Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Με ποιες μετοχές έγινε το «γύρισμα»

Κάλυψε τις απώλειες και καταγράφει σημαντικά κέρδη ο ΓΔ, «πατώντας» στις 1.100 μονάδες, κόντρα στις διεθνείς αγορές. Ξεχωρίζουν Eurobank, Coca Cola. Μεγάλη πτώση στον τζίρο.

Χρηματιστήριο: Με ποιες μετοχές έγινε το «γύρισμα»

Με απώλειες στα ευρωπαϊκά, στο «κόκκινο» η προθεσμιακή αγορά στη Wall Street, αλλά στο Χρηματιστήριο
Αθηνών άλλος καιρός, ηλιόλουστος.

Στις 15.384 (-0,95%) ο DAX, από τις 4.072 (-0,62%) τα futures του S&P500 και με ανατροπή για τον Γενικό Δείκτη στις 1.098,59 από το χαμηλό αρχής των 1.081,42 μονάδων.

Τελευταία συνεδρίαση εβδομάδας, ένατη συνεχόμενα με θετικό πρόσημο, με παράλληλη λήξη της σειράς Φεβρουαρίου στα Παράγωγα και αργία τη Δευτέρα στη Wall Street.

Δεύτερη σερί συνεδρίαση με αξία συναλλαγών μακριά από τα 123 εκατ. (ημερήσιος μέσος όρος/μέχρι και εχθές), συμπληρώνοντας διπλή ενδοσυνεδριακή διόρθωση με απορρόφηση της προσφοράς στα χαμηλά και σταδιακή επάνοδο προς την περιοχή των 1.100 μονάδων. Κλασική περίπτωση μερικής κατοχύρωσης θέσεων-αναδιάταξης δυνάμεων σε «τοπικά υψηλά», ενώ επανενεργοποιούνται ή συνεχίζονται εισροές από ισχυρά ξένα χέρια.

Στα 52 εκατ. ο τζίρος -με 4,4 εκατ. μέσω συμφωνημένων εντολών-, με νέες εισροές σε blue chips με ισχυρή long τάση.

Ενδεικτική περίπτωση η Mytilineos -και με νέο πακέτο σήμερα, στα 24,60 ευρώ-, με αυξημένες συναλλαγές σε απόσταση βολής από τα ιστορικά υψηλά των 24,94 ευρώ. Θυμίζω τα μεγάλα πακέτα που άλλαξαν χέρια στη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Ωστόσο, το «γύρισμα» από πωλήσεις σε αγορές συμπεριλαμβάνει αρκετές μετοχές, τραπεζικά χαρτιά και blue chips, ένδειξη πως από τα χαμηλά ημέρας μπήκε ισχυρός αγοραστής.

Αντιστροφή που αποτυπώνεται τεχνικά στο διάγραμμα του ΓΔ.

Συνεκτιμώντας, πως οι αγορές ξεκίνησαν 15'-30' πριν τη δημοπρασία στο ΧΠΑ, όπου τα ΣΜΕ από discount περνούσαν σε premium (και για τις δύο σειρές). Με 0,68% για τα 1.521 ΣΜΕ Φεβρουαρίου, που λήγουν σήμερα.

Παράλληλη τάση στην υποκείμενη αγορά (μετοχών), με τη Eurobank να πρωτοστατεί από τα τραπεζικά -στο 1,359 από το 1,3005 ευρώ με διακύμανση σχεδόν 5,5% , volatility που διευκολύνει το intraday. Πρακτικά όσοι αγόρασαν στα χαμηλά της αρχής σε Eurobank, όπως επίσης σε Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς, «γράφουν» -ήδη- μία απόδοση 2%-4,5% (μέσος όρος).

Στον τραπεζικό κλάδο, με επιθετικότερο συντελεστή βήτα (μεταβολή Χ2 της αγοράς) η ευρύτερη μεταβλητότητα.

Ξεκάθαρα long, και από τις 825,24 στις 855,34 μονάδες.

Ανάλογη εικόνα και για συγκεκριμένες μετοχές-σηματωρούς όπως Autohellas, Motor Oil, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αλλά και ΔΕΗ, Jumbo, Coca Cola, TITAN Cement, Lamda Development.

Ανατροπή και στη σχέση αγοραστών - πωλητών, πλέον με πλεονέκτημα οι πρώτοι σε 62 μετοχές (έναντι 47).

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v