Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τράπεζες πιέζουν το Χρηματιστήριο

Κυρίως εγγενείς οι λόγοι της διόρθωσης, με αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα κυρίως από εγχώριους θεσμικούς και hedge funds. Τακτική stock picking. Ποιες μετοχές πάνε κόντρα.

Οι τράπεζες πιέζουν το Χρηματιστήριο

Mικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά, σταδιακά διευρύνουν το πλεονέκτημά τους οι πωλητές στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Κυρίως εγγενείς λόγοι και αφορμές της συνεχιζόμενης διόρθωσης, με τους πωλητές να επικεντρώνονται πρωτίστως στον τραπεζικό κλάδο.

Σταθερός πωλητής/ές στα τραπεζικά χαρτιά, επίμονος σε συγκεκριμένα blue chips, με συνέπεια την περαιτέρω διόρθωση για τον Δείκτη Τραπεζών προς χαμηλότερες στηρίξεις αλλά και τη διολίσθηση του FTSE25 σε όρια στηρίξεων.

Συγκριτικά, χαμηλότερα των 840 μονάδων ο ΔΤΡ με διψήφια -πλέον- διόρθωση σε διάστημα εβδομάδας και δημιουργία πρώτης ομάδας εγκλωβισμένων -κατ' αρχήν βραχυπρόθεσμων- αγορασμένων από περίπου 110 μονάδες υψηλότερα/ακριβότερα.

Μεγαλύτερη διόρθωση μετά από ισχυρότερη ανοδική αντίδραση, με βαρύνουσα τη στάση πωλητών από εγχώριους θεσμικούς και ορισμένους διαχειριστές hedge funds.

Ωστόσο επίμονοι, από καιρό πριν, πωλητές σε μετοχές βαρύτητας λ.χ. ενός ΟΤΕ, με τις ρευστοποιήσεις να συνεχίζονται και μετά τη δεύτερη διάψευση μέλους του δ.σ. (αυτή τη φορά) φημών που ήθελαν την Deutsche Telekom να μειώνει μέρος της βασικής μετοχικής της θέσης.

Εως τα 13,53 ευρώ νωρίτερα η μετοχή του Οργανισμού σε νέα τοπικά χαμηλά, εγείροντας εύλογα ερωτήματα για το ποιος μπορεί να ρευστοποιεί θέση σχεδόν από την αρχή του έτους.

Εκτενέστερη η αναφορά στον ΟΤΕ, καθώς χρηματιστηριακά προβλημάτιζε εδώ και εβδομάδες σε αντίθεση με τα τραπεζικά χαρτιά, καθώς το 43% plus του πρώτου 2μήνου δικαιολογεί τις εσπευσμένες πωλήσεις από την προηγούμενη Τετάρτη μέχρι και σήμερα.

Αλλωστε η αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα -από την πλευρά των πωλητών- σε Εθνική, ΟΤΕ, Alpha Bank και Πειραιώς είναι ενδεικτική της τάσης που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες.

Ωστόσο, το λίγο ως πολύ αναμενόμενο stock picking είναι η -μέχρι νεωτέρας- πιο δόκιμη τακτική.

Στο πλαίσιο αυτής οι αγορές έως τα νέα ιστορικά υψηλά της Jumbo, των 21,10 ευρώ, οι αγορές έως τα 7,77 της ΔΕΗ και άλλων συγκεκριμένων blue chips, λ.χ. Motor Oil, Helleniq Energy, Aegean, Coca-Cola HBC.

Παράλληλα η δυνατότητα τοποθέτησης από λίγο χαμηλότερες τιμές σε τίτλους των Mytilineos, ΟΠΑΠ, Autohellas, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σε αναμονή ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων (Mytilineos), εξελίξεων (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Autohellas κ.α.).

Σταθερή η ροή εντολών, σε σταδιακή διολίσθηση της αγοράς από τις 12:00 και μετά. Ωστόσο χωρίς πίεση και με σχετικά άνετη απορρόφηση της προσφοράς, ενδεικτική η αξία συναλλαγών των 57 εκατ. (*), αρκετά μικρότερη του μέσου όρου εβδομάδας.

Ξεκάθαρο πλεονέκτημα πωλητών σε 81 μετοχές -έναντι μόλις 29-, με το δεύτερο σερί limit down για τον τίτλο της Frigoglass να αποτελεί ένα από τα θέματα (αρνητικού) σχολιασμού. Με νέες απώλειες 19,97% στο 0,063 ευρώ, με συναλλαγές 1,3 εκατ. και ανεκτέλεστο πωλητών για συνολικά 4.093.422 εκατ. τμχ. στη χρηματιστηριακή αξία των μόλις 22,45 εκατ. συνιστά από μόνο του ένα θέμα (και λόγω των βασικών μετόχων Δαυίδ-Λεβέντη/μέσω της Truad).

Για ορισμένα ξένα σπίτια -λ.χ. Jefferies- το επενδυτικό story του ΧΑ μένει «ζωντανό», χωρίς αυτό να αποκλείει το ενδεχόμενο περαιτέρω πιέσεων.

(*) στις 15:30

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v