Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεδρίαση με το βλέμμα στο rebalancing για το Χρηματιστήριο

Ο τραπεζικός κλάδος στο επίκεντρο, αλλά και η μετοχή της Motor Oil που από αύριο θα μετέχει στον MSCI Greece. Ποια blue chips βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Συνεδρίαση με το βλέμμα στο rebalancing για το Χρηματιστήριο

Με αρνητικό πρόσημο κλείνει ο Φεβρουάριος για τη Wall Street, με θετικό για τα κύρια ευρωπαϊκά και υπεραπόδοση για το Χρηματιστήριο Αθηνών των συνεχόμενων ρεκόρ. Μεστό το «ταμείο» για traders, επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο, μετά την καλύτερη εκκίνηση -εδώ και χρόνια- έτους και διαδοχικά σερί από τα τοπικά χαμηλά στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Από τις 1.136,36 μονάδες για τον ΓΔ, από τις 2.707,10 για τον FTSE25, από τις 901,68 για τον ΔΤΡ και από τις 1.614,82 μονάδες για τον FTMidCap. Τελευταία συνεδρίαση μηνός/2μήνου, με την προσοχή πλέον στην ανακοίνωση στοιχείων πληθωρισμού για τον Φεβρουάριο σε Γαλλία και Γερμανία, Ιταλία, που σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό θα μετρήσουν στη στάση της ΕΚΤ όσον αφορά ύψος επιτοκίων/ποσοτική σύσφιξη. Στις 16 Μαρτίου η συνεδρίαση της ΕΚΤ, με τις αγορές να αναμένουν νέα αύξηση 50 μ.β. όπως έχει προαναγγείλει η επικεφαλής της. Εύλογο το ερώτημα για τη συνέχεια -προς Ιούνιο/Ιούλιο- και εάν το ύψος του βασικού επιτοκίου θα φτάσει ή και ξεπεράσει το 4%. Στα υπόψη η σημαντική άνοδος της απόδοσης κοντινών σειρών κρατικών ομολόγων (2ετίας) στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Το κλίμα στα ευρωπαϊκά, Νέα Υόρκη αφορά και στα του ΧΑ, παρότι η διαφοροποίηση δεν περνά απαρατήρητη. Ισχυρή ανοδική διόρθωση/επαναφορά που (υπο)στηρίζεται από συνεχείς αυξημένες εισροές κεφαλαίων σε τραπεζικά χαρτιά και blue chips.

Αυξημένες συναλλαγές αναμένονται και σήμερα, με αφορμή την ένταξη της μετοχής της Motor Oil στον δείκτη MSCI Standard (από αύριο), την αύξηση της στάθμισης της ελληνικής στις αναδυόμενες αγορές. Ενα rebalancing που θα φέρει ακόμα περισσότερη ρευστότητα στο σύστημα και σίγουρα μεγαλύτερη των 108 εκατ. (μέσος όρος προηγούμενης εβδομάδας). Στα 23,84 ευρώ η μετοχή της Motor Oil, αλλά και στο 1,40 της Eurobank και στα 14,49 του ΟΤΕ, με του Οργανισμού να υποχωρεί στη δεύτερη θέση (ως ποσοστό συμμετοχής στο «καλάθι»), με την τραπεζική να περνά στην πρώτη. Στο 1,43 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, στα 14,75 του ΟΠΑΠ, στα 25 της Mytilineos, επίσης ενδιαφέροντος (πάντα βάσει της στάθμισης).

Πέραν της ιδιαιτερότητας της σημερινής συνεδρίασης, η προσοχή -κατ' αρχάς- των βραχυπρόθεσμων είναι στραμμένη στα οικονομικά αποτελέσματα, με της Πειραιώς να αποτιμώνται -εν μέρει- την Παρασκευή. Στα 2,355 ευρώ η τιμή, στα 3,8 ευρώ ο πήχης για τη Wood & Co, με τον κλάδο να παραμένει αιχμής για τους ξένους. Το γιατί τις «αγαπούν» οι ξένοι εξηγεί από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης, σε μία συγκυρία που η έλευση Ενρια στην Αθήνα θα οριστικοποιήσει τη δυνατότητα των τραπεζών να διανείμουν μέρισμα (χρήσης 2022). Αυτό σε ορίζοντα 10ημέρου (πρακτικά μέχρι και τη συνεδρίαση της 10ης Μαρτίου), η αγορά, οι διαχειριστές θα έχουν πολύ πιο σαφή εικόνα. Ωστόσο είναι αρκετά και τα επιμέρους, που θα καθορίσουν τη στάση των επενδυτών αυτή την εβδομάδα.

Η «τιμολόγηση» των μεγεθών που ανακοίνωσε η Helleniq Energy (την Παρασκευή), η προεξόφληση διανομής υψηλού μερίσματος από εισηγμένες λ.χ. ΟΠΑΠ, Autohellas κ.α. αλλά και εξελίξεις σε διάφορα μέτωπα.

Σημαντικό αυτό της MIG-Attica Συμμετοχών, με τη Γ.Σ. της Παρασκευής στο επίκεντρο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v