Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα νέα σενάρια στο Χρηματιστήριο μετά το profit taking

Ποιες τεχνικές στηρίξεις ζητούν επιβεβαίωση για τους δύο βασικούς δείκτες, FTSE25 και τραπεζικό. Ο τελευταίος αποτελεί κλάδο-κλειδί ενόψει των stress tests, στη σκιά EKT-Fed.

Τα νέα σενάρια στο Χρηματιστήριο μετά το profit taking

Με την ορμή του Ιανουαρίου οι long στον Φεβρουάριο, με την προσδοκία να μην εμφανιστεί κάποιος «μαύρος κύκνος» όπως στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ομως από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση στα δύσκολα, καθώς σήμερα έως Παρασκευή έχει «τιμολογηθεί» η τακτική των κεντρικών τραπεζιτών. Οι αυξήσεις των Fed -κατά 25 μ.β.- και ΕΚΤ -κατά 50 μ.β.- συμπεριλαμβάνονται στο βασικό σενάριο, με την προσοχή να εστιάζεται στα «ψιλά γράμματα» των δηλώσεων Τζ. Πάουελ και Κρ. Λαγκάρντ. Ειδικότερα της Γαλλίδας, για τα ευρωπαϊκά, καθώς μέχρι και την τελευταία στιγμή δεν έχει αποσαφηνισθεί το πώς θα ενεργήσει σε βάθος χρόνου, π.χ. 3-6 μηνών.

Από 0,25% χαμηλότερα τα futures του S&P500 στις 4.080 μονάδες, με προσοχή και στα οικονομικά αποτελέσματα 2022, στοιχεία της οικονομίας των ΗΠΑ, με σημείο αναφοράς τις 4.040-4.020 μονάδες για τον δείκτη.

Ηπιες μεταβολές νωρίτερα στις αγορές της Ασίας, από τις 15.128 μονάδες ο DAX, από τις 7.771 ο FTSE100 και στο Χρηματιστήριο Αθηνών από 10% υψηλότερα για τον ΓΔ (1.022,82), σχεδόν όσο και για τον FTSE25 (2.475,79) και 20% για τον ΔΤΡ (773,31).

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, που έχει εισέλθει στη δοκιμασία των stress tests. Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή γνωστοποίησε τα οικονομικά ενδεχόμενα, με το δυσμενές (για το 2023-2025) να έχει ένα πλεονέκτημα και ένα μειονέκτημα για το εγχώριο σύστημα. Η ΕΒΑ προβλέπει ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία για την 3ετία, αλλά επιφυλάσσεται για την αγορά ακινήτων (τιμές, επαγγελματική χρήση κ.λπ.).

Μένει να φανεί τι οικονομικό αποτέλεσμα παράχθηκε το 2022 και πώς θα πορευτούν οι συστημικές μέχρι τον Ιούλιο που θα ανακοινωθούν τα ευρήματα (ενδεχομένως η υποχρέωση για κάλυψη κεφαλαιακών αναγκών).

Προέχει ωστόσο η διαμόρφωση της συνολικής εικόνας για το 2022, για αυτό και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα επηρεάσει τη στάση των funds.

Πρώτη συνεδρίαση σήμερα, μετά το profit taking των τελευταίων συνεδριάσεων, με λίγο πιο επιθετικό χαρακτήρα χθες, σε τίτλους των Mytilineos, Jumbo, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ενώ το «άδειασμα» στη μετοχή του ΟΤΕ, εντελώς ξεχωριστή περίπτωση, συζητήθηκε και προβλημάτισε την αγορά.

Ζητούμενη για αρχή η επιβεβαίωση των (εβδομαδιαίων) στηρίξεων, για τον FTSE25 όχι χαμηλότερα των 2.450 (χοντρικά), για τον ΔΤΡ των 750 και των 1.010 μονάδων για τον ΓΔ.

Παράλληλα με τα διεθνή και τα εσωτερικά οικονομικά, η πολιτική παράμετρος στην οποία αναφέρεται και η Eurobank Equities στην έκθεσή της για τα top picks.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v