Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αψηφά την πίεση στις διεθνείς αγορές το Χρηματιστήριο

Ελαφρά υψηλότερα επίπεδα τιμών για τον Γενικό Δείκτη, με το βλέμμα στο rebalancing του MSCI Greece. Motor Oil και Πειραιώς οι τίτλοι που βρίσκονται στο επίκεντρο. Πωλητές στην Jumbo.

Αψηφά την πίεση στις διεθνείς αγορές το Χρηματιστήριο

Με πωλήσεις, απώλειες στα ευρωπαϊκά, με θετικό πρόσημο για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Αναπάντεχη επιτάχυνση του πληθωρισμού σε Γαλλία και Ισπανία τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τη Λία Δεληγιάννη,
ξαναφέρνει τους πωλητές με πλεονέκτημα, φρενάροντας τη θετική τάση που διαμορφώθηκε χθες Δευτέρα.
Με απώλειες DAX, CAC 40 και υπό την πίεση της αρνητικής εικόνας που παρουσιάζεται στην προθεσμιακή αγορά της Wall Street. Από 0,28% χαμηλότερα τα futures του S&P500.

Σε αντίθεση με τα διεθνή, στο ΧΑ το ξεκίνημα ήταν θετικό, όπως και η συνέχεια για το πρώτο ημίωρο, με αποτέλεσμα την ενίσχυση του ΓΔ από τις 1.116 προς 2-3 μονάδες υψηλότερα, με ικανοποιητική ροή εντολών.
Στη μετοχή της Jumbo οι περισσότερες αρχικά, από την πλευρά των πωλητών, αλλά σε Motor Oil και Πειραιώς μετά το αρχικό 15λεπτο για λογαριασμό των αγοραστών, με σταδιακή ενεργοποίηση περισσότερων σε Alpha Bank, OTE, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Mytilineos, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Helleniq Energy, TITAN, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.α., με τον τζίρο να ξεπερνά τα 10 εκατ. (στις 11:00), με τη συνδρομή μίας συμφωνημένης εντολής για 43.270 τμχ. της Jumbo στα 19,04 ευρώ.
Προσεκτικοί οι επενδυτές, χωρίς βιασύνη και με σταδιακό ανέβασμα των εντολών προς τις 2.720 μονάδες για τον FTSE 25 και τις 905 για τον ΔΤΡ.

Από τη μέχρι τώρα ροή εντολών φαίνεται πως οι επενδυτές ενεργούν με γνώμονα την είσοδο της Motor Oil στον δείκτη MSCI Standard, τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται, λ.χ. Πειραιώς, Helleniq Energy, την προσδοκία για αυξημένο μέρισμα, με ενδεικτική την περίπτωση του ΟΠΑΠ αλλά και τις επιμέρους δράσεις όπως για παράδειγμα την παρουσίαση της Mytilineos στο Λονδίνο (σήμερα-Πέμπτη).

Διατηρείται έτσι η ανοδική φορά για τους κύριους δείκτες, μετοχές, με χρηματιστές να σημειώνουν πως η χθεσινή αργία κατά κάποιο τρόπο λειτούργησε σαν... μαξιλάρι για τους αγοραστές.
Με διψήφιο ποσοστό το «ταμείο» Φεβρουαρίου, με τον ΓΔ να «ψηλώνει» μετά τις 11:05 προς τις 1.120 μονάδες με άλλα 3,7 εκατ. τζίρο στις μετοχές αιχμής, που αναφέρθηκαν.

Ενα δεύτερο πακέτο για 172.000 τμχ. της Εθνικής στα 5,182 ευρώ πέρασε στις 11:02, με τον τίτλο να διαγράφει άνοδο έτους σχεδόν 40%. Σχεδόν 70% από την αρχή του έτους για την Πειραιώς, με τη μετοχή σε νέα τοπικά υψηλά και την αποτίμηση να υπερβαίνει το όριο των 3 δισ., καθιστώντας την 9η της σχετικής κατάταξης (με βάση χρηματιστηριακή αξία μεγαλύτερη των 3 δισ.). Στα 2,711 δισ. η Motor Oil, μετά τη νέα άνοδο έως τα 24,54 ευρώ.

Θετική η τάση για ευρύτερο μέρος του χρηματιστηριακού ταμπλό, με τους αγοραστές να υπερτερούν σε 61 μετοχές έναντι 21 των πωλητών. Κινητικότητα και πάλι για τα mezz, με αυξημένες συναλλαγές σε CairoMezz (0,1194), GalaxyCosmos (0,295), PhoenixVega (0,047).

Συναλλαγές και στη μετοχή της MIG (0,217) ενόψει της γ.σ. της Παρασκευής, στα 2,39 ευρώ της Attica Συμμετοχών.

Χωρίς μεταβολή για 79 μετοχές, στις 11:15.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v