Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι επόμενες κινήσεις μετά το sell-off, σε πολιτική αστάθεια

Πώς σχολιάζουν αναλυτές το ξεπούλημα της Δευτέρας, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο, τόσο σε επίπεδο τιμολόγησης όσο και στην αλλαγή δεδομένων «μετά τα Τέμπη». Νέες πωλήσεις σήμερα.

Χρηματιστήριο: Οι επόμενες κινήσεις μετά το sell-off, σε πολιτική αστάθεια

Μικτά πρόσημα στη Wall Street, οριακά ανοδική η τάση για τα futures του S&P500, με τους επενδυτές σε αναμονή της ομιλίας Πάουελ στο Καπιτώλιο.

Από τις 15.653,58 (0,48%) ο DAX στη Φρανκφούρτη, από τις 7.929,79 (-0,29%) ο FTSE100 στο Λονδίνο και στο Χρηματιστήριο Αθηνών η προσοχή εύλογα επικεντρωμένη στο ντόμινο εξελίξεων, στη σκιά της τραγωδίας των Τεμπών.

Ισχυρή η χθεσινή διόρθωση, κατά 2,92% στις 1.082,10 μονάδες, η βαθύτερη σε διάστημα 7 μηνών και μάλιστα με αυξημένες συναλλαγές (155 εκατ. ευρώ). Για αρκετούς χρηματιστές το χθεσινό μίνι ξεπούλημα, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο, αποτέλεσε την πρώτη αιτιολογημένη τιμολόγηση από traders, επενδυτές της αλλαγής δεδομένων «μετά τα Τέμπη».

Το ισχυρό μείον 4,27% στις 878,76 μονάδες καταδεικνύει τον κλάδο αιχμής -κυρίως όσων είχαν διψήφιες αποδόσεις το πρώτο 2μηνο-, ακόμη και εκείνων που ήταν αγοραστές σε μετοχές του ΔΤΡ μέχρι και ακριβώς μία εβδομάδα πριν.

Με «χαρτιά» το μίνι sell off στο τραπεζικό καρέ, Πειραιώς, Alpha Bank, Εθνική και Eurobank, που πρακτικά σημαίνει ότι και οι τέσσερις μετοχές θα αποτελέσουν τις κυρίως επιλογές πωλητών-αγοραστών, traders και επενδυτών.

Ενδεικτικό το γεγονός πως για τη μετοχή με τη μεγαλύτερη διόρθωση εχθές, της Πειραιώς (με μείον 6,63% στα 2,10 ευρώ, με συναλλαγές 11,8 εκατ. τμχ.), η μεταβολή παραμένει θετική 5,03% σε διάστημα μηνός και 46,04% από αρχή έτους, αλλά διορθώνοντας 12,54% σε μέτρηση εβδομάδας. Λίγο ως πολύ κάτι ανάλογο ισχύει για Alpha Βank, ΕΤΕ και Eurobank, με ζητούμενη τη στάση των funds σήμερα έως Παρασκευή, κατ' αρχάς.

Στάση που θα εξαρτηθεί από πολλές παραμέτρους -αρκετές καινούργιες και εντελώς αντιθετικές «προ Τεμπών», με την αλλαγή σκηνικού από το πολιτικό μέχρι το οικονομικό/επιχειρηματικό μέτωπο.

Ο Φίλιππος Πανταζής αναφέρεται στους άξονες της κυβερνητικής στρατηγικής μετά το δυστύχημα, με πληροφορίες για ενδεχόμενο στήσιμο της πρώτης κάλπης για την 21η Μαΐου.

Ομως, στη σκιά της τραγωδίας των Τεμπών το επενδυτικό πρόγραμμα για τις υποδομές, σύμφωνα με την Πένυ Κούτρα, συμπληρωματικά το πώς θα ενεργήσει η κυβέρνηση σε ζητήματα που σχετίζονται λ.χ. με το ΙΡΟ του ΔΑΑ «Ελευθέριος Βενιζέλος», με τον διαγωνισμό για την Αττική Οδό και με όσα πριν από ακριβώς μία εβδομάδα θεωρούνταν δρομολογημένα.

Η ακύρωση βασικών σταθερών έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα, διαφορετική κατάσταση, που σύμφωνα με χρηματιστές μόλις χθες επιχειρήθηκε να τιμολογηθεί αιτιολογημένα από τα ξένα «ισχυρά χέρια» και τα funds. Γι' αυτό, όπως συμπληρώνουν, στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας θα αποτυπωθούν οι πραγματικές διαθέσεις των επενδυτών, δηλαδή ακριβώς πώς αξιολογούν τη νέα κατάσταση.

Συνεπώς, χρήζουν αυξημένης προσοχής κατ' αρχάς οι ενδοσυνεδριακές-βραχυπρόθεσμες κινήσεις, ενδεικτική η αυξημένη μεταβλητότητα της χθεσινής συνεδρίασης αλλά και οι πιο μεσοπρόθεσμες, σε χρονικό ορίζοντα που σταδιακά -πιθανότατα- θα αποσαφηνίζεται.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v