Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι παίκτες αναζητούν τον «πάτο του κουβά» σε πολυκρίση

Πώς επιδρά η επιδρομή σμήνους «μαύρων κύκνων» που πασχίζει να ανακαλύψει η εγχώρια αγορά. Ανατροπές -οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές- αλλά και ευκαιρίες με ανακατατάξεις στο ταμπλό.

Χρηματιστήριο: Οι παίκτες αναζητούν τον «πάτο του κουβά» σε πολυκρίση

προειδοποιήσεις Πάουελ έριξαν τη Wall Street, δίνοντας ισχυρότερο πλεονέκτημα στους short.

Σήμα για πιο επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τον επικεφαλής της Fed, σχεδόν μία εβδομάδα πριν τη συνεδρίαση της ΕΚΤ και πλέον το εύλογο ερώτημα στην Ευρώπη είναι πόσο και μέχρι πού θα το προχωρήσει η Λαγκάρντ.

Το συν 50 μ.β. για το βασικό ευρωπαϊκό επιτόκιο έχει προαναγγελθεί από τη Γαλλίδα, έχει ενσωματωθεί στις αγορές, το θέμα είναι εάν οι αυξήσεις θα φτάσουν μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Αναπόφευκτα τα νέα δεδομένα, η διάψευση ενός soft landing τιμολογείται σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, μένει να φανεί σε ποιο βαθμό θα επηρεάσει και το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου το κλίμα εύλογα έχει βαρύνει αισθητά.

Μία πρώτη προσπάθεια διαχείρισης της σοβαρής διόρθωσης της Δευτέρας επιχειρήθηκε χθες, με σχετικά ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Στις 1.078,69 (-0,32%) ο Γενικός Δείκτης με χαμηλό ημέρας στις 1.059,83 και τη σημαντική στήριξη των 1.060 μονάδων να αντέχει. Το αν θα επιβεβαιωθεί στη συνέχεια, κατ' αρχάς μέχρι και σε «κλείσιμο» Παρασκευής, θα φανεί.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανάρτησή μας στον Εκηβόλο, η ευρύτερη περιοχή των 1.060-1.037 μονάδων βρίθει στηρίξεων για τον ΓΔ, πρακτικά αφήνοντας περιθώριο για χαμηλότερες τιμές, ωστόσο η ενεργοποίηση αγοραστών σε αρκετά χαρτιά του δείκτη ήταν μία -πρώτη- ενθαρρυντική ένδειξη, σε μία περίοδο που κατά πώς φαίνεται έχει αρκετά ορόσημα/αφορμές και για ανοδικές αντιδράσεις, εξίσου με διορθώσεις.

Στις 2.630,42 (-0,62%) ο FTSE25, αλλά με αγοραστές σε Coca Cola HBC, Viohalco-ElvalHalcor, ΔΕΗ, ΑΕGEAN, Jumbo, Mytilineos, Sarantis, Autohellas, Helleniq Energy και Lamda Development. Μία πρώτη κρησάρα, σύμφωνα με χρηματιστές που εκτιμούν πως σε αυτή τη συγκυρία συνεκτιμώνται τα επιμέρους όσον αφορά στην επιλεκτικότητα των επενδυτών.

Ειδικότερα ο όμιλος Viohalco ανακοινώνει ισχυρά αποτελέσματα, ενδεικτικά τα όσα αναφέρει ο Στέφανος Κοτζαμάνης για τα μεγέθη, το μέρισμα της ElvalHalcor.

Η Coca-Cola HBC ευνοείται από τη ροή αγορών στη «μητρική» Coca-Cola Hellenic εισηγμένης στο Λονδίνο (FTSE100), λόγω της ευνοϊκής απόφασης της Ε.Ε., η Mytilineos έρχεται μετά από μία -σχεδόν- εβδομάδα σημαντικών παρουσιάσεων στο Λονδίνο, η ΔΕΗ στο τελικό στάδιο για την ανακοίνωση θετικής έκβασης όσον αφορά στην Enel Romania, η Jumbo ανακοινώνοντας θεαματική αύξηση πωλήσεων και ισχυρά μεγέθη αρχής περιόδου κ.ο.κ.

Πρακτικά οι χρηματιστές εκτιμούν πως για κάποιες συνεδριάσεις θα εξελιχθεί ένα stock picking μεταξύ των 21 blue chips του δείκτη. Τουλάχιστον μέχρις ότου «χωνευτούν» οι πρώτες αναταράξεις που πυροδοτήθηκαν από την τραγωδία στα Τέμπη.

Κλάδος-κλειδί και ερώτημα -κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα- όμως, παραμένει ο τραπεζικός. Οι διψήφιες υπεραξίες Φεβρουαρίου, πρώτου 2μήνου, το «τρέξιμο» του κλάδου και με τη συμμετοχή hedge funds τον έχει καταστήσει αυξημένης μεταβλητότητας, με σημαντικό περιθώριο ενδοσυνεδριακής διακύμανσης και ενισχυμένη βαρύτητα στη στάθμιση των δεικτών. Στις 861,18 με χαμηλό ημέρας στις 849,46 μονάδες ο ΔΤΡ στη χθεσινή συνεδρίαση και στη στάση των επενδυτών θα μετρήσουν οικονομικά αποτελέσματα, όμως κυρίως η έγκριση από τον SSM της διανομής (ή όχι) κερδών 2022 στους μετόχους/επενδυτές.

Μεγέθη ανακοινώνει η Eurobank, ακολουθούν Εθνική και Alpha Bank, το θέμα ωστόσο είναι εάν θα δοθεί μέρισμα (ή όχι) και τι θα ειπωθεί από τα τραπεζικά επιτελεία στις παρουσιάσεις σε ξένα funds από τα μέσα και μετά Μαρτίου.

Επίσης θα συνεκτιμηθεί η στάση των ξένων και μέσω της αξιολόγησης της οικονομίας, με την DBRS να βαθμολογεί την Παρασκευή και μία εβδομάδα μετά η Moody's.

Συνδυαστικά αυτά -αλλά όχι μόνον- θα μετρήσουν στο πώς θα ενεργήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα traders, διαχειριστές και θεσμικοί. Από τη στάση των ξένων θα κριθεί το «πάνω» ή το «κάτω» των τραπεζικών, συνακόλουθα η ενδεχόμενη επαναφορά προς τις 955 ή η περαιτέρω διόρθωση για τον ΔΤΡ.

Επιλεκτικότητα όμως και σε mid&small caps, επίσης με κριτήριο οικονομικά μεγέθη, επιχειρηματικές διεργασίες και εξελίξεις, με ενδεικτική την περίπτωση της Epsilon Net. Καλά αποτελέσματα και θετική διαφοροποίηση εχθές για το χαρτί, όπως εύστοχα παρατήρησε ο ΧΑΜαιλέων.

Σε ρυθμό ομίλου τα μεγέθη της Cenergy Holdings, σε τελικές συζητήσεις για την πώληση της IDE η Intracom Holdings, με σταθερούς αγοραστές η ΕΧΑΕ, με αγοραστές πάνω από την τιμή της αμκ η Lavipharm, γιατί αισιοδοξεί η Π. Πετρόπουλος για φέτος -σύμφωνα με τον Στέφανο Κοτζαμάνη- κ.α., συν την εκ νέου κινητικότητα στο καρέ των mezzanines, δίνουν τον τόνο στο πέραν του FTSE25 μέρους της αγοράς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v