Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πέφτουν οι τράπεζες, αντιδρούν τα blue chips

Σημαντική πίεση δέχεται ο τραπεζικός κλάδος, αλλά η πτώση του ΓΔ περιορίστηκε από την αντίδραση ΔΕΗ, Jumbo, Mytilineos. Παραμένει στο επίκεντρο η πολιτική παράμετρος. Συναλλαγές 120 εκατ.

Χρηματιστήριο: Πέφτουν οι τράπεζες, αντιδρούν τα blue chips

Οι “sellers” και οι “profit takers” πιστώθηκαν την πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση του Γενικού Δείκτη, που καταγράφει αθροιστικές απώλειες 5%, ενώ στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, με τέσσερις πτωτικές και μία οριακά θετική συνεδρίαση, σημειώνει αθροιστικές απώλειες 10,22%.

Να σημειωθεί ότι οι πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, αποτελούν αρνητικό ρεκόρ 7μηνου και παραπέμπουν στο διάστημα από 29/6/2022 έως και 6/7/2022, όταν ο Δείκτης είχε σημειώσει έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Όλα τα παραπάνω, εν μέσω επιφυλακτικού διεθνούς κλίματος, με τους επενδυτές να προσπαθούν να “συνέλθουν” από τις χθεσινές, επιθετικές, δηλώσεις Πάουελ, για ταχύτερες και μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων από την Fed, ενώ ταυτόχρονα τιμολογούν τα σημερινά μάκρο και έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην Αγορά ομολόγων.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, το ισχυρότερο σήμα ύφεσης των τελευταίων δεκαετιών έστειλε η καμπύλη των αποδόσεων των ομολόγων του Αμερικανικού Δημοσίου μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στο Κογκρέσο. Να σημειωθεί ότι η απόδοση του 2ετους ομολόγου παραμένει και σήμερα πάνω από 1 ποσοστιαία μονάδα, έναντι της απόδοσης του 10ετους, για πρώτη φορά από τις 22 Σεπτεμβρίου 1981.

Από την άλλη, η οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης ήταν 0,0% το τέταρτο τρίμηνο ,σε σύγκριση με το τρίτο και 1,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Eurostat. Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν στις 14 Φεβρουαρίου έκαναν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση και κατά 1,9% σε ετήσια.

Επιστρέφοντας “εντός των τειχών” και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, οι οποίοι μέχρι πρότινος ήταν στην πλευρά των συγκρατημένα αισιόδοξων, “η ομιλία Πάουελ, η εικόνα των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων και οι πολιτικές ανησυχίες στο εσωτερικό, που έχουν δημιουργηθεί από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, διατηρούν την τάση αποστροφής επενδυτικού κινδύνου σε όλο και περισσότερους traders, που επιλέγουν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις με μειωμένες θέσεις”.

Από την άλλη, θα μπορούσε να σημειωθεί ότι η Εγχώρια Αγορά δεν έχει απωλέσει ολοσχερώς τα αντανακλαστικά της και αυτό φάνηκε από την αντίδραση στο ταμπλώ μετά τις ανακοινώσεις της Jumbo (+4,90% και νέα ιστορικά υψηλά), από τα νέα ιστορικά υψηλά για τη μετοχή της Epsilon Net (+2,90%), μετά τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εισηγμένη, αλλά και από τα “πονταρίσματα” που συνεχίζονται μετοχή της ΔΕΗ (+4,38%), από όσους προσδοκούν νέα από την Ρουμανία.

Πολύ κακή η “μεγάλη εικόνα” της Αγοράς, καθώς στα χαμηλά ημέρας οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερτετραπλάσιες των ανοδικών, αναλογία που βελτιώθηκε σχετικά στη συνέχεια.

Η στήλη έχει την υποχρέωση να επαναλάβει ότι με το κλίμα που διαμορφώνεται, τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια, αλλά και αυτά που δεν χαρακτηρίζονται από τις γρήγορες κινήσεις τους, καλό θα είναι να επιλέξουν τον ρόλο του θεατή και να μην ακολουθήσουν τις όποιες αντιδράσεις της Αγοράς, μέχρις ότου ο Δείκτης επιστρέψει σε συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 1100 μονάδων και αφού οι αγοραστές απορροφήσουν τη “νηοπομπή” πωλήσεων, που θα παρουσιαστεί σε αυτά τα επίπεδα, από traders που πήραν θέσεις στα πρόσφατα χαμηλά και δεν χαρακτηρίζονται για τις επενδύσεις τους με μεσομακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα η Cenergy, ενώ την Πέμπτη ανακοινώνουν αποτελέσματα ο Όμιλος Viohalco, η Eurobank και η Μυτιληναίος (πλήρες σετ).

Στο τέλος της εβδομάδας είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση των επιδομάτων εργασίας στις ΗΠΑ και η πιστοληπτική αξιολόγηση της DBRS, η οποία έχει το Ελληνικό αξιόχρεο ένα επίπεδο κάτω από την επενδυτική βαθμίδα (“ΒΒ”, σταθερή προοπτική), ενώ στις 17 Μαρτίου ακολουθεί η Moody's.

Αποκλιμάκωση των αποδόσεων, για όλους τους Εκδότες, καταγράφεται σήμερα στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 5,00% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,91% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, ενώ στο 4,40% κινείται η απόδοση του Ελληνικού 10ετους.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1082,81 (+0,38%) και 1069,42 μονάδων (-0,86%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1073,39 (-0,49%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1076,36 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,22%.

Ο τζίρος στα 121,4 εκατ., από τα οποία τα 22,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ, ΛΑΜΔΑ, ΜΠΕΛΑ, ΔΕΗ, ΑΡΑΙΓ, ΚΡΙ, ΕΧΑΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ), ενώ ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 49% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 121,4 εκατ., τα 114,3 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6), ΟΠΑΠ (5,3), Eurobank (5,1), Εθνική (4,4), Μυτιληναίο (3,5), Alpha Bank (3), ΔΕΗ (3), Jumbo (2,9), Motor Oil (2,7), Πειραιώς (2,5), Ελ. Πετρέλαια (2,4), και ΤΕΝΕΡΓ (2,2 δισ. ευρώ).

Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι ΑΛΦΑ (-3,11%) και ΕΤΕ (-4,04%), δεν ήλθε σε επαφή με το “πράσινο” η ΕΥΡΩΒ (-1,22%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο τίτλος της ΠΕΙΡ (-3,05%).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, υποχωρώντας μέχρι τις 831,55 μονάδες (-3,44%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 833,64 (-3,20%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 837,73 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,72%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 954 μονάδων. Αν συνεχίσει πλαγιοκαθοδικά, η επόμενη στήριξη στις 825 μονάδες. Ισχυροποιημένη η πρώτη αντίσταση στη ζώνη 950 - 962.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “στην ‘πολιτική’ απόφαση να κάνει πίσω, ως προς την πρόθεσή της να επιβάλλει, Πανευρωπαϊκά, αναδρομική εξέταση τιτλοποιήσεων, για το αν πληρούν ή όχι τα κριτήρια Αγοράς κατέληξε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Eurostat, εξέλιξη που απομακρύνει, άμεσα τουλάχιστον, το ενδεχόμενο αύξησης του χρέους, λόγω προσμέτρησης Κρατικών εγγυήσεων”.

Σαφώς καλύτερη του Τραπεζικού ταμπλώ, η τελική εικόνα στα μη Τραπεζικά blue chips, όπου με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΑΡΑΙΓ (+0,56%), ΔΕΗ (+4,38%), ΕΕΕ (+0,50%), ΜΟΗ (+1,08%), ΜΠΕΛΑ (+4,90%), ΜΥΤΙΛ (+1,49%), ΟΠΑΠ (+0,76%), ΟΛΠ (+0,11%) και ΟΤΟΕΛ (+0,67%). Αμετάβλητη η μετοχή των ΕΛΠΕ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Εμμανουήλ, “με ιδιοπαραγώμενο προϊόν, ο Όμιλος Σαράντη κάνει ντεμπούτο στο κανάλι του φαρμακείου και ανταγωνίζεται εδραιωμένα σήματα περιποίησης προσώπου όπως Apivita, Korres και μάρκες της L'Oreal, διεκδικώντας μερίδιο σε μια Αγορά αξίας περί τα 80 εκατ. ευρώ. Η σειρά προϊόντων ‘Clinea’ αναπτύχθηκε από το τμήμα R&D του Ομίλου και παράγεται στο Εργοστάσιό του στα Οινόφυτα, όπου έχει μεταφερθεί τα τελευταία χρόνια η παραγωγή καλλυντικών που διέθετε και σε άλλες Χώρες”.

Πέριξ των 7,00 ευρώ ταλαιπωρείται η μετοχή της ΣΑΡ (-0,57%), έχοντας υποχωρήσει αισθητά από τα σχετικά πρόσφατα υψηλά των 7,76 ευρώ (κλείσιμο 9/2). Για την επιστροφή των αισιόδοξων σεναρίων, ο τίτλος θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 7,90 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Προσοχή αν χαθεί η πρώτη στήριξη στα 6,97 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) – 6,95 ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Jumbo (+4,90%), “το 2022, συνολικά οι πωλήσεις αυξήθηκαν +14,12%, σε σχέση με το 2021 και ανήλθαν σε 949 εκατ. Ευρώ. Το 2023, ξεκίνησε δυναμικά με το πρώτο δίμηνο να καταγράφεται αύξηση πωλήσεων +40%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Ωστόσο η Διοίκηση του Ομίλου θεωρεί μη συνετό, να εκληφθεί αυτή η εξαιρετική επίδοση ως βάση εκτιμήσεων για το σύνολο του οικονομικού έτους, καθώς συγκρίνεται με μία περίοδο του 2022, όπου οι περιορισμοί λόγω Covid-19 δεν είχαν αρθεί εντελώς. Η Διοίκηση του Ομίλου εκτιμά ότι κατά το 2023 οι πωλήσεις θα σημειώσουν αύξηση κατά 15%. Το άνοιγμα ενός ακόμα υπερ-καταστήματος στη Ρουμανία και ενός υπερ- καραστήματος στην Κύπρο, καθώς και η λειτουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος στη Ρουμανία, αναμένεται να συμβάλλουν στην επίδοση αυτή. Η μείωση των ναύλων βοηθά στην υπεράσπιση του μικτού περιθωρίου, σε ένα περιβάλλον που υπάρχουν αποπληθωριστικές τάσεις, ενώ η ενίσχυση του Δολαρίου, έναντι του Ευρώ, θα έχει αρνητική επίδραση στην προσπάθεια αυτή. Η Διοίκηση εκτιμά ότι το μικτό περιθώριο, κατά το 2023, θα μπορούσε να διαμορφωθεί στο 54% περίπου και τα κέρδη του Ομίλου θα κυμανθούν μεταξύ 270 εκατ. 275 εκατ. ευρώ”.

Ο τίτλος ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά και δεν υφίστανται, έστω και θεωρητικές, αντιστάσεις. Το ημερήσιο “stop long” στα 18,62 ευρώ, αλλά θα ανέβει στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ, “η απόλυτη επένδυση τα τελευταία 25 χρόνια. Μακάρι να είχαμε αρκετές τέτοιες Εισηγμένες. Όσο κλείνει πάνω από το 20,0 η τάση είναι επιθετική με επόμενο στόχο τα 22,26 ευρώ”.

Δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, ο τίτλος της ΕΕΕ (+0,50%, μετά από δύο συνεχόμενες διορθωτικές συνεδριάσεις). Στα 23,67 ευρώ το ημερήσιο “stop long”, στα 24,66 ευρώ η επόμενη αντίσταση.

Σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ, “όσο ο τίτλος κλείνει πάνω από το 24,25 η τάση είναι επιθετική. Μία διάσπαση του 24,47 – 24,66 μπορεί να δώσει συνέχιση της κίνησης, με το 26,50 επόμενο στόχο”.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΜΙΓ (+310,21%), ακολουθούμενη από ΑΑΑΠ (+163,16%), ΚΛΜ (+85,16%), ΑΤΤ (+81,05%), ΑΝΕΠΟ (+75,93%), ΣΑΤΟΚ (+66,67%) και ΛΕΒΚ (+54,55%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 142.500 νέες (KΟ) μετοχές της CPI (-0,32%), που προέκυψαν από την πρόσφατη Α.Μ.Κ. λόγω άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών, από 14 στελέχη της Εταιρείας, με τιμή διάθεσης μετοχής €0,30. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 10.246.800.

Από σήμερα, έπαψε η διαπραγμάτευση των 1.495.678.391 (ΚΟ) μετοχών της Τρ. Αττικής, ονομαστικής αξίας εκάστης €0,07 και διεγράφησαν από το ΟΑΣΗΣ, προκειμένου να αντικατασταθούν από 9.971.190 νέες (ΚΟ) μετοχές, ονομαστικής αξίας εκάστης €10,50 στα πλαίσια του Reverse Split των μετοχών της Εταιρείας. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών, με τελική νέα ονομαστική αξία εκάστης €0,05, μετά και την μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής και με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μετοχής €18,6200 ορίστηκε η 13/3/2023.

Από σήμερα και μετά την ισόποση αύξηση και μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της Λάμψα (+0,88%) ήταν διαπραγματεύσιμες με τελική ονομαστική αξία μετοχής €1,12 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,47 ανά μετοχή στους μετόχους της Εταιρείας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: € 22,6000.

Από εκεί και πέρα, η Μoody's έθεσε σε καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας τη Frigoglass (-19,75% και χαμηλά 27 μηνών), μετά τη μη πληρωμή ομολόγου στις 28 Φεβρουαρίου. Ο Οίκος εκτιμά ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ολοκλήρωσης της αναδιάρθρωσης χρέους βραχυπρόθεσμα και αναμένει ότι οι πιστωτές θα υποστούν σημαντικές απώλειες.

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΙΝΚΑΤ (-1,80%) και πέντε για ΕΛΤΟΝ (-0,88%) και ΙΚΤΙΝ (-2,18%).

Δέκα πτωτικές, στις τελευταίες 11 συνεδριάσεις για ΑΒΑΞ (-0,60%).

Επιστροφή αγοραστών σε ΞΥΛΚ (+0,75%) και Ελλάδος (+2,68%).

Αύξησε συναλλαγές ο Πετρόπουλος (+3,19% και υψηλά 8μηνου).

ΓΚΜΕΖΖ (+8%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+4,75%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (-3,48%), ΦΒΜΕΖΖ (0%).

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΒΙΣ (+0,56%), ΜΕΝΤΙ (+4,97%), ΜΕΒΑ (+2,67%), ΙΛΥΔΑ (+1,27%), ΜΟΝΤΑ (+0,58%), ΝΑΚΑΣ (+5,08%) και ΠΛΑΚΡ (+4,37%).

Αργά, αλλά σταθερά ανεβαίνουν ψηλότερα οι αγοραστές στον Καρέλια (+1,29%, πάντα με λίγες συναλλαγές). Όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 308 ευρώ (ημερήσιο “stop long”), η τάση παραμένει επιθετική. Προσοχή αν αυξήσει συναλλαγές και δώσει ανοδική διαφυγή πάνω από τα 318 ευρώ.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 966 μονάδων. Όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 966 και ακόμα καλύτερα υψηλότερα των 1050, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τις 1105, 1150 και 1195 μονάδες. Οι επόμενες στηρίξεις, χαμηλότερα των 966, στις 950 και 936 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Το ημερήσιο αγοραστικό σήμα διατηρεί και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2342 μονάδων. Όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 2342 και ακόμα καλύτερα υψηλότερα των 2600, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τις 2780 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα των 2342, μπορεί να πιέσει προς τις 2332 και 2270 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Τα εταιρικά κέρδη, το ΑΕΠ και η ροή ειδήσεων συγχωνεύσεων και εξαγορών, ενδέχεται να εξισορροπούν τα επίπεδα προσφοράς και υποστήριξης” εκτιμά η Beta Sec.

“Ο πιο καλά, τεχνικά, στημένος κλαδικός δείκτης, είναι αυτός της Τεχνολογίας. Η Πληροφορική δεν συμμετείχε στην συνολική κίνηση της Αγοράς, κάτι το οποίο μπορεί να το δούμε να εξελίσσεται εν ευθέτω χρόνο. Μία κατοχύρωση του 2240, θα φέρει τον εν λόγω δείκτη αντιμέτωπο με το 2282, που είναι και το ‘stop short’ με βάση το σύστημα μας. Το ανοδικό trend μέχρι τώρα έχει συντηρηθεί. O Τραπεζικός δείθκτης έχει δώσει ημερήσια έξοδο από χτες. Είναι ο μόνος κλάδος που κατέγραψε νέο χαμηλό κίνησης. Το 833 είναι το 23% όλης της κίνησης και επίπεδο επόμενης στήριξης”, σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Περιμένουμε το Χ.Α. να υποχωρήσει, ακολουθώντας το επιφυλακτικό κλίμα των περισσότερων Αγορών, εν μέσω αρνητικής επενδυτικής ψυχολογίας από την ομιλία του προέδρου της FED”, αναφέρει η Eurobank Equities.

“Η στήριξη των 1060 μονάδων ανέκοψε, προσώρας τουλάχιστον, την πτώση. Αναταράξεις στη Wall Street μετά την ομιλία του Τζέρομ Πάουελ στο Κογκρέσο, με το spread μεταξύ βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιτοκίων να προϊδεάζει για επερχόμενη ύφεση στις ΗΠΑ”, επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ ανέδειξε και πάλι την αυξημένη πιθανότητα να δούμε υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ τα στοιχήματα για 50μβ αύξηση στο βασικό επιτόκιο κατά την συνεδρίαση στις 22 Μαρτίου πληθαίνουν. Στο εσωτερικό, η βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα θα παραμείνει αυξημένη, οδηγώντας ενδεχομένως σε ψευδείς διασπάσεις τεχνικών στηρίξεων και αντιστάσεων”, εκτιμά η Leon Depolas Sec.

“H Αγορά βρισκόταν σε ακραίες συνθήκες ευφορίας και για αυτό περίμενε μια οποιαδήποτε αφορμή για να διορθώσει. Το ράλι των τελευταίων μηνών είχε σημαντικά κέρδη και υπεραξίες, μέρος των οποίων κατοχυρώνονται από το Επενδυτικό Κοινό σε όλο σχεδόν το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων. Άλλος ένας εξωγενής παράγοντας (πανδημία - πόλεμος - σιδηροδρομικό δυστύχημα) εμφανίστηκε την ίδια χρονική περίοδο και η Ελληνική Αγορά, μετά τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα, καλείται να αναπροσαρμόσει τις μεσοπρόθεσμες προσδοκίες. Οι διορθώσεις δημιουργούν νέες ευκαιρίες σε κεφάλαια που βρίσκονται σε αναμονή για είσοδο στην Αγορά, σε αξίες που έχουν σχηματίσει ένα θετικότερο μέλλον. Ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστήριου ξεκίνησε την πρόσφατη άνοδο του από τις 783 μονάδες και μέσα σε 5 μήνες βρέθηκε στις 1.141 μονάδες (+45,72%). Στα πλαίσια μιας υγιούς Αγοράς, είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διαστήματα που πραγματοποιούνται αναδιαρθρώσεις και δίνουν ευκαιρίες κατοχύρωσης κερδών και εισόδου νέων κεφαλαίων. Ο χρόνος που θα διαρκέσει μια τέτοια περίοδος, συνήθως είναι μικρής διάρκειας, όταν η Αγορά βρίσκεται σε ανοδική τάση. Τα θεμελιώδη των Εταιρειών αναμένεται να κρατήσουν το επιλεκτικό ενδιαφέρον και να δώσουν μία στήριξη στην Αγορά”, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.

“Η Αγορά στις τελευταίες συνεδριάσεις διορθώνει. Διορθώνει όμως μετά από απόδοση 44% από το χαμηλό του Σεπτεμβρίου και 22% από την αρχή του έτους, όπως επισημαίνει ο Γιώργος Πήττας.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα ανοδικά το τελευταίο διάστημα, χωρίς την παραμικρή διορθωτική κίνηση, υπεραποδίδοντας όλων σχεδόν των δεικτών διεθνώς.

Μια διόρθωση την παρούσα στιγμή θα ήταν αποδεκτή και υγιής αν θέλουμε να δούμε διατηρήσιμα υψηλότερα επίπεδα, για τον Γενικό Δείκτη.

Για να μιλήσουμε για ουσιαστική διόρθωση θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να προσεγγίσει τουλάχιστον τις 1000 μονάδες.

Το θλιβερό συμβάν που συγκλόνισε όλους μας και αποτελεί την αφορμή για την διόρθωση της Αγοράς, ελάχιστα επηρεάζει την Οικονομία.

Οι Αγορές εστιάζουν κυρίως στην πιθανότητα πολιτικής αβεβαιότητας και στην επιδείνωση της εικόνας της Χώρας στο εξωτερικό. Δηλαδή, στην αύξηση του “country risk”. Στην προεκλογική περίοδο την οποία θα διανύσουμε σύντομα, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αυξημένη αβεβαιότητα και συνεπώς μεταβλητότητα” τονίζει ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Hellenic – American Sec.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικτές οι διαθέσεις και στην Ευρώπη, η ίδια συμπεριφορά και από τους δείκτες της Wall Street.

Πιέζεται το Πετρέλαιο, οριακά κέρδη για το Ευρώ.

Παραμένει κάτω από τα $1825 ο Χρυσός και κάτω από τα $20,20 το Ασήμι.

Προς τα $22100 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $1555 το Ethereum.

Κατά 6,9% υποχώρησε ο τζίρος στο Λιανεμπόριο της Γερμανίας τον Γενάρη, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα και σε πραγματικούς όρους, σύμφωνα με την Destatis. Σε ονομαστικούς όρους, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2,8% ετησίως. Σε μηνιαία βάση, προσαρμοσμένες σε ημερολογιακές και εποχιακές διακυμάνσεις, οι λιανικές πωλήσεις κινήθηκαν αρνητικά κατά 0,3% σε πραγματικούς όρους μηνιαίως και κατά 0,7% σε ονομαστικούς όρους.

Κατά 3,5% ενισχύθηκε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, σύμφωνα με την Destatis. Σε ετήσια βάση, η παραγωγή υποχώρησε κατά 1,6%.

Επιπλέον 6 δισ. ευρώ σε ομόλογα της ΕΕ συγκέντρωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της τρίτης κοινοπρακτικής συναλλαγής της για το 2023. Η συναλλαγή μιας δόσης συνίστατο στην έκδοση ομολόγου το οποίο λήγει στις 4 Ιουλίου 2034, με το συνολικό ποσό των προσφορών να ανέρχεται σε 54 δισ. ευρώ

Ο Ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ επιτάχυνε σημαντικά τις προσλήψεις τον Φεβρουάριο. Συγκεκριμένα, οι Αμερικανικές Επιχειρήσεις πρόσθεσαν 242000 νέες θέσεις εργασίας. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα δημιουργήσουν 205000 θέσεις εργασίας, από 119000 τον Ιανουάριο.

Υψηλό τριμήνου έπιασε στην αρχή της χρονιάς το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ. Αυξήθηκε κατά 1,6%, σε $68,3 δισ. τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου που δεν έχουν προσαρμοστεί στον πληθωρισμό. Η μέση εκτίμηση οικονομολόγων του Bloomberg κάνει λόγο για έλλειμμα $68,7 δισ.

Οι ανοικτές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ κινήθηκαν χαμηλότερα τον Ιανουάριο. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας μειώθηκαν κατά 400000, στα 10,8 εκατ., από 11,2 εκατ. τον Δεκέμβριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg προέβλεπαν πτώση στα 10,5 εκατ.

“Σχεδόν το 20% των Εταιρειών Παγκοσμίως θα μπορούσε να αντιμετωπίσει υποβαθμίσεις, έως το 2035 λόγω κλιματικών ευπαθειών, εάν δεν μετριαστούν αυτοί οι κίνδυνοι”, αναφέρει η Fitch Ratings.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε 0,2 δισ. ευρώ από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.

“Αναμενόμενη ήταν η διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Τα στοιχεία που εγγυώνται το επενδυτικό στόρι εξακολουθούν να ισχύουν, ισχυρό ονομαστικό ΑΕΠ, βελτιωμένο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών χάρη στο μειωμένο κόστος εισαγωγής Ενέργειας και μια επανεκτίμηση της υγείας του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος. Φυσικά, μερικές από τις ισχυρότερες αναθεωρήσεις κερδών Παγκοσμίως έχουν επίσης βοηθήσει” σημειώνει η Jefferies, μετά την έναρξη κάλυψης των Ελληνικών μετοχών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και με το αρνητικό οι ΕΕΕ και ΜΠΕΛΑ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΔΕΗ και Motor Oil και στο χαμηλό οι Πειραιώς και ΕΥΔΑΠ.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 43 ανοδικούς τίτλους, έναντι 85 πτωτικών, ενώ 17 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

---ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν στο συμβόλαιο του δείκτη και να σημειώνουν άνοδο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (55.907 συμβόλαια).

Στα 6.993 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 7.431 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 539 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 544 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.199, 1.022 για τον Μάρτιο και 177 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.619,25), κινήθηκε μεταξύ 2.591,75 και 2.635 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 34, 34 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 834), κινήθηκε μεταξύ 834 και 859,25 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος ο δανεισμός τίτλων (20.700 ΕΧΑΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (26.731), Eurobank (4.926), Πειραιώς (11.021), ΟΤΕ (1.649), Εθνική (4.591), ΔΕΗ (2.726), ΑΔΜΗΕ (635), ΕΛΧΑ (163), Lamda Development (129), Ελ. Πετρέλαια (171), ΕΧΑΕ (532), Cenergy (156), Jumbo (494), Μυτιληναίος (357), Motor Oil (195), ΟΠΑΠ (692), Τέρνα Ενεργειακή (120).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 113.275, Πειραιώς 42.329, Eurobank 12.382, ΔΕΗ 26.339, ΑΔΜΗΕ 15.009. OTE 12.145, Εθνική 11.085.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 60.893.740 τεμ., (από 60.893.740 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.122.578 τεμ. (2.122.578), Eurobank 35.882.763 τεμ. (35.882.763), ΟΠΑΠ 1.446.738 τεμ. (1.446.738), Εθνική 11.649.150 τεμ. (11.701.196), ΟΤΕ 925.449 τεμ. (923.168), Πειραιώς 795.891 τεμ. (795.891), MIG 1.204.474 (1.204.474), Motor Oil 2.448.365 (2.531.664).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v