Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλήγωσαν το χρηματιστήριο πολιτική και profit taking

Η μεγαλύτερη πτώση το τελευταίο επτάμηνο με υψηλές, μάλιστα, συναλλαγές. Τραπεζικοί τίτλοι και μετοχές που «έτρεξαν» στο επίκεντρο ρευστοποιήσεων. Η τεχνική εικόνα.

Πλήγωσαν το χρηματιστήριο πολιτική και profit taking

Καθαρά πτωτική, η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και με τις κινήσεις “stop long” να ενεργοποιούνται μόλις ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε αποφασιστικά, χαμηλότερα της ζώνης 1105 – 1100.

Όλα τα παραπάνω στον απόηχο των σεναρίων – εκτιμήσεων που διακινούνται και σύμφωνα με τα οποία οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές μπορεί να πάνε πιο πίσω, από ότι υπολόγιζε η Αγορά, ενώ το αποτέλεσμά τους γίνεται πιο αβέβαιο καθώς πρέπει να αποτιμηθούν οι πολιτικές παράμετροι από την τραγωδία στα Τέμπη. 

Στην περίπτωση που οι Εθνικές εκλογές μετατεθούν για τον Μάιο-Ιούνιο η Εγχώρια Αγορά “βλέπει” μπροστά της ένα “κενό” έως και τεσσάρων μηνών και μία μακρά προεκλογική περίοδο, η οποία θα χαρακτηριστεί από έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την Εγχώρια Οικονομία, τους Οίκους αξιολόγησης και τα Ξένα χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιούνται στο Χ.Α.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, δεν εμπεριείχε εκπλήξεις η “ετυμηγορία” της Scope Ratings, για το Ελληνικό αξιόχρεο και μένει να φανεί αν και οι επόμενοι Οίκοι αξιολόγησης θα τηρήσουν στάση αναμονής, περιμένοντας τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις.

Πιο συγκεκριμένα, η Scope Ratings ανακοίνωσε ότι διατηρεί την αξιολόγηση “ΒΒ+” για το Ελληνικό αξιόχρεο και το θετικό outlook, κρατώντας την Ελλάδα μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φίλιππου Πανταζή, “το τραγικό συμβάν στα Τέμπη αλλάζει όλο το προεκλογικό σκηνικό, ενδεχομένως και τον χρόνο των εκλογών, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αναπροσαρμόζουν ριζικά τη στρατηγική τους”.

Στο ερώτημα για το αν θα μπορούσε να προκύψει μια σημαντική διόρθωση τιμών στο Χ.Α., στον απόηχο της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, δεν υπάρχουν παράγοντες της Αγοράς που θα μπορούσαν να απαντήσουν με “ασφάλεια”, όμως στις τάξεις των επαγγελματιών του χώρου, οι συγκρατημένα απαισιόδοξοι δείχνουν να αποκτούν σημαντικό πλεονέκτημα.

Μόνη θετική ένδειξη της σημερινής συνεδρίασης, η ευδιάκριτη αντίδραση από τα χαμηλά ημέρας. Προσοχή, η διόρθωση – υποχώρηση, αν συνεχιστεί, θα έχει “σκαλοπάτια”, όμως αν το πολιτικό κλίμα παραμείνει βαρύ, δεν αποκλείεται οι ανοδικές διορθώσεις να αποδειχτούν εξαιρετικά βραχύβιες και “bull trap” για τα χαρτοφυλάκια που θα εκτιμήσουν ότι το πτωτικό κύμα εκτονώθηκε και θα ακολουθήσουν την ανοδική αντίδραση της Αγοράς.

Ιδιαίτερα φορτωμένη, δείχνει η ατζέντα της εβδομάδας που ξεκίνησε.

Την Τρίτη, ΕΛΧΑ και η E-Net θα ανακοινώσουν αποτελέσματα χρήσης 2022 και η Ελληνική Στατιστική αρχή θα ανακοινώσει το πως κινήθηκε το ΑΕΠ στο δ’ τρίμηνο.

Την ίδια μέρα, ο επικεφαλής της Fed, Τζ. Πάουελ, θα μιλήσει για τη νομισματική πολιτική στο Καπιτώλιο.

Την Τετάρτη ακολουθεί με αποτελέσματα η Cenergy, ενώ είναι προγραμματισμένη η γ.σ. της Jumbo με θέμα την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 1,155 ευρώ ανά μετοχή.

Την Πέμπτη ολοκληρώνεται η περίοδος αποδοχής της δημόσιας πρότασης για το Πλαίσιο και ανακοινώνουν αποτελέσματα ο Όμιλος Viohalco, η Eurobank και η Μυτιληναίος (πλήρες σετ).

Στο τέλος της εβδομάδας είναι προγραμματισμένη η πιστοληπτική αξιολόγηση της DBRS, η οποία έχει το Ελληνικό αξιόχρεο ένα επίπεδο κάτω από την επενδυτική βαθμίδα (“ΒΒ”, σταθερή προοπτική), ενώ θα έχει προηγηθεί η ανακοίνωση των επιδομάτων εργασίας στις ΗΠΑ, την ίδια μέρα.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα χαρακτηριστικά της σημερινής, πτωτικής, συνεδρίασης, αυτή συνοδεύτηκε από αξιοπρόσεκτο τζίρο (ο υψηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων) και μένει να φανεί αν αυτό αποτελεί θετική ένδειξη για την συνέχεια.

Επίσης, σε όλη την διάρκεια των συναλλαγών, οι εν δυνάμει πωλητές έδειξαν πως είχαν τον απόλυτο έλεγχο της τάσης, έστω και αν στο τέλος οι “buyers” μάζεψαν σημαντικό κομμάτι των απωλειών και με τα “μαγικά” των τελικών δημοπρασιών.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό, ο Γενικός Δείκτης έγραψε ένα πρώτο χαμηλό μέχρι τις 1088,30 μονάδες (-2,37%), ακολούθησε αντίδραση που έφερε τον Δείκτη κοντά στο όριο των 1100 μονάδων, όμως κάπου εκεί οι “sellers” έκαναν εκ νέου αισθητή την παρουσία τους και ο Δείκτης σημείωσε νέα χαμηλά, με απώλειες που ξεπέρασαν το 3,5%, για να αντιδράσει στη συνέχεια.

Εξαιρετικά κακή η “μεγάλη εικόνα” της Αγοράς, με τις πτωτικές μετοχές περίπου 20πλασιες των ανοδικών, αναλογία που βελτιώθηκε προς το τέλος, καθώς η επιδείνωση του κλίματος επανέφερε τις γνωστές παθογένειες του Χ.Α. και την γνωστή απόσυρση των αγοραστών σε τιμές πολύ χαμηλότερα από το αμέσως προηγούμενο κλείσιμο, ιδιαίτερα σε τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Μοιραία το όποιο ενδιαφέρον περιορίστηκε στα στενά όρια του FTSE25, όπου το “πάλεψε” ο μόνιμος “σωματοφύλακας” των βασικών δεικτών, που δεν είναι άλλος από την μετοχή της ΕΕΕ (-0,33%), όμως και αυτό υπέκυψε στο, γενικότερα, αρνητικό κλίμα.

Αντίθετα, με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος του Ελλάκτωρα.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Διοικούσας Επιτροπής του Χ.Α. της 1ης Μαρτίου 2023, από σήμερα τα νέα όρια διακύμανσης των τιμών μετοχών, με διασπορά μικρότερη του 10% του συνόλου των κοινών μετοχών Εισηγμένης Εταιρείας, ορίστηκαν σε ±10% επί της τιμής εκκίνησης της μετοχής, για τους παρακάτω τίτλους: Trastor, Attica Bank, Πλαίσιο, Καρέλιας, Προντέα, Attica Group, AVE, Alpha Αστικά Ακίνητα.

Συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,83% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,90% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, ενώ στο 4,402% διολισθαίνει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 1075,32 μονάδες (-3,53%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1079,47 (-3,16%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1082,1 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,92%.

Να σημειωθεί ότι το σημερινό -2,92% του Γενικού Δείκτη, είναι η μεγαλύτερη υποχώρηση των τελευταίων 7 μηνών, με την αμέσως μεγαλύτερη υποχώρηση να έχει σημειωθεί στις 5/7/2022 (-3,21%).

Επίσης, ο ΓΔ συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 4,50%, ενώ από τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη (28/2), οι απώλειες φθάνουν στο 4,18%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 155 εκατ., από τα οποία τα 16,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΛΑΜΔΑ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΤΕ), ενώ ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 39% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 155 εκατ., τα 145,7 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6,1), ΟΠΑΠ (5,3), Eurobank (5,2), Εθνική (4,8), Μυτιληναίο (3,4), Alpha Bank (3,2), ΔΕΗ (2,9), Jumbo (2,7), Motor Oil (2,7), Πειραιώς (2,6), Ελ. Πετρέλαια (2,4), και ΤΕΝΕΡΓ (2,2 δισ. ευρώ).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, θυμίζοντας εποχές που ο κλάδος ήταν η πρώτη επιλογή των εν δυνάμει πωλητών.

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ (-5,9%), ο τίτλος έδωσε ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1,5130 ευρώ. Οι επόμενες στηρίξεις στα 1,237 1,136, 1,10 και 1,079 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Για την ΕΤΕ (-2,43%), η αμέσως επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 5,50 ευρώ. Οι στηρίξεις στα 4,57 (ημερήσιο “stop long”), 4,281, 4,13, 4,00 και 3,794 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Για την ΕΥΡΩΒ (-3,40%), η επόμενη αντίσταση στα 1,50 ευρώ. Οι στηρίξεις στα 1,372 (ημερήσιο “stop long”), 1,35, 1,30, 1,21, 1,139 και 1,078 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Ημερήσιο σήμα εξόδου, έδωσε και η μετοχή της ΠΕΙΡ (-6,63%), το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 2,4490 ευρώ. Οι επόμενες στηρίξεις στα 1,688 και 1,639 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημέρων). Η πρώτη σημαντική αντίσταση στα 2,50 ευρώ.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, υποχωρώντας μέχρι τις 866,28 μονάδες (-5,63%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 872,13 (-4,99%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 878,76 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 4,27%%.

Ο ΔΤΡ παραμένει σε ημερήσιο “long” με “stop” στις 875 μονάδες. Όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα από το εν λόγω επίπεδο, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τις 950 - 962 μονάδες.

Δεν είναι εντυπωσιακά καλύτερη η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου με θετικό πρόσημο διασώθηκε μόνο ο τίτλος του Ελλάκτωρα (+1,90%). Οι μεγαλύτερες απώλειες για ΔΕΗ (-5,16%), ΣΑΡ (-4,14%) και TITC (-5,32%).

“Η Ελλάδα αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική Αγορά για τον Τηλεπικοινωνιακό Όμιλο της Deutsche Telekom AG που έχει ανακοινώσει επενδύσεις της τάξεως των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ για την επόμενη πενταετία. Η DT δεν πρόκειται να πωλήσει τη συμμετοχή της στον ΟΤΕ, ούτε σκοπεύει να αυξήσει το ποσοστό της”, ανάφερε η Dominique Leroy, μέλος του ΔΣ της Deutsche Telekom AG, υπεύθυνη για την Ευρώπη, σε συνομιλία της με Έλληνες δημοσιογράφους, στο πλαίσιο του Mobile World Congress που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη.

Να σημειωθεί, μετά και το σημερινό κλείσιμο, ο τίτλος του ΟΤΕ (-2,91%) συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Στα 14,99 ευρώ το ημερήσιο “stop short”, στα 13,96 η πρώτη στήριξη. Η μετοχή ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε χαμηλά 21 μηνών.

Όπως γράφτηκε και στο μετασυνεδριακό σχόλιο της Παρασκευής, στην παρούσα φάση ο τίτλος της ΔΕΗ (-5,16%) μπορεί να είναι από τους “σηματωρούς” της Αγοράς καθώς, σύμφωνα με αναλυτές, αυτός μπορεί να αντικατοπτρίζει την πιθανή αύξηση του πολιτικού ρίσκου και ίσως οι traders πρέπει να τον προσέχουν περισσότερο από εδώ και πέρα. Ο τίτλος της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Η μετοχή έδωσε ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 8,48 ευρώ. Η επόμενη στήριξη στα 7,45 – 7,40 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΜΙΓ (+310,21%), ακολουθούμενη από ΑΑΑΠ (+163,16%), ΑΤΤ (+100,87%), KΡEKA (+97,25%), ΚΛΜ (+85,55%), ΣΑΤΟΚ (+66,67%) και ΛΕΒΚ (+54,55%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από 8/3, οι μετοχές της Λάμψα (-1,72%) θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα επιστροφής κεφαλαίου, ύψους 0,47 ευρώ ανά μετοχή.

Εν τω μεταξύ, η επαναληπτική γενική συνέλευση της MIG (0%) ψήφισε, την πώληση της Θυγατρικής Αttica Group (-2,40%) στην Strix με παράλληλη διαγραφή δανείων της MIG, το reverse split της μετοχής, καθώς 30 παλαιές μετοχές θα συμπτυχθούν σε μια νέα, με τη νέα ονομαστική αξία της μετοχής να διαμορφώνεται στα 0,40 ευρώ, με αποτέλεσμα τη διαγραφή συσσωρευμένων ζημιών και την έκδοση stock options προς όφελος μελών του ΔΣ και στελεχών του Ομίλου, αξίας έως 1,563 εκατ. μετοχών, με τιμή εξάσκησης τα 0,40 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, στο -9,93% η μετοχή της Τρ. Αττικής, με ανεκτέλεστο προς πώληση 2696289 τεμ.

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΚΤΗΛΑ (+3,55%), ΝΤΟΠΛΕΡ (+1,44%) και ΛΑΝΑΚ (+0,20%).

Ιδιαίτερη προσοχή, ίσως χρειάζεται η μετοχή του Άβακα (-4,16%), που συμπλήρωσε εννέα συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 966 μονάδων. Όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 966 και ακόμα καλύτερα υψηλότερα των 1050 και 1105, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τις 1150 και 1195 μονάδες. Οι επόμενες στηρίξεις, χαμηλότερα των 966, στις 950 και 934 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Το ημερήσιο αγοραστικό σήμα διατηρεί και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2342 μονάδων. Όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 2342 και ακόμα καλύτερα υψηλότερα των 2600, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τις 2780 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα των 2342, μπορεί να πιέσει προς τις 2332 και 2263 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Η αβεβαιότητα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των γενικών εκλογών, μπορεί να κρατήσει τους επενδυτές στο περιθώριο, ενώ το ράλι 11 εβδομάδων και τα σημαντικά κέρδη που έχουν προηγηθεί, μπορεί να αυξήσουν τη μεταβλητότητα. Κάποιο επιλεκτικό ενδιαφέρον πριν από τις ανακοινώσεις κερδών, θα μπορούσε να περιορίσει το πτωτικό περιθώριο” εκτιμά η Beta Sec.

“Η επενδυτική ψυχολογία είναι μάλλον ανάμικτη, λόγω των ανησυχιών για τα επιτόκια διεθνώς και το χρονοδιάγραμμα των επερχόμενων εκλογών στο εσωτερικό”, σύμφωνα με την Eurobank Equities.

“Αύριο η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τα στοιχεία για το ΑΕΠ τετάρτου τριμήνου και η DBRS θα αξιολογήσει την Ελληνική Οικονομία την Παρασκευή. Περιμένουμε το αδύναμο momentum να συνεχιστεί, καθώς έχει αυξηθεί το πολιτικό ρίσκο”, αναφέρει η Optima Bank.

“Το ενδεχόμενο αύξησης του πολιτικού κινδύνου, αυξάνει την αβεβαιότητα για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τη βραχυχρόνια κίνηση των δεικτών”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η εβδομάδα που πέρασε άφησε πίσω της ένα από τα μεγαλύτερα δυστυχήματα των τελευταίων ετών, που συγκλόνισε το Πανελλήνιο. Οι μόνιμες αστοχίες του Κρατικού μηχανισμού έκαναν για ακόμα μία φορά αισθητή την παρουσία τους, μιας και ένα ανθρώπινο λάθος ήταν αρκετό να πάρει μαζί του δεκάδες ζωές. Δυστυχώς, όπως τις περισσότερες φορές συμβαίνει σε αυτή την Χώρα, ένα τόσο άσχημο γεγονός και μόνο ενεργοποιεί, μετά Χριστό, το δαιδαλώδες Δημόσιο, όπως επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Η Αγορά μπορεί να έδωσε μικρά κέρδη για 11η εβδομάδα, όμως στο μεγαλύτερο κομμάτι της έδωσε διόρθωση.

Ο Τραπεζικός κλάδος ήταν αυτός που συντήρησε το εβδομαδιαίο θετικό πρόσημο, παρόλα αυτά η “κούραση” των αγοραστών ήταν ξεκάθαρη.

Από την άλλη, η καταστρατήγηση των 1100 μονάδων θα ενεργοποιήσει περισσότερους πωλητές, που θα σπεύσουν να κατοχυρώσουν κέρδη, με τα γραφήματα να “φωνασκούν” ότι χρειάζονται “νότιες” ανάσες, παρά το γεγονός ότι το rebalancing της Τρίτης, με τον μεγάλο τζίρο, έδωσε “σκυτάλη σε νέο αίμα και νέες ανακατατάξεις”.

Σίγουρα η Αγορά χρειάζεται και νέα, αν θέλει να συντηρήσει τις μεγάλες αποδόσεις. Υπάρχουν αρκετοί αγοραστές που περιμένουν υπομονετικά μία διόρθωση και αυτό είναι και το θετικό της Αγοράς μεσοπρόθεσμα.

Την Παρασκευή περιμένουμε από την DBRS την πιστοληπτική αξιολόγηση, θυμίζοντας ότι μας έχει ένα μόλις “σκαλί” κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Πλέον είμαστε πολύ κοντά στις εκλογές που θα κρίνουν την συνέχεια, μιας και η Αγορά ποντάρει σε συνέχιση των ίδιων πολιτικών.

Από την άλλη, όλα δείχνουν ότι η αύξηση των επιτοκίων δεν έχει καταφέρει ακόμα να κερδίσει τον πληθωρισμό, γεγονός που προκρίνει ότι έχουμε ακόμα μπροστά μας σημαντικό δρόμο.

Μπορεί στην Ευρώπη να είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα, παρόλα αυτά όλα δείχνουν ο στόχος για μία ήπια ύφεση είναι κοντά, με την άλλη Πλευρά του Ατλαντικού να περιμένει ακόμα μεγαλύτερο νούμερο. Άλλωστε οι Αγορές ξέρουν πως οι Κεντρικές Τράπεζες κάνουν ότι μπορούν, για να ισορροπήσουν την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Η Χώρα μας κατέχει το Παγκόσμιο χρηματιστηριακό ρεκόρ το 2023 σε αποδόσεις, ενώ μία διόρθωση, ή έστω πλαγιοπτωτική κίνηση, θα βοηθούσε την Αγορά να πάρει δυνάμεις”, εκτιμά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με εμφανές πλεονέκτημα των αγοραστών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, με ανοδικές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Πλάγια κίνηση από το Πετρέλαιο, προσπαθεί για ψηλότερα το Ευρώ.

Με οριακές μεταβολές Χρυσός και Ασήμι, λίγο ψηλότερα των $22500 το Bitcoin, προς τα $1575 κινείται το Ethereum.

Η Κίνα έθεσε ένα μέτριο στόχο για την οικονομική ανάπτυξη φέτος γύρω στο 5%, στην ετήσια συνεδρίαση του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου. Υπενθυμίζεται ότι το Κινεζικό ΑΕΠ αυξήθηκε μόλις κατά 3% πέρυσι.

Η Eurostat ανέφερε ότι οι λιανικές πωλήσεις στις 20 Χώρες που μοιράζονται το Ευρώ αυξήθηκαν 0,3% σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο, σημειώνοντας πτώση 2,3% σε ετήσια βάση. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ χαμηλότερο από τις προσδοκίες των οικονομολόγων, οι οποίοι προέβλεπαν άνοδο 1,0% μηνιαίως και πτώση 1,8% ετησίως.

Οι παραγγελίες για προϊόντα που παράχθηκαν σε Εργοστάσια στις ΗΠΑ υποχώρησαν 1,6% τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση 1,8%.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε 1,9 δισ. ευρώ από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.

Στις τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. έχει μειωθεί κατά 3 δισ. ευρώ.

Με νέο report της η Citi ανέβασε την τιμή - στόχο για τη Μυτιληναίος στα €30 (από €26 προηγουμένως), διατηρώντας τη “buy”.

Η Citi υπολογίζει ότι η Εισηγμένη θα αγγίξει τα €900 εκατ. EBITDA το 2023 και θα ξεπεράσει τα €950 εκατ. το 2024, ενώ εκτιμά ότι η κερδοφορία θα υπερβαίνει το €1δισ. (EBITDA) στα επόμενα δυο χρόνια. Ταυτόχρονα, σε συνέχεια του μερίσματός του 2022 (€1,2 ανά μετοχή), εκτιμάται ότι η Εταιρεία θα μοιράσει τουλάχιστον €1,5 ανά μετοχή, για κάθε ένα από τα επόμενα τουλάχιστον 3 έτη.

Υψηλές προσδοκίες για τα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΠΑΠ έχει η Eurobank Equities, που σε ανάλυσή της ανεβάζει την τιμή - στόχο στα 16,6 ευρώ (από 16,3 ευρώ) και διατηρεί σύσταση “buy”, διατηρώντας τον τίτλο ως “κορυφαία επιλογή”. Η ΑΧΕ πιστεύει ότι η Διοίκηση θα συνεχίσει να ευχαριστεί τους επενδυτές, καθώς τα συμφέροντα Μειοψηφίας ευθυγραμμίζονται με εκείνα του κύριου Μετόχου σε αυτό το μέτωπο, με την τελική αποζημίωση να είναι πιθανό να διαμορφωθεί κοντά στα €0,80 - 1,0 ανά μετοχή. Λαμβάνοντας υπόψη το προμέρισμα €0,30 που έχει ήδη καταβληθεί, η αμοιβή των μετόχων για το 2223 φαίνεται να διαμορφώνεται κοντά στα €1,10 - €1,30.

Τιμή - στόχο τα 30 ευρώ δίνει για την μετοχή της Coca-Cola HBC η Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ, σημειώνοντας πως “η τιμή - στόχος θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη, πλην όμως με βάση το βασικό της σενάριο θα προκύψει μέσα στο 2023 μια επιπλέον διαγραφή από την παρουσία του Ομίλου σε Ρωσία και Ουκρανία, ή μια απομείωση της πρόσφατης επένδυσης στην Αίγυπτο”.

Προβλέπει βελτίωση οικονομικών επιδόσεων κατά την τριετία 2023 - 2025. Ειδικότερα, προβλέπει κύκλο εργασιών που από τα 9,198 δισ. του 2022, θα αυξηθεί στα 10,07 δισ. φέτος και στα 10,78 δισ. το 2024, καθώς και καθαρά κέρδη που από τα 415 εκατ. του 2022, θα διευρυνθούν στα 622 εκατ. φέτος και στα 636 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος.

Ένα ακόμη ισχυρό τρίμηνο θα εμφανίσει η Eurobank, σύμφωνα με προβλέψεις της Optima Bank, που διατηρεί σύσταση "neutral" και τιμή - στόχο στα 1,4 ευρώ. Σύμφωνα με τη Χρηματιστηριακή, η Τράπεζα θα εμφανίσει για το τέταρτο τρίμηνο κέρδη 206,9 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 25% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΚΟΥΕΣ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΟΕΛ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελλάκτωρ και Motor Oil και στο χαμηλό οι ΕΥΔΑΠ, Σαράντης και Autohellas.

Κακή η τελική εικόνα με 10 ανοδικούς τίτλους, έναντι 120 πτωτικών, ενώ 30 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

---ΧΠΑ

Με σημαντικές πιέσεις ξεκίνησε η εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (82.071 συμβόλαια).

Στα 6.923 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 6.988 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 544 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 544 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 2.204, 2.013 για τον Μάρτιο και 191 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.629), κινήθηκε μεταξύ 2.620 και 2.688,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 74, 74 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 874), κινήθηκε μεταξύ 865 και 891 μονάδων.

Αξιοσημείωτος ο δανεισμός τίτλων (129.000 Eurobank, 55.120 Εθνική, 9.000 Motor Oil, 10.000 ΕΧΑΕ, 10.927 Ελλάκτωρ, 7.000 ΟΠΑΠ, 150.000 Alpha Bank, 25.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (51.620), Eurobank (2.730), Πειραιώς (12.235), ΟΤΕ (61.674), Εθνική (2.185), ΔΕΗ (5.666), ΑΔΜΗΕ (593), ΓΕΚ (215), Lamda Development (323), Ελ. Πετρέλαια (302), ΕΧΑΕ (845), Cenergy (316), Jumbo (193), Motor Oil (202), MIG (215), Μυτιληναίος (362), ΕΕΕ (213), Ελλάκτωρ (202), Ιντρακόμ (127), Ιντρακάτ (166), ΟΠΑΠ (893), Τέρνα Ενεργειακή (222), TITC (110), Viohalco (242).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 143.107, Πειραιώς 50.313, Eurobank 12.490, ΔΕΗ 30.676, ΑΔΜΗΕ 15.259. OTE 13.545, Εθνική 10.408.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 60.893.740 τεμ., (από 60.123.809 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.122.578 τεμ. (2.122.372), Eurobank 35.884.163 τεμ. (36.010.533), ΟΠΑΠ 1.456.562 τεμ. (1.453.038), Εθνική 11.866.159 τεμ. (11.382.960), ΟΤΕ 922.980 τεμ. (922.980), Πειραιώς 795.891 τεμ. (819.637), MIG 1.204.474 (1.204.474), Motor Oil 2.507.681 (2.963.415).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v