθεί ότι σήμερα εισάγονται προς διαπραγμάτευση οι μετοχές που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Intrakat.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v