Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Επάνοδος αγοραστών σε τράπεζες και blue chips

Στο προσκήνιο ξανά «ισχυροί παίκτες», κυρίως από το εξωτερικό, καθώς η παρουσία εγχώριων θεσμικών παραμένει περιθωριακή. Ισχυροποιημένη long τάση σε ΔΕΗ, Jumbo, ΟΠΑΠ, Mytilineos.

Χρηματιστήριο: Επάνοδος αγοραστών σε τράπεζες και blue chips

Μικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά, σταδιακή επανενεργοποίηση «ισχυρών χεριών» στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Με διακριτή τη διάθεση των long από την προσυνεδρίαση κιόλας, η ημέρα διαγράφηκε καλύτερη από τις πρώτες κιόλας εντολές.

Με μικρό ανοδικό χάσμα το άνοιγμα της συνεδρίασης, με στοχευμένες αγορές αρχικά σε ΔΕΗ, Jumbo, στην πορεία σε περισσότερα blue chips και επάνοδο αγοραστών σε τραπεζικά χαρτιά, το αποτέλεσμα άρχισε να ξεκαθαρίζει όταν μετά τις 12:30 πέρασαν στο σύστημα εντολές με ξεκάθαρη αναφορά σε «ισχυρά χέρια». Κατά πάσα βεβαιότητα πρόκειται για ξένα χαρτοφυλάκια, που μετά το εύλογο «μούδιασμα» των τελευταίων ημερών, την αναπόφευκτη «κοστολόγηση» των εξελίξεων-συνεπειών τους, είτε ενισχύουν είτε λαμβάνουν εκ νέου θέσεις στην ελληνική αγορά.

Προσεκτική η προσπάθεια επαναφοράς μέχρι τις 12:15, πιο ενεργή σταδιακά, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση νωρίτερα του ΓΔ στην περιοχή των 1.090-1.095 μονάδων, με διεύρυνση της ανόδου στο 1,63%, απόρροια σημαντικών αγορών σε 10+10 μετοχές τραπεζικού κλάδου και σηματωρών.

Στις 2.670 (1,75%) ο FTSE25, στις 855 (1,98%) ο ΔΤΡ, με ισχυροποιημένη τη long τάση πέραν των ΔΕΗ, Jumbo και για ΟΠΑΠ, Mytilineos, Motor Oil, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΤΙΤΑΝ, Helleniq Energy, ElvalHalcor, δευτερευόντως σε επιλεγμένα mid caps ΕΧΑΕ, Πετρόπουλος, Ideal, Epsilon Net κ.α.

Σύμφωνα με χρηματιστές, σε μία ρηχή αγορά όπως το ΧΑ, με περιθωριακή την παρουσία εγχώριων θεσμικών δυνάμεων, αρκεί η επανενεργοποίηση ενός μεσαίου μεγέθους ξένου fund, είτε ως πωλητής-είτε ως αγοραστής, για να διαμορφωθεί φορά προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Από τη μέχρι τώρα εξέλιξη της συνεδρίασης φαίνεται πως ξένος/ξένα «ισχυρά χέρια» ξαναμπαίνουν στην αγορά.

Το αν θα έχει συνέχεια, αν θα ακολουθήσουν και άλλα ενισχύοντας (ή όχι) την τάση θα φανεί στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Προσώρας, ζητούμενη παραμένει η επιβεβαίωση σε «κλείσιμο» εβδομάδας (δηλαδή αύριο) των 1.080 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.

Στα 42 εκατ. η αξία συναλλαγών στις 13:30, με τα 7,40 εκατ. με τη μορφή πακέτων, ένδειξη πως διαμορφώνεται δυναμική προσέγγισης των 1.100 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v